Joakim Noah se veliko bolje počuti pod obroči kot na teniškem igrišču. Foto: Reuters
Joakim Noah se veliko bolje počuti pod obroči kot na teniškem igrišču. Foto: Reuters
Yannick Noah
Yannick Noah je iz športne kariere uspešno presedlal v glasbeno. Foto: EPA

Joakim Noah je danes pri 21 letih med največjimi zvezdami študentske košarke v ZDA. Pred dnevi je Florida prav po zaslugi dominantnega centra prvič osvojila naslov v tej konkurenci.

Hotel je le malo miru
Njegov oče Yannick je znani teniški igralec, ki je leta 1983 osvojil grand slam Roland Garros. Oče je štiriletnega Joakima želel vpeljati v beli svet, a deček je zdržal le dva dneva. "Vsi so naju gledali. Vsi so me želeli primerjati z njim. Tega si nisem želel. Hotel sem le malo miru," se teh dni nerad spominja Joakim.

Njegovi starši so se kmalu zatem ločili. Joakim se je leta 1998 s svojo materjo preselil v New York. Oče mu je vseeno stal ob strani in kljub svoji raperski karieri v Evropi, spremlja sinove nastope v ZDA. V živo si je ogledal tudi finale študentske lige, kjer je Florida premagala univerzo UCLA: "To je res boleče. Sedel sem na tribuni in se počutil tako nemočnega. Rad bi mu pomagal," je očetovsko pripovedoval Yanninck.

"Umiri se in spij dve pivi"
"Verjamem, da je živčen, ker prvič v življenju ne more nadzorovati dogajanja na igrišču. Vedno me podučuje, naj se pred tekmo umirim in diham globoko. Jaz pa mu le rečem: 'Model, umiri se in spij dve pivi! Ti me le pusti igrati," se smeji Joakim, za katerega velja veliko zanimanje tudi v Ligi NBA. Strokovnjaki napovedujejo, da bo izbran kot prvi na letošnjem naboru, če se bo letos nanj prijavil.