Pogačar, Roglič in Evenepoel skupaj nastopajo res le redko. Foto: AP
Pogačar, Roglič in Evenepoel skupaj nastopajo res le redko. Foto: AP

Na portalu Športni SOS med svetovnim prvenstvom v kolesarstvu odgovarjamo na vaša vprašanja o tem športu. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na panogo).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali omrežju X.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

2409. Ali je trojica Remco Evenepoel, Mathiu van der Poel in Tadej Pogačar na enodnevnih dirkah skupaj res startala le na svetovnih prvenstvih?
Toni Gruden

Sorodna novica Alaphilippe v velikem slogu sredi Flandrije ubranil mavrično majico

Tako je, to je bilo na štirih svetovnih prvenstvih, in sicer v letih 2019, 2021, 2022 in 2023. Če omenjeni trojki dodamo še Primoža Rogliča, se na preseku vseh znajdeta le prvenstvi 2019 (kjer sta odstopila Evenepoel in Roglič) ter svetovno prvenstvo leta 2021, tam je drugič zapored zmagal Julian Alaphilippe.

Skratka, skupaj nastopajo res le poredko. Preveril sem vse enodnevne dirke od leta 2019, ko med elito dirkata tudi Tadej Pogačar in Remco Evenepoel. V tem času je bilo organiziranih natanko 125 enodnevnih dirk pod okriljem UCI-ja, kjer je nastopil vsaj eden od njih. V spodnji tabeli je njihova učinkovitost.

Podatki kažejo, da so razdeljeni v dve skupini: Mathieu van der Poel in Pogačar se namreč zelo pogosto udeležujeta enodnevnih dirk, Roglič in Evenepoel pa precej redkeje. Edini delež, ki malo odstopa, je delež zmag Evenepoela, v vseh drugih vidikih je omenjena četverica precej poravnana.

StatistikaDirkeZmageStopničke
KolesarNastopiŠtevilo%Število%
Mathieu van der Poel671928,43044,8
Tadej Pogačar551425,52341,8
Remco Evenepoel281139,31242,9
Primož Roglič21628,6838,1

Opomba: Upoštevane so dirke, ki so jih kolesarji začeli (na nekaterih so bili prijavljeni, a nato niso startali).

Tour 202 v živo

Ob skorajšnjem koncu izjemne sezone za slovensko kolesarstvo vabljeni na debato v živo. Na Avdiofestivalu v ljubljanski Cukrarni bodo v ponedeljek, 7. oktobra, ob 17.00 v podkastu Tour 202 pred občinstvom nastopili Martin Hvastija (Kolesarska zveza), Slavko Jerič (Podkasta Številke in SOS), Igor Tominec (Val 202) in voditelj Luka Petrič. Zagotovite si brezplačne vstopnice.

2410. Kdo je zmagal na največ skupnih dirkah? In kdo so bili kolesarji, če niso bili prav oni?
Toni Gruden

Ker je bilo svetovno prvenstvo 2021 edino do zdaj, kjer so vsi štirje prišli v cilj, je vzorec razumljivo premajhen. Zato sem si pri iskanju odgovora pomagal s tem, da sem analiziral le tiste dirke, na katerih sta v cilj prikolesarila vsaj dva kolesarja od omenjene četverice van der Poel-Evenepoel-Roglič-Pogačar. Takih dirk je natanko 28, na njih je zmago 16-krat slavil eden od naše analizirane četverke, 12-krat pa se je zmage veselil kdo drug. Vsi omenjeni kolesarji so v spodnji tabeli.

KolesarŠtevilo zmagDirke
Tadej Pogačar5Lombardija 2, Liege 2, Flandrija 1.
Mathieu van der Poel5SP, Flandrija, MSR, Strade Bianche, Čez Flandrijo.
Primož Roglič4Emilija 2, Liege, Milano-Torino 1.
Wout van Aert3
Julian Alaphilippe2
Remco Evenepoel2SP 1, OI 1.
Richard Carapaz1
Sonny Colbrelli1
Matej Mohorič1
Mads Pedersen1
Jasper Philipsen1
Dylan Teuns1
Ilan van Wilder1

Opomba: Upoštevane so tiste dirke, ko je v cilj prišel vsaj eden od analizirane četverice.

Tako, na podlagi prejšnjega odgovora bi lahko sklepali, da je Evenepoel najučinkovitejši na enodnevnih dirkah (ker ima najvišji odstotek), a res je tudi, da najpogosteje zmaguje, ko (vsaj v povprečju, da ne bo pomote) ob sebi nima tako kakovostne konkurence. Ko je prisoten vsaj eden od drugih članov omenjene trojke, ima namreč "le" dve zmagi, vsi preostali pa vsaj po štiri.