Uroš Zorman meni, da bi lahko Švedi klonili pod pritiskom. Foto: EPA
Uroš Zorman meni, da bi lahko Švedi klonili pod pritiskom. Foto: EPA

Ne vem, kje so se pojavile govorice o nekih klanih v reprezentanci in o moji vlogi pri tem. To so res bedarije. Tega nikoli ni bilo v reprezentanci. Mogoče bo, ko bom jaz končal, ampak ne verjamem. Mislim, da lahko vsakdo potrdi, da smo res ena izjemna klapa.

Zorman zanika govorice o klanih v reprezentanci
Veselin Vujović in Uroš Zorman
Selektor Veselin Vujović in kapetan Uroš Zorman sta imela pred olimpijskimi kvalifikacijami tri pogovore, o katerih pa Zorman pravi, da naj ostanejo med njima. Foto: www.alesfevzer.com
Rokometaši pripravljeni na boj s Španci in Švedi

36-letni Zorman je najbrž eden tistih, ki si najbolj želijo, da bi se Slovenija uvrstila na olimpijske igre (OI) v Rio de Janeiru, saj bi s tem na sanjski način sklenil bogato reprezentančno kariero.

"Jaz mislim, da bodo odločile podrobnosti. Moje mišljenje je, da bo veliko breme na Švedih, ki bodo igrali doma pred polno dvorano, ki sprejme okoli 15.000 gledalcev. Videli bomo, kako bodo prenesli pritisk. Kakovost je sicer na naši in španski strani," je prepričan Zorman.


V preteklih dneh je bilo na družbenem omrežju Twitter mogoče opaziti dobro vzdušje v reprezentanci, ko ste kot kapetan pripeljali torto Sebastianu Skubetu za rojstni dan. Kakšno je torej - iz prve roke - stanje v ekipi, ki se do zdaj za olimpijske igre še ni borila?
Vzdušje je tako kot vedno na zelo visoki ravni. Ne vem, kje so se pojavile govorice o nekih klanih v reprezentanci in o moji vlogi pri tem. To so res bedarije. Tega nikoli ni bilo v reprezentanci. Mogoče bo, ko bom jaz končal, ampak ne verjamem. Mislim, da lahko vsakdo potrdi, da smo res ena izjemna klapa.

V eni izmed izjav ste dejali, da tople vode ne gre odkrivati, ker časa ni veliko. Kaj se kljub temu da postoriti v tem kratkem času?

Najbolj pomembno je, da se malo regeneriramo. Vsi smo imeli v zadnjih dveh mesecih veliko tekem, saj sezona prihaja v zaključek. Vsak igralec je prišel sem v neki vrhunski formi ali pa na zavidljivi ravni, tako da razen ponoviti in osvežiti sistema, česa drugega ni dodati.

Nasprotniki so težki, težko bi bili težji. Pot do olimpijskih iger bo "krvavo" izborjena, če vam bo uspelo. Na Poljskem ste dokazali, da lahko precej enakovredno igrate tako s Španci kot tudi s Švedi. Ena žoga ali dve sta vas ločili od zmag. A tokrat bo verjetno še težje, kajne?
V zadnjih petih letih smo dokazali, da se lahko kosamo s katero koli reprezentanco na svetu. Seveda pride dan, ko imaš malo boljšo formo, pa vratarji malo več ubranijo in premagaš favorita. Pride pa dan, ko si malo slabše spal in lahko izgubiš tudi s slabše rangirano reprezentanco. Jaz mislim, da bodo odločile podrobnosti. Moje mišljenje je, da bo veliko breme na Švedih, ki bodo igrali doma pred polno dvorano, ki sprejme okoli 15.000 gledalcev. Mislim, da bo to kar velik pritisk na njih. Spet pa po mojem mnenju niso tako izkušena reprezentanca, da bi znali to zlahka obvladati ali prenesti. Tako da, jaz sem v šali rekel, ker imam Julena Aguinagaldeja v klubu, da bodo na koncu Švedi izpadli. Kakovost je na naši in španski strani, a Švedi igrajo doma. Bomo videli, ali bo na koncu domače igrišče plus ali minus. Jaz upam na najboljše za nas.

Pričakujete, da boste morali igrati tudi "proti sodnikom"?
Upam, da ne. Vseeno je to turnir najvišje ravni. Mislim, da tu ne bo napak.

Sta imela s selektorjem Vujovićem kakšen poseben pogovor pred to akcijo?
Pred akcijo sva se trikrat slišala, malo sva se pogovarjala. Nekatere stvari so za javnost, druge niso. Pravim, da naj ti trije pogovori ostanejo med nama. Vsaj z moje strani. Nimam kaj veliko povedati, tako da ... Sva se pogovarjala, vsak je imel svoj pogled. In to je to.

Vrsto let ste že kapetan, veliko tekem ste odigrali, veliko prvenstev. Pričakovanja javnosti so visoka, včasih tudi nerealna. Kako glede na okoliščine prenašate pritisk?
Pri tej akciji mogoče čutimo še najmanj pritiska, ker se vse hitro odvija. To je mogoče en plus za nas. Zbrali smo se malo pozneje, tako da v Sloveniji ne bomo preživeli veliko časa. Časa za neke spektakularne novinarske konference in izjave ni. Ne razumite me narobe, a nimamo česa izgubiti, saj igramo na tujem igrišču, nismo v vlogi favorita. Mogoče je to en plus za nas.

Upajmo, da vam uspe in da se od reprezentance poslovite na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Kaj pa, če se zgodi "črn" scenarij? Je to zadnji turnir v reprezentanci, boste morda še junija pomagali proti Norvežanom, pa potem na svetovnem prvenstvu?
Ne, Katar je bil moje zadnje svetovno, Poljska pa zadnje evropsko prvenstvo. Olimpijske igre bodo še zadnja stopnička, če bodo. Bomo videli. Pravim, da pustimo do ponedeljka. Bomo od ponedeljka oziroma lahko že od sobote naprej razmišljali.

Na klubski ravni vam gre s Kielcami po načrtih. Uvrstili ste se v četrtfinale Lige prvakov. Kakšna je vaša osebna forma?
Po evropskem prvenstvu, s katerega sem prišel po domače povedano "razjahan", sesut, sem se počasi spravil k sebi. Sreča v nesreči je bila, da sem ostal sam na položaju. Vse težke tekme sem tako igral po 60 mint, kar mi je ustrezalo, saj mi je dalo zalet, energijo. Mislim, da sem prišel v vrhunsko formo. Malo sem si pred Meškovim zvil gleženj in mislil sem, da je konec sezone. A moram potrkati, hvala bogu, zdravje mi še kar služi, hitro sem se vrnil in tudi odigral tekme, kot se šika. Sem zelo zadovoljen, edino gleženj me malo ovira. Kljub temu bom rekel, da bi lahko obdobje po evropskem prvenstvu označil za vrhunsko.

Aleš Vozel, @vozela1

Ne vem, kje so se pojavile govorice o nekih klanih v reprezentanci in o moji vlogi pri tem. To so res bedarije. Tega nikoli ni bilo v reprezentanci. Mogoče bo, ko bom jaz končal, ampak ne verjamem. Mislim, da lahko vsakdo potrdi, da smo res ena izjemna klapa.

Zorman zanika govorice o klanih v reprezentanci
Rokometaši pripravljeni na boj s Španci in Švedi