Jure Dolenec:
Jure Dolenec: "Upam, da nas bodo privrženci na tej izjemno pomembni tekmi podprli v čim večjem številu, saj so pomemben del naše ekipe." Foto: EPA
Boris Denić
Selektor Boris Denić bo poskušal najti pravo igro, s katero bi Slovenija postopoma zlomila Portugalce in si na prvi tekmi priigrala veliko prednost. Foto: MMC RTV SLO

Slovenska moška rokometna reprezentanca, ki je manjkala na zadnjih dveh SP-jih, bo v soboto ob 15. uri igrala prvo kvalifikacijsko tekmo s Portugalsko za nastop na svetovnem prvenstvu prihodnje leto v Španiji. Povratna tekma bo 16. junija v Guimaraesu. V slovenskem taboru se zavedajo, da jim bodo na nasprotni strani stali izjemno motivirani tekmeci, ki so bili v prejšnjih kvalifikacijah le streljaj oddaljeni od uvrstitve na veliko tekmovanje.

Potrpežljivo čakati na svojo priložnost
"Portugalska je dobra tekmica in nanjo se temeljito pripravljamo. Njena igra je premišljena, naša naloga pa je, da njihov sistem igre postopoma 'zlomimo'. Tudi mi imamo svoj sistem igre, ki ne dovoljuje velikih odstopanj. Če želimo doseči dober izid, potem moramo igrati agresivno, pametno, disciplinirano, trmasto in potrpežljivo čakati na svojih od pet do sedem minut, da si priigramo določeno prednost v zadetkih," je na novinarski konferenci povedal selektor Boris Denič, ki je po prihodu iz Zreč v Domžale zmanjšal intenzivnost vadbe, do sobotne tekme v Stožicah pa bo ekipa opravila le po en trening.

Dolenec upa, da bodo Stožice polne
"Dejstvo je, da smo kakovostnejši od Portugalcev, pa dvojih neuspešnih kvalifikacijah pa tudi izjemno motivirani in dobesedno lačni nastopa na svetovnem prvenstvu v Španiji. Ob tem želimo nadaljevati kontinuiteto nastopov na velikih tekmovanjih, ki se je začel na letošnjem evropskem prvenstvu," je povedal Dragan Gajič, medtem ko je Jure Dolenec ljubitelje rokometa pozval: "Moja želja je, da bi bile Stožice polne. Upam, da nas bodo privrženci na tej izjemno pomembni tekmi podprli v čim večjem številu, saj so pomemben del naše ekipe. Najboljši dokaz za to je tekma proti Poljakom."

Reprezentanca v Srbiji dobila zalet
"Po dvojih neuspešnih kvalifikacijah se želimo udeležiti turnirja v Španiji. Menim, da je zdajšnji rokometni rod po dosežku v Srbiji dobil nov zalet, ki ga moramo kronati z uvrstitvijo na svetovno prvenstvo. Vsak drug scenarij bi bil prava mala katastrofa, da ne uporabim kakšno drugo besedo. Na obračunu proti Portugalski se ne smemo skrivati pred vlogo favorita, smo boljša reprezentanca, a to moramo dokazati na obeh medsebojnih tekmah," pa pred sobotno tekmo pravi David Špiler.

Devet tekem, pet zmag Slovenije
Slovenija je s Portugalsko odigrala že številne tekme, na dozdajšnjih devetih tekmah jo je petkrat premagala in štirikrat izgubila, nazadnje pa se je z njo pomerila v lanskih kvalifikacijah za letošnje evropsko prvenstvo v Srbiji. A tedaj je bilo v ospredju nabiranje točk, tokrat pa bosta na sporedu izločilna obračuna.

Konec tega in prihodnjega tedna bodo na sporedu še druge kvalifikacijske tekme za nastop na svetovnem prvenstvu v Španiji, pari pa so naslednji: Litva - Poljska, Rusija - Češka, Slovaška - Belorusija, Makedonija - Avstrija, Madžarska - Norveška, Islandija - Nizozemska, Nemčija - BiH in Švedska - Črna gora.

Na svetovno prvenstvo so se že uvrstile Španija, Francija, Hrvaška, Danska in Srbija.