Marko Tkalec je veljal za pravega mojster za dvoboje v Davisovem pokalu. Foto: MMC RTVSLO
Marko Tkalec je veljal za pravega mojster za dvoboje v Davisovem pokalu. Foto: MMC RTVSLO

To bo šesti nastop Slovencev v 1. evro-afriški skupini, izkupiček na tekmi pa bo tokrat zelo pomemben. Zmagovalno moštvo bo imelo zagotovljen obstanek v 1. skupini, medtem ko bodo poraženci proti Rusiji igrali za obstanek.

Slovenija je v Davisovem pokalu kot samostojna država prvič nastopila leta 1993, kar je 93 let po nastanku tega tekmovanja. Začeli so v najnižji skupini, 3. skupini, prve tekme pa so bile v Zambiji. Tam so se po sistemu vsak z vsakim pomerile Zambija, Slovenija, Latvija, San Marino, Kongo in Turčija. Slovenija je prvi dvoboj odigrala proti San Marinu in slavila z 2:1. Slovenske barve sta branila Blaž Trupej in Marko Por.

Ekipa za letošnji Davisov pokal še ni znana. Obe reprezentanci bosta predstavljeni v začetku septembra, obstaja pa velika želja, da bi za Slovenijo nastopili trenutno najboljši teniški igralci - Grega Žemlja, Blaž Kavčič, Aljaž Bedene in Blaž Rola.

Največ zmag za Slovenijo v posamičnih tekmah Davisovega pokala je sicer zbral Marko Tkalec, ki je na 34 dvobojih slavil 25-krat. V Davisovem pokalu je začel igrati leta 1998 in v reprezentanci pomagal 11 let.

Tjaša Corn, Val 202