Spike Lee bo posnel film o življenju Maxa Schmelinga. Foto: Reuters
Spike Lee bo posnel film o življenju Maxa Schmelinga. Foto: Reuters
Joe Louis in Max Schmeling

Priznani režiser, ki je zaslovel s filmom Malcolm X, zgodbo pripravlja že šest let. Naslov filma bo Reši nas, Joe Louis. Film naj bi trajal tri ure in pol, posneli pa ga bodo v studiu Babelsberg pri Berlinu. Danny Glover and Samuel L. Jackson sta kandidata, da bi igrala vlogo Joeja Louisa, Maximilian Schell pa naj bi bil Max Schmeling.

Zgodba se bo osredotočila na dvoboj edinega nemškega boksarja z naslovom svetovnega prvaka v težki kategoriji in Američana Joeja Louisa, ki se je odvijal leta 22. junija 1938 na stadionu Yankee v New Yorku.

Schmeling dobil prvi dvoboj
Schmeling je v karieri od 70 dvobojev zmagal 56-krat. Njegovi borbi z Joejem Louisom sta spremenili boks in pomenita začetek velikega rivalstva med ZDA in Nemčijo. Schmelling in Louis sta se prvič spopadla leta 1936, Louis pa je takrat nepričakovano doživel prvi poraz. Nemec je na številnih posnetkih podrobno proučil taktiko Američana, prvič ga je poslal na tla v 4. rundi, nokavtiral pa ga je v 12. rundi. Čeprav je leto kasneje postal svetovni prvak, je imel Američan v mislih le to, kako se bo maščeval Schmelingu.

Hitler se je zgražal nad Schmelingom po porazu
Zadoščenje je v borbi, ki so jo ljubitelji športa na obeh straneh Atlantskega oceana množično spremljali po radiu, dobil leta 1938. Adolf Hitler je Schmelingov poraz opisal kot sramoto za Nemčijo. Zadnje trenutke dvoboja je celo preprečil radijski prenos, tako da Nemci sprva niso vedeli za razplet. Louis je slavil s tehničnim nokavtom v 1. rundi.

Po koncu kariere je pomagal Louisu
Schmeling, velik nasprotnik nacizma, je umrl 2. februarja 2005, star je bil 100 let. Po dvoboju z Louisom se je z njim spoprijateljil in mu pozneje tudi denarno pomagal, saj je Američan živel v veliki revščini. Oba sta veliki legendi v svojih državah. Dvorana v Detroitu se imenuje po Joeju Louisu, velika dvorana v Berlinu pa nosi ime Max Schmeling Arena.

Scenarij filma je Lee zaupal Buddu Schulbergu, ki je kot novinar poročal z zgodovinskega obračuna. Schulberg je pripravil 191 strani dolgo zgodbo skupaj z boksarskim zgodovinarjem Bertom Sugarjem.