Aljaž Bedene je izenačil dosežek kariere na turnirjih za grand slam. V tretji krog oziroma med 32 najboljših se je prebil še na Roland Garrosu leta 2016 in v Wimbledonu leta 2017. Foto: EPA
Aljaž Bedene je izenačil dosežek kariere na turnirjih za grand slam. V tretji krog oziroma med 32 najboljših se je prebil še na Roland Garrosu leta 2016 in v Wimbledonu leta 2017. Foto: EPA

Vse štiri medsebojne obračune je dobil 22-letnik iz Hamburga. Januarja letos sta se srečala na Odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu, ko je bilo 6:4, 6:1 in 6:4. Tokrat je Bedene potrdil, da je v odlični formi. Dvoboj je trajal kar tri ure in 36 minut. Zverev se je v ključnih trenutkih reševal z močnimi servisi. Sredi drugega niza se je znašel v težavah, a se je nato rešil v podaljšani igri, v nadaljevanju pa je bil boljši. Servis je deloval brezhibno, zadel je kar 71 odstotkov prvih servisov in se prvič v karieri uvrstil v osmino finala v New Yorku.

Zverev zapravil zaključno žogo za prvi niz
Najboljši slovenski tenisač ni začel dobro, v uvodnih treh igrah je osvojil le dve točki in Nemec je ekspresno povedel s 3:0. Pri vodstvu s 5:2 je imel v deveti igri že zaključno žogo za uvodni niz. Ljubljančan je zadržal začetni udarec in nato v deveti igri brez izgubljene točke prišel do brejka. Odločala je podaljšana igra, Zverev pa je naredil preveč neizsiljenih napak in Bedene jo je dobil s 7:4.

Tri napake s forhendom usodne v podaljšani igri drugega niza
V drugem nizu je Bedene odlično serviral. Dopustil ni nobene priložnosti za brejk. Zverev se je znašel v težavah v osmi igri, a se je po zaostanku z 0/30 rešil z močnimi servisi. Znova je odločala podaljšana igra. Bedene je naredil neverjetno neizsiljeno napako, ko je poslal forhend v avt, in Nemec je povedel s 3:0. Sledili sta še dve napaki s forhendom in Zverev je dobil 13. igro s 7:4 in izenačil na 1:1 v nizih.

Alexander Zverev je bil zelo jezen ob koncu prvega niza, ko je zapravil vodstvo s 5:2. Foto: EPA
Alexander Zverev je bil zelo jezen ob koncu prvega niza, ko je zapravil vodstvo s 5:2. Foto: EPA

Nemec blestel v tretjem nizu
Zmagovalec lanskega mastersa v Londonu je sijajno odprl tretji niz. V drugi igri je odvzel servis Ljubljančanu in se nato v tretji igri vrnil po zaostanku s 15/40. Povedel je s 3:0 in zanesljivo zadržal prednost do konca.

Tudi žulji niso zaustavili Ljubljančana
V četrtem nizu je Bedene znova dvignil raven igre. V četrti igri ni unovčil priložnosti za odvzem servisa, nato pa je Nemec zadel izjemno bekhend paralelo za vodstvo s 3:2. Bedene se je znašel v težkem položaju, potreboval je pomoč fizioterapevta zaradi žuljev na stopalu. Vrnil se je na igrišče in takoj mu je uspel brejk za izenačenje na 3:3. V sedmi igri je Zverev zapravil še dve priložnosti za odvzem servisa in tretjič je bila na sporedu podaljšana igra. Bedene je povedel z 2:1, nato pa je znova naredil nekaj neizsiljenih napak, Zverev pa je s sijajnimi servisi zmagal s 7:3.

StatistikaA. ZverevBedene
Prvi servis (%)7159
Asi2516
Dvojne napake73
Neizsiljene napake4856
Winnerji5947
Osvojene točke162141
Priložnosti za brejk3/82/6
Točke na mreži19/3421/29
Zverev se je prvič uvrstil v osmino finala v Flushing Meadowsu. Foto: Reuters
Zverev se je prvič uvrstil v osmino finala v Flushing Meadowsu. Foto: Reuters

Lepa nagrada za odlične predstave – 163.000 dolarjev
30-letni Ljubljančan si je že z zmago nad Benoitom Pairejem v 2. krogu po zaostanku z 0:2 v nizih zagotovil najvišji ček v karieri – 163.000 ameriških dolarjev.

22-letni Zverev nima dobre sezone, v Wimbledonu je izpadel že v uvodnem krogu in tudi na igriščih Flushing Meadowsa je imel velike težave. V prvem krogu je po petih nizih izločil Moldavca Raduja Albota, v četrtek pa je prav tako ugnal Francesa Tiafoeja s 6:3 v petem nizu.

