Foto:
Foto:

Ameriška šprinterka Kelli White ne bo suspendirana, lahko pa izgubi zlati kolajni, ki si jih je priborila na svetovnem prvenstvu, je dejal generalni sekretar Mednarodne atletske zveze (IAAF) Istvan Gyulai.

Whitova je bila 24. avgusta pozitivna na doping testu po zmagi na 100 metrov. Uživala je modafinil, po njenih besedah pa naj bi ga dobila na zdravniški recept za zdravljenje narkolepsije. Pred objavo izidov o pozitivnem testu je zmagala še v teku na 200 metrov, po katerem pa je bila negativna.

"Čakamo na zdravniško razlago. Če ta ne bo zadovoljiva, ji bomo odvzeli obe medalji. IAAF bo o tem odločala v ponedeljek," je povedal Gyulai. Modafinil sicer ni na listi prepovedanih poživil, je pa v kategoriji "podobnih substanc". IAAF je napovedala, da ga bo Svetovna protidopinška agencija prihodnje leto uvrstila na listo blagih stimulansov.

Whitova bo v petek nastopila na mitingu za Zlato ligo v Bruslju, konec prihodnjega tedna pa še na finalu Velike nagrade v Monte Carlu.

Medtem je iz Kenije prišla vest, da je bil že pred SP-jem zaradi eritropoetina pozitiven Bernard Lagat, bronasti na 1.500 metrov z olimpijskih iger v Sydneyju. IAAF je kenijsko zvezo o primeru obvestila tik pred začetkom prvenstva, Lagat pa je prizorišče zapustil takoj, uradno zaradi gripe. Zdaj mu grozi dveletna prepoved nastopanja.