Foto:
Foto:
Na štartu dirke je bilo zelo vroče.
Michael Schumacher se veseli težko prigarane zmage.

Odličen konec tedna Ferrarija je s tretjim mestom dopolnil Rubens Barrichello. Tretji kandidat za naslov svetovnega prvaka Finec Kimi Räikkönen je bil četrti in si je s tem poslabšal možnosti za naslov, saj za starejšim Schumacherjem zdaj zaostaja za sedem točk.

Številni tifosi so imeli veliko razlogov za praznovanje. Petkratni svetovni prvak je namreč v rdečem bolidu slavil jubilejno 50. zmago, skupno število zmag pa zvišal že na 69. Polna Monza pa se je še najbolj razveselila dejstva, da je bil njihov konjiček pregovorno spet "poskočen". To dokazuje tudi povprečna hitrost zmagovalca: 247 km/h pomeni celo najhitrejša dirka v zgodovini formule ena! Slabo poletje, pet dirk brez zmage in nekonkurenče gume so stopile prednost Schumacherja, ki si si jo je nabral v prvem delu sezone. A trije tedni premora po VN Madžarske so rdeče dvignile v staro formo, kar je napovedoval že sobotni kvalifikacijski trening, na katerem je bil Schumacher prvi po majski VN Avstrije.

Najbolj vroče je bilo na samem štartu, kjer je Nemec ubranil pole position. Montoya je v prvem krogu nevarno ogrozil Schumacherja, a se moral po napetem dvoboju sprijazniti z drugim mestom. Za vodilnima so se zvrstili Barrichello, Räikkönen, Coulthard in Gene, ki je v drugem williamsu zamenjal poškodovanega Ralfa Schumacherja.

Razlika med vodilnima se je počasi povečevala. Prvi je v 16. krogu v bokse zapeljal Schumacher, krog kasneje še Montoya. Po postanku je bila razlika slabe 4 sekunde. Drugi komplet gum je bolj ustrezal Kolumbijcu, ki je zaostanek zmanjšal na slabo sekundo, nato pa presenetljivo prej (33. krog) zapeljal še po zadnji kompet gum. Voznik ferrarija je vztrajal še dva kroga in spet zadržal minimalno prednost pred Montoyo. Slednji se je vdal in vidno popustil. V ozadju ni prišlo do sprememb, med boljšimi je zaradi okvare vozila odstopil le David Coulthard.

Michael Schumacher se je po dirki dobro zavedal, da je to lahko ključni dogodek v lovu na šesti naslov svetovnega prvaka: "To je eden od mojih najboljših dni v karieri. Dobili smo tako pomembno dirko ... pa vsi ti navijači ... res odlično!"

Karavana formule ena se tako poslavlja od Evrope. Čez 14 dni bo naporna dirka v Indianapolisu, kjer naj bi imel spet prednost williams, sezona pa se bo končala še dva tedna kasneje tradicionalno v Suzuki.

Končni vrstni red:                     
 1. M. SCHUMACHER * Ferrari 1:14:19,838
 2. J.-P. MONTOYA   Williams    + 5,294
 3. R. BARRICHELLO  Ferrari      11,835
 4. K. RÄIKKÖNEN    McLaren      12,834
 5. M. GENE         Williams     27,891
 6. J. VILLENEUVE   BAR          1 krog
 7. M. WEBBER       Jaguar       1 krog
 8. F. ALONSO       Renault      1 krog
                                       
       * - 69. zmaga v karieri.        
                                       
Odstop: Wilson, Trulli, da Matta, But- 
ton, Coulthard, Verstappen, Panis.     

VRSTNI RED PO 14. DIRKI (OD 16)        
                                       
Vozniki:                               
 1. M. SCHUMACHER   Ferrari     82 točk
 2. J.-P. MONTOYA   Williams    79     
 3. K. RÄIKKÖNEN    McLaren     75     
 4. R. SCHUMACHER   Williams    58     
 5. R. BARRICHELLO  Ferrari     55     
  . F. ALONSO       Renault     55     
 7. D. COULTHARD    McLaren     45     
 8. J. TRULLI       Renault     24     
 9. M. WEBBER       Jaguar      16     
10. J. BUTTON       BAR         12     
                                       
Konstruktorji:                         
 1. WILLIAMS        141                
 2. FERRARI         137                
 3. McLAREN         120                
 4. RENAULT          79                
 5. BAR              18