Takole sta ugledni pokal dvignili Kitajka Čao Žaj in Grit Jurack, ki je postala sploh prva Nemka z naslovom evropske prvakinje. Foto: EPA
Takole sta ugledni pokal dvignili Kitajka Čao Žaj in Grit Jurack, ki je postala sploh prva Nemka z naslovom evropske prvakinje. Foto: EPA
Rikke Skov
Rikke Skov se je na koncu veselila, čeprav je dosegla le en gol. Foto: EPA
Natalija Derepasko
Derepaskovi v tolažbo gre lovorika za najboljšo strelko Lige prvakinj. Na 12 tekmah je dosegla 86 zadetkov. Foto: RTV SLO
Valerie Nicolas
Vratarka Viborga Valerie Nicolas je v končnici ustavila dva težka strela. Foto: EPA

Krimovke so se junaško borile, za uspeh jim je tokrat zmanjkalo malo sreče in moči. Ljubljančanke so vodile vso tekmo, Danke niso niti enkrat izenačile! Še v 50. minuti je vse kazalo na veliko presenečenje, saj je semafor po golu Ljudmile Bodnjeve kazal 19:15 in tretja krona je bila že na pol poti v Ljubljano. Toda Danke, ki so bile ves čas izjemno nervozne, so se štiri minute pozneje prek Olge Assinkove približale na 20:19. Odlična Bodnjeva, s 7 goli najboljša igralka tekme, ki je v 2. polčasu držala Krim v igri, je kljub igralki manj (izključena je bila Manuela Hrnjič) povišala na 21:19.

V napetih zadnjih minutah, ki so jih morale gostje odigrati brez poškodovane Anje Frešer (zlom dlančnice), je sledila serija zapravljenih napadov na obeh straneh. Krimovke tokrat izkušenj niso unovčile, saj so prepoceni "podarjale" žoge domačinkam.

Ko je minuto pred koncem Heidi Astrup le dosegla 20. gol za Danke, je bilo jasno, da s tretjim evropskim naslovom Ljubljančank ne bo nič. Prvič se je veselil Viborg, ki se je v Ligo prvakinj prebil iz kvalifikacij!

Varovanke Toneta Tislja - po šestih letih se poslavlja - so v petem finalu tretjič ostale praznih rok. Kljub temu lahko sezono končajo dvignjenih glav!

Tone Tiselj:
"To je bila moja najuspešnejša sezona v Krimu in mogoče v karieri. Glede na vse težave, ki so nas pestile, je dosežek resnično moj največji v dvajsetletni karieri. Žal mi je deklet, ki so naredila vse, da bi prišla še tretjič na vrh. Vendar poškodba nam je vzela še Anjo Frešer, tako da nam je ob koncu zmanjkalo moči. Glavni trenutek je bil prav poškodba Frešerjeve, igralke, ki praktično še nikoli ni izgubila finala in ga brez poškodbe tudi danes ne bi. Zdaj lahko vsak ocenjuje, katera je boljša ekipa. Mi smo letos trikrat premagali Viborg, prvak pa je prav slednji. To je pač šport."

Tomas Ryde, trener Viborga:
"To še zdaleč ni bila najboljša tekma. Obe ekipi sta se borili za vsak centimeter igrišča, na koncu smo samo tekmo izgubili, kar še enkrat več dokazuje, kako težko je bilo vse skupaj. Lahko bi tudi Krim postal prvak. Kljub temu pa mislim, da so bile nekatere ljubljanske igralke na koncu preveč živčne, ključ do uspeha pa je bil tudi v naši dobri obrambi na Ljudmili Bodnjevi. Ta uspeh zelo veliko pomeni za klub, saj tega naslova še nismo imeli. Vesel sem, da sem trener tega kluba, ostal bom tudi v prihodnje. Drugo sezono pa bo zelo težko, saj je v Evropi veliko dobrih ekip."

Evropski pokali, finali, povratne tekme

Liga prvakinj:
VIBORG
- KRIM MERCATOR 20:21 (8:10) 24:22

Astrup     6 (2)  Bodnjeva      7    
Nielsen    3      Derepasko     3    
Mikkelsen  3      Jacenko       3    
Varzaru    2      Oder          3 (2)
Jurack     2      Vergeljuk     2    
Österballe 2 (2)  Frešer        2    
Assink     1      Sjukalo       1    
Skov       1                         
                                     
   Izključitve: 4 min; 12 min        
                                     
 Sedemmetrovke:   4/6; 2/2      
Vse zmagovalke Lige prvakinj:
1994: Hypo Dunaj (Avstrija)
1995: Hypo Dunaj (Avstrija)
1996: Podravka Koprivnica (Hrvaška)
1997: Mar Valencia (Španija)
1998: Hypo Dunaj (Avstrija)
1999: Dunaferr (Madžarska)
2000: Hypo Dunaj (Avstrija)
2001: Krim Neutro Roberts (Slovenija)
2002: Kometal Skopje (Makedonija)
2003: Krim ETA Neutro Roberts (Slovenija)
2004: Slagelse (Danska)
2005: Slagelse (Danska)
2006: Viborg (Danska)

Pokal pokalnih zmagovalk:
Györi - BUDUĆNOST 23:26 25:25

Pokal EHF:
Podravka - FERENCVAROŠ 32:33 36:37

V odebeljenem tisku so izidi prvih tekem.