Primož Peterka se danes na srečo njegove žene Renate raje ukvarja s tremi otroki kot z motorjem. Foto: MMC RTV SLO
Primož Peterka se danes na srečo njegove žene Renate raje ukvarja s tremi otroki kot z motorjem. Foto: MMC RTV SLO
15 Slovencev v klubu 200

9. februarja 1997 je Peterka zmagal na Kulmu, kar je še vedno edina slovenska zmaga na tekmah svetovnega pokala v poletih. V finalni seriji je poletel 203 metre in postal prvi Slovenec, ki je preskočil takrat magičnih 200 metrov. V izteku se je pri proslavljanju zmage takoj spomnil na obljubo Smučarske zveze, da bo prvi, ki bo presegel 200 metrov, dobil harleyja davidsona, in posnemal vožnjo z motorjem. Po finalni tekmi v Planici je poleg pokala za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala res dobil še motor zlasti v ZDA cenjenega proizvajalca.

Dobil najcenejšo različico ugledne znamke
V izteku planiške velikanke mu je nagrado izročil Niko Mihelič, ki je bil takrat uvoznik za ameriške lepotce. "To je bila akcija Smučarske zveze, ki jo je financiralo neko podjetje. Poklical me je direktor nordijskih disciplin Ljubo Jasnič in smo se dogovorili. Peterka je dobil najcenejšo različico, sportsterja 883, ki je namenjen bolj začetnikom in ženskam, vreden pa je 9-10 tisoč nemških mark. Spomnim se, da je hitro padel z njim in ga je bilo treba malo popraviti," se danes spominja Mihelič, ki ga Slovenci sicer poznajo zlasti kot nekdanjega komentatorja formule ena na TV Slovenija.

V desnem videoposnetku si lahko ogledate Primožev polet na Kulmu, ko je postal prvi Slovenec, ki je pristal pri več kot 200 metrih.

Padel in si poškodoval prste
Toda če se tisti, ki harleyja kupijo, svoje "igrače" kar ne morejo nagledati in vsak dan obrišejo prah, je bilo pri Primožu Peterki drugače. "Prvih nekaj let sem se precej vozil, zdaj pa ne več, saj nisem motorist po duši. Imam ga doma, ampak res se redko usedem nanj," je razkril Peterka, ki mu nagrada vseeno veliko pomeni, saj ga spominja na vrhunec kariere in na prvi polet prek 200 metrov. Z motorjem je imel tudi nekaj slabih izkušenj, med drugim si je v nesreči poškodoval prste na nogi.

Temne plati slave ...
Prav nesreče, prepogosto divjanje z motorjem in ponočevanja so Peterko stala delčka ugleda, ki si ga je pridobil z dvema zaporednima zmagama v svetovnem pokalu. Nekateri so bili prepričani, da ni bil kos prezgodnji slavi in da nekatera darila, tudi harley, niso bila primerna za najstnika. Nekdo je rekel: "Če bi imel jaz tako dobrega skakalca, bi ga zaklenil in pripeljal le na tekmo ali trening!"

T. O.

15 Slovencev v klubu 200