Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

Za uvod Slovenijo 13. oktobra v Mariboru čaka tekma z BiH-om, tri dni kasneje pa še prvo gostovanje v Prištini. V skupini 7 nastopa še Črna gora. Nastop na zaključnem turnirju med 10. in 28. januarjem 2024 si bodo izborile prvo in drugouvrščene izbrane vrste iz vseh osmih kvalifikacijskih skupin, poleg njih pa še štiri najboljše tretjeuvrščene.

Slovenija bo priprave za uvodni tekmi začela 9. oktobra v Mariboru, v primerjavi s tekmama s Srbijo pa na Zormanovem seznamu ni Mihe Zarabca (Kiel) in Staša Skubeta (Montpellier).

"Odločil sem se za igralce, ki so v zadnjem času v najboljši formi in stalnem tekmovalnem pogonu. Na oktobrski reprezentančni akciji bosta manjkala Zarabec in Skube, oba pa sta na mojem širšem seznamu v tem kvalifikacijskem ciklusu," je glede svojega izbora za bližnji tekmi dejal Zorman.

Denić novi svetovalec

"V kvalifikacijskem ciklusu za EP 2024 ni nobene skrivnosti. V svoji skupini smo papirnati favoriti in to vlogo želimo dokazati na igrišču. Proti BiH-u in Kosovu nas zanimajo le štiri točke," je odločno dejal Zorman, ki mu bo v prihodnje pri strokovnem delu pomagal tudi nekdanji slovenski selektor Boris Denić. Slednji je pred kratkim postal svetovalec strokovnih štabov moških reprezentanc in se bo aktivno posvetil formiranju reprezentance B.

Miha Zarabec in Staš Skube sta ostala brez reprezentančnega vpoklica. Foto: Reuters
Miha Zarabec in Staš Skube sta ostala brez reprezentančnega vpoklica. Foto: Reuters

Kljub izpadu do povabila za januarski SP

Zadnji reprezentančni akciji se nista končali po okusu slovenskih rokometašev. Na aprilskih kvalifikacijskih tekmah za nastop na svetovnem prvenstvu v začetku prihodnjega leta na Švedskem in Poljskem so doživeli dva poraza proti Srbom, a bodo – po posebnem povabilu Mednarodne rokometne zveze (IHF) – le sodelovali na mundialu, nastope na junijskih sredozemskih igrah v alžirskem Oranu pa so predčasno končali zaradi številnih okužb z novim koronavirusom.

"Vesel sem, da nas je Mednarodna rokometna zveza (IHF) povabila na bližnje svetovno prvenstvo. Pred nami je nova priložnost, na turnirju na Poljskem in Švedskem pa bomo skušali dokazati, da je bil izpad proti Srbiji le naš slab dan," je v zvezi s tem dejal Zorman.

Svetovno prvenstvo bo na sporedu med 12. in 29. januarjem prihodnje leto. Slovenija se bo v prvem delu tekmovanja v Katovicah pomerila s Francijo, Poljsko in Savdsko Arabijo.

Zorman v reprezentanco vpoklical tudi tri rokometaše Celja
Zorman: V kvalifikacije gremo kot favoriti

Seznam reprezentantov Slovenije za BiH in Kosovo

  • vratarji (3): Jože Baznik (Nimes), Klemen Ferlin (Erlangen) in Urh Kastelic (Lemgo);
  • krilni igralci (4): Blaž Janc (Barcelona), Gašper Marguč (Veszprem), Tilen Kodrin (Gummersbach) in Tadej Mazej (Celje Pivovarna Laško);
  • zunanji igralci (10): Dean Bombač, Borut Mačkovšek (oba Pick Szeged), Nejc Cehte (GOG Gudme), Jure Dolenec (Limoges), Matic Grošelj (Chartres), Nik Henigman (Saint Raphael), Domen Makuc (Barcelona), Jaka Malus (Göppingen), Rok Ovniček (Nantes) in Aleks Vlah (Celje Pivovarna Laško);
  • krožni napadalci (4): Blaž Blagotinšek (Göppingen), Matej Gaber (Pick Szeged), Kristjan Horžen (Rhein-Neckar Löwen) in Stefan Žabić (Celje Pivovarna Laško).