Kolikšna je verjetnost, da bo Baerke van der Meij kdaj zaigral za člansko moštvo Venloja? Kdo ve, pomembno je, da se malček zabava, ko se igra z žogo. Foto: VVV Venlo
Kolikšna je verjetnost, da bo Baerke van der Meij kdaj zaigral za člansko moštvo Venloja? Kdo ve, pomembno je, da se malček zabava, ko se igra z žogo. Foto: VVV Venlo
Cristian Chivu, Javier Pastore
Po mnenju Guardiana Javier Pastore (Palermo) vodi seznam 50 najbolj zaželenih nogometašev v poletju 2011. Foto: Reuters

To je najmlajši nogometaš, ki je pri zgolj 18 mesecih starosti sklenil pogodbo, sicer častno, a zato kar 10-letno.

Leto in pol stari Nizozemec je postal iskan, potem ko je njegove nogometne spretnosti, ki so za njegovo starost resnično osupljive, s kamero posnel njegov oče Jorg, ki je nato posnetek objavil tudi na YouTubu.

Vse, kar je rekel, je: Žoga
Prikaz, kako Baerke z brcami natančno pospravlja žoge v skrinjo za igrače, si je ogledalo okoli milijon ljudi, v domačem Venloju pa je pritegnil veliko pozornost. Nizozemski prvoligaš VVV Venlo je izkoristil priložnost in z nadarjenim malčkom podpisal 10-letno častno pogodbo, ki jo je Baerke zapečatil z nekaj krogci z voščenkami po papirju.

Predtem je malček opravil še prvi preizkusni trening z vezistom Kenom Leemansom, ki ni mogel skriti presenečenja in navdušenja, koliko talenta premore enoinpolletni Baerke. Ob podpisu pogodbe, s katero je postal član Venloja, je v dar prejel posebej po meri narejen dres, sklenitev "posla" pa so 'zalili' s pomarančnim sokom. O zadovoljstvu Baerkeja veliko pove edina izgovorjena beseda: "Žoga."

Po stopinjah dedka?
"Njegovega najljubšega položaja še nismo določili. Vsekakor pa gre za desnonožnega igralca z odlično tehniko udarca in veliko vztrajnosti. Predvsem pa se ponaša z nogometnimi geni po dedku," so zapisali v izjavi pri lani dvanajstouvrščenem moštvu Eredivisie. Tukaj se razkriva vzrok Baerkove nadarjenosti - njegov dedek je profesionalno igral nogomet prav za VVV Venlo.

Največji zvezdnik poletja bo ...
In medtem ko čakamo, kam in za koliko denarja bodo odšli Javier Pastore (Palermo), Cesc Fabregas (Arsenal), Neymar (Santos), Radamel Falcao (Porto), Carlos Tevez (Manchester City), Eden Hazard (Lille), Mario Gotze (Borussia D.), Marko Marin (Werder), Didier Drogba (Chelsea), Wesley Sneijder (Inter) in številni drugi odlični nogometaši, lahko uživamo v spretnostih malega čudežnega otroka iz Venloja.

Filmček, ki je ponesel njegovo slavo po svetu


Podpis pogodbe z VVV Venlojem