Foto:
Foto:
Jolanda Čeplak po zmagoslavju na evropskem dvoranskem prvenstvu leta 2002
Merlene Ottey

Slovenijo bo v Parizu zastopalo 14 atletov: Boštjan Buč, Roman Kejžar, Primož Kozmus, Matic Osovnikar, Rožle Prezelj, Miran Vodovnik, Alenka Bikar, Jolanda Čeplak, Helena Javornik, Brigita Langerholc, Maja Nose, Merlene Ottey, Saša Prokofjev in Kristina Žumer.

Prvi (edini) adut za odličje je Jolanda Čeplak, ki bo nastopila na 800 in 1.500 metrov. Njene želje so znane: medalja na 800 in finale na 1.500 m. Trener Tomo Popetrov, ki ji pomaga pri vadbi, je dejal, da njeni zadnji testi kažejo boljše rezultate kot pred nastopom v Ostravi, kjer je tekla najhitreje letos. Popetrov napoveduje celo zlato medaljo! "S formo sem zelo zadovoljna, saj so bili časi, ki sem jih dosegla na 500 in dvakrat 200 m zelo spodbudni, zato lahko z optimizmom gledam na nastop na največji tekmi sezone," pravi Čeplakova.

Poleg Čeplakove bo na 800 m nastopila še Brigita Langerholc, četrta z OI v Sydneyju, ki se ji letos ni uspelo spustiti pod dve minuti. "Sem optimistična. Ne bi odšla v Pariz, če ne bi imela možnosti za uspeh. Moj cilj je finale in čas okrog 1:59," je dejala Langerholčeva.

43-letna Merlene Ottey je najuspešnejša udeleženka prvenstev. Želja je finalni nastop na 100 in 200 m ter čim boljši nastop štafete: "Sposobne smo presenetiti, če bi le dobro predajale," pravi Otteyjeva, s katero bodo nastopile še Maja Nose, Alenka Bikar in Kristina Žumer. Na 10 km bo nastopila Helena Javornik, evropska prvakinja v krosu.

Letos sta zelo napredovala metalca Primož Kozmus in Miran Vodovnik. "Za finale bo verjetno treba doseči okrog 78 m, kar sem nedvomno sposoben. Moja forma je sicer nekoliko padla, upam pa, da se bo spet dvignila," je dejal Kozmus. "Sem dobro pripravljen. Kroglo želim suniti okrog 20 m in upam, da bo to dovolj za finale. Počutim se dobro," pa je povedal Vodovnik.

Matic Osovnikar je vrhunsko pripravljenost dokazal že marca na dvoranskem SP-ju, kjer je bil četrti na 200 m: "Na zadnjih treningih in tekmah sem tekel zelo hitro. Želja je čas okrog osebnega rekorda. Uspeh bi bil že preboj v drugi krog," je bil skromen Osovnikar.

Finale v skoku v višino napoveduje tudi Rožle Prezelj. "Po dosedanjih rezultatih bo 2,25 m dovolj za finale, toliko pa skačem stalno že zadnji dve leti," meni Prezelj, ki je 2001 osvojil naslov evropskega prvaka med mlajšimi člani.

Boštjan Buč se je na 3.000 m z zaprekami letos prebil med najboljše evropske tekače. "Sem dobro pripravljen in izjemno motiviran. Vse bom stavil že na kvalifikacije, da bi se prebil v finale. Čutim sicer še vedno vnetje pri kolenu, me pa to pri hitrem teku ne ovira," je
optimističen Buč. Roman Kejžar bo predzadnji dan nastopil v najtežji disciplini - maratonu.