Matjaž Kek in Slaviša Stojanović. Foto: Reuters
Matjaž Kek in Slaviša Stojanović. Foto: Reuters

Še vedno ste tudi sam vabljeni k pošiljanju vprašanj.

24. Tudi sam se rad ukvarjam s športno statistiko, zato sem izdelal graf rasti slovenske nogometne reprezentance. Vzel sem vse tekme, začetno točko sem si izbral pri 0, nato pa sem za vsako zmago prištel 1, za izenačenje 0, za poraz pa -1. Zanima me, če po tem grafu res lahko pričakujem zdaj malo večji padec rezultatov in če bi lahko izdelali podoben graf za hrvaško, špansko in brazilsko reprezentanco? Hrvaško, ker se Slovenci radi primerjamo z njimi in imamo enak čas osamosvojitve, brazilsko in špansko pa, ker naj bi bila prva trenutno najboljša, druga pa najboljša v zgodovini.
Danijel Teodorovič

Danijelova metoda pomeni, da v resnici iščemo »le« razliko med zmagami (+1 točka) in porazi (-1 točka), saj remiji ne prinašajo sprememb. Slovenska nogometna reprezentanca je odigrala 184 uradnih tekem, na katerih je zmagala 64-krat, izgubila pa 72-krat. V sistemu, ki ga bralec podaja, to pomeni skupni izid -8.

V obliki grafa:

Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič
Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič

Opazni sta dve pozitivni obdobji - med 44. in 97. tekmo, od oktobra 1998 do septembra 2003, v tem obdobju se je nogometna reprezentanca trikrat zapored uvrstila v dodatne kvalifikacije za največje tekmovanje. V tem obdobju je Slovenija zbrala 11 zmag več kot porazov. Drugo pozitivno obdobje pa je bilo med 152. in 167. tekmo, od septembra 2009 in oktobrom 2010, ko se je Slovenija še drugič uvrstila na svetovno prvenstvo. Hrvaška v svojih uradnih statistikah beleži vse tekme tudi iz obdobja pred 2. svetovno vojno, zaradi lažje primerjave pa sem tako kot za Slovenijo upošteval le uradne tekme od leta 1992 naprej. V tem času je južna soseda odigrala 215 tekem, 111-krat je zmagala, 41-krat pa je izgubila (razlika torej +70 zmag). Hrvaška je ves čas v plusu, najslabše dneve sicer beleži med letom 1999 in 2003, ko je prilezla "le" od +20 na +23.

Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič
Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič

Kaj pa omenjena velikana? Španija je odigrala 617 uradnih mednarodnih tekem, na katerih je zmagala 355-krat in izgubila 119-krat (razlika +236).

Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič
Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič

Na drugi strani je Brazilija odigrala več kot tisoč mednarodnih tekem, Fifa pa jih priznava sicer 893, od teh so Južnoameričani slavili 561-krat, izgubili pa 147-krat, njihov indeks je torej +414.

Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič
Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič

Slovenija je edina od omenjenih reprezentanc, ki ima negativno razmerje, preostale tri reprezentance imajo pozitivno razmerje, a težko ocenjujemo, katera je najboljša, saj so odigrale različno število tekem. Zato sem vse razlike (med zmagami in porazi) pretvoril na 10 odigranih tekem.

Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič
Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič

Indeks Slovenije znaša -0,44, to pomeni, da na vsakih 10 tekem v povprečju zbere 0,44 več porazov kot zmag. Indeks Hrvaške je 3,2, Španije 3,8, Brazilije pa 4,6. Petkratni svetovni prvaki so torej v celotni zgodovini med izbranimi reprezentancami najboljši. Zdaj pa je čas še za zadnji korak - pri obeh velesilah bomo določili še »boljša in slabša« obdobja. To pa storimo s tem, da razlike med zmagami in porazi razdelimo po desetletjih.

Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič
Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič

Brazilci imajo že 60 let izjemno visoko razliko (v povprečju skoraj 5 zmag več kot porazov na vsakih 10 odigranih tekem), Španija pa izjemen skok beleži ravno v obdobju slovenske osamosvojitve, v zadnjih 2 desetletjih pa ima res neverjetno razmerje, celo 6 zmag več kot porazov na 10 odigranih tekem. V konkretnih številkah pa: Španija je v tem tisočletju odigrala 174 uradnih tekem, zmagala 126-krat, izgubila pa le 18-krat.

25. Slovenska nogometna reprezentanca je pod vodstvom Slaviše Stojanovića še na vsaki tekmi prejela gol. Kako uspešne je bila reprezentanca pod ostalimi selektorji?
Andrej

Pod dvema selektorjema je Slovenija že na prvi tekmi zaklenila svoja vrata, pod vodstvom Stojanovića pa še vedno čaka na ta uspeh.

1 – Zdenko Verdenik (Gruzija 1:0)

1 – Matjaž Kek (Estonija 1:0)

2 – Branko Oblak (Srbija in Črna gora 1:1, Moldavija 3:0)

3 – Bojan Prašnikar (Estonija 1:1, Ciper 1:1, Estonija 2:0)

4 – Srečko Katanec (Madžarska 1:2, Grčija 2:2, Norveška 1:2, Latvija 1:0)

8 – Slaviša Stojanović (ZDA 2:3, Škotska 1:1, Grčija 1:1, Romunija 4:3, Švica 0:2, Norveška 1:2, Ciper 2:1, Albanija 0:1)

26. Zanima me prvih 50 vratarjev na svetu, ki so bili nepremagani največ minut in koliko.
Mark Kržišnik

Na MMC-ju smo podobno lestvico podrobno predstavili pred tremi leti, ko je izjemen niz uspel Edwinu van der Saru in se takrat prebil na sedmo mesto. S to statistiko se podrobno ukvarjajo pri IFFHS-ju, že 34 let pa na vrhu ostaja Brazilec Mazaropi, ki zadetka ni prejel vel kot eno leto (1.816 minut).