Finale svetovnega prvenstva leta 2010 je odločil Andres Iniesta. Foto: EPA
Finale svetovnega prvenstva leta 2010 je odločil Andres Iniesta. Foto: EPA
Geoff Hurst
Geoff Hurst je leta 1966 Zahodni Nemčiji nasul tri gole, s čimer je edini nogometaš, ki se je na finalnih tekmah veselil hat-tricka. Foto: EPA
Gerd Müller
Gerd Müller velja za enega najboljših nemških nogometašev. Zadel je tako v finalu evropskega kot svetovnega prvenstva. Foto: EPA
Diego Armando Maradona
Diego Armando Maradona je bil leta 1986 izbran za najboljšega nogometaša turnirja. Foto: EPA
Četrtič se bosta na SP-ju srečala zadnja finalista

Španija in Nizozemska sta leta 2010 v Johannesburgu igrali za naslov najboljše reprezentance sveta, zdaj pa se merita v predtekmovanju skupine B.

Svoja vprašanja o svetovnem prvenstvu v nogometu, njegovi zgodovini in statistiki lahko pošiljate po elektronski pošti ali Twitterju.


302. V Braziliji bosta med seboj igrali Španija in Nizozemska. Ali se je kdaj že pripetilo, da bi na svetovnem prvenstvu med seboj igrala finalista prejšnjega prvenstva?
Zara Sušnik

Žreb je v skupino B svetovnega prvenstva v Braziliji v isto skupino postavil svetovne prvake Špance in podprvake Nizozemce. To bo šele četrti primer, ko se bosta na svetovnem prvenstvu pomerila finalista zadnjega SP-ja. Do zdaj se je povratna tekma vedno končala po željah reprezentance, ki je v finalu štiri leta pred tem izgubila.

1966-1970: Anglija - Zahodna Nemčija
Angleži so leta 1966 na turnirju, ki so ga gostili, v velikem finalu po podaljšku premagali Nemce s 4:2. Reprezentanci sta se spet pomerili štiri leta kasneje - v četrtfinalu prvenstva v Mehiki. Tudi to pot je bil izid po rednem delu 2:2. Tokrat pa so bili v podaljšku uspešnejši Nemci, v 108. minuti je bil natančen Gerd Müller.

1974-1978: Zahodna Nemčija - Nizozemska
Čeprav so Nizozemci leta 1974 v Münchnu povedli že v drugi minuti finala, so naslov svetovnega prvaka osvojili Nemci, ki so oba zadetka dosegli še v prvem polčasu (2:1). Štiri leta kasneje sta se reprezentanci pomerili v drugem delu turnirja v Argentini. Nemci so dvakrat vodili, a Nizozemci so obakrat izenačili in osvojili točko (2:2). S tem so osvojili prvo mesto in vstopnico za drugi zaporedni finale, a neuspešni so bili tudi tokrat. Nemci so skupino končali na tretjem mestu.

1986-1990: Argentina - Zahodna Nemčija
Gre za sploh edini primer, ko sta se v dveh zaporednih finalih pomerili isti reprezentanci. Gavči so najprej v Mehiki 1986 finale dobili s 3:2. Po vodstvu z 2:0 so Nemci v šestih minutah izenačili, a je njihovo usodo v 83. minuti zapečatil Jorge Burruchanga. Štiri leta kasneje sta se reprezentanci pomerili v Italiji, finale pa je bil odločen v 85. minuti, ko je za edini zadetek s strelom z enajstmetrovke poskrbel Andreas Brehme.

2010-2014: Španija - Nizozemska
Španci so na prvem svetovnem prvenstvu na afriških tleh v podaljšku premagali Nizozemsko, za katero je bil to že tretji poraz v finalih SP-jev. Andres Iniesta je v 116. minuti dosegel edini gol na tekmi. Povračilo sledi štiri leta kasneje v Salvadorju. To bo prva "povratna tekma" med navedenimi, ki se bo zgodila že v predtekmovanju, in prva, ki ne vključuje Nemcev.

Četrtič se bosta na SP-ju srečala zadnja finalista