Slovenke so na velikem tekmovanju nazadnje nastopile leta 2006. Foto: MMC RTV SLO
Slovenke so na velikem tekmovanju nazadnje nastopile leta 2006. Foto: MMC RTV SLO
Rokometašice pometle z Belorusinjami

Slovenke so bile v zaostanku samo v uvodnih minutah, nato pa so po zaslugi odlične obrambe in Sergeje Stefanišin (11 obramb) nagnile tehtnico na svojo stran in si do polčasa priigrale šest zadetkov naskoka.

Na začetku drugega dela je prednost narasla že na 11 golov (21:10), a so se gostje s štirimi zaporednimi zadetki vrnile v igro. "Krizne" minute so kmalu minile, tako da se je razlika vselej gibala okoli 10 zadetkov. Najučinkovitejši sta bili Ana Gros s sedmimi in Maja Zrnec s šestimi zadetki. Stefanišinova je na koncu zbrala 16 obramb.

Na EP, ki bo decembra prihodnje leto v Skandinaviji, se iz četrte kvalifikacijske skupine uvrstita dve reprezentanci. Nesporne favoritinje skupine so Nemke, za drugo mesto pa se bojujeta Slovenija in Belorusija, ki ju marca čaka še povratno srečanje v Minsku. Italijanke naj ne bi imele možnosti, da odščipnejo kakšno točko.

Slovenija je v prvem krogu izgubila v Nemčiji s 27:17, Belorusija pa je z 32:23 premagala Italijo. Kvalifikacije se bodo nadaljevale marca, končale pa konec maja. Evropsko prvenstvo bosta gostili Norveška in Danska.

Ivica Rimanić, slovenski selektor: "Ko zmagaš z devetimi goli prednosti vsi pomislijo, kako je bilo lahko. A v bistvu ni bilo. Vse punce si zaslužijo čestitke. S pristopom ter resnostjo, ki so jo prikazale, je bila tekma lahka. Belorusinje so nas presenetile s pasivnostjo, kot da smo mi imeli večjo željo, s čimer so nam olajšale delo. Z menjavanjem obrambnih različic smo si priigrali takšen rezultat. Z nasprotnimi napadi v prvem polčasu smo pokazali, da je lahko ženski rokomet tudi atraktiven."

2. krog:
SLOVENIJA
- BELORUSIJA 30:21 (17:10)
Gros 7, Zrnec 6, Irman 5; Gajgucite 7.

Nedelja:
ITALIJA - NEMČIJA

Rokometašice pometle z Belorusinjami