Rafael Nadal ni imel pravega tekmeca v prvem tednu. Prvi pravi preizkus ga verjetno čaka v osmini finala proti Marinu Čilću. Foto: Reuters
Rafael Nadal ni imel pravega tekmeca v prvem tednu. Prvi pravi preizkus ga verjetno čaka v osmini finala proti Marinu Čilću. Foto: Reuters

Nadal ekspresno med najboljših 16
Rafael Nadal je odpravil Hyeona Chunga s 6:3, 6:4 in 6:2. Korejec je v četrtek rešil zaključno žogo in se vrnil po zaostanku z 0:2 v nizih proti Fernandu Verdascu. Nadal je bil precej bolj spočit, saj je napredoval brez boja po poškodbi Thanasija Kokkinakisa. Trikratni zmagovalec OP-ja ZDA se je med najboljših 16 prebil zares zanesljivo – na igrišču je bil le štiri ure in osem minut!

40 asov ni pomagalo Isnerju
Chung si ni priigral niti ene priložnosti za odvzem servisa. Španec se bo v osmini finala v ponedeljek srečal z Marinom Čilićem. Hrvat, ki je zmagal v New Yorku pred petimi leti, je ugnal Johna Isnerja s 7:5, 3:6, 7:6 in 6:4. 208 cm visoki Američan je v deseti igri uvodnega niza zapravil tri zaključne žoge. Ključna je bila podaljšana igra tretjega niza, ko je imel Isner prednost s 6:4, a je nato Hrvat nanizal štiri točke zapored in povedel z 2:1 v nizih. Jezni Američan je razbil lopar in v četrtem nizu izgubil servis v tretji igri. Tudi 40 asov mu ni pomagalo.

Rubljov je izločil Cicipasa in Kyrgiosa. Rus ima lepe možnosti, da ponovi leto 2017, ko je igral v četrtfinalu OP-ja ZDA. Foto: Reuters
Rubljov je izločil Cicipasa in Kyrgiosa. Rus ima lepe možnosti, da ponovi leto 2017, ko je igral v četrtfinalu OP-ja ZDA. Foto: Reuters

Rubljov unovčil številne neizsiljene napake Kyrgiosa
Andrej Rubljov, ki je že izločil Stefanosa Cicipasa, je odpravil še Nicka Kyrgiosa s 7:6, 7:6 in 6:3. Muhasti Avstralec je serviral 30 asov, vse ključne točke pa so pripadle mlademu Rusu. Odločilna je bila podaljšana igra drugega niza, ko je Kyrgios povedel s 4:0, nato pa naredil preveč napak in Rubljov je zmagal s 7:5. V tretjem nizu je Avstralec izgubil servis v šesti igri. Naredil je 38 neizsiljenih napak, Rus pa le 14. Dvoboj na osrednjem stadionu je trajal uro in 54 minut. Rubljov ima lepe možnosti tudi za preboj v četrtfinale, saj ga zdaj čaka Matteo Berrettini.

Bianca Andreescu je potrdila sijajno formo na trdi podlagi. Foto: Reuters
Bianca Andreescu je potrdila sijajno formo na trdi podlagi. Foto: Reuters

Monfils po maratonu ugnal Shapovalova
Izjemno napet je bil tudi večerni dvoboj med Gaelom Monfilsom in Denisom Shapovalovom. Francoz je bil po treh urah in 34 minutah boljši s 6:7, 7:6, 6:4, 6:7 in 6:3.

Kanadčan se je izvlekel v četrtem nizu, ko je zaostajal že z 1:4. V podaljšani igri je imel Monfils pri vodstvu s 6:5 zaključno žogo, a je nato Shapovalov nanizal tri točke zapored. V odločilnem nizu je Francoz prišel do edinega brejka v četrti igri, ko ni oddal niti točke.

Andreescujeva izločila Wozniackijevo
Spored na stadionu Arthurja Asha sta odprli Caroline Wozniacki in Bianca Andreescu. 19-letna Kanadčanka je v sijajni formi na trdi podlagi, osvojila je turnirja serije Premier v Indian Wellsu in Torontu. Andreescujeva je zmagala s 6:4 in 6:4 in tudi v drugem tednu OP-ja ZDA ima lepe možnosti.

Naomi Osaka in Coco Gauff sta navdušili gledalce s skupnim intervjujem po koncu obračuna. 15-letnica ni mogla skriti solz. Foto: Reuters
Naomi Osaka in Coco Gauff sta navdušili gledalce s skupnim intervjujem po koncu obračuna. 15-letnica ni mogla skriti solz. Foto: Reuters

Najstnica Gauffova nemočna proti Osaki
Branilka naslova Naomi Osaka in 15-letna Coco Gauff sta navdušili poln stadion Arthurja Asha v večernem sporedu. Američanka je zablestela v Wimbledonu in tudi v New Yorku je hitro postala ljubljenka občinstva. Prva igralka sveta je bila premočna, zmagala je s 6:3 in 6:0 po uri in petih minutah. Najstnica se je zelo dobro upirala v prvem nizu, ko je zadela nekaj izjemnih bekhend paralel. Izdal jo je servis, saj je naredila kar sedem dvojnih napak. Le enkrat je zadržala začetni udarec, kar šestkrat ga je izgubila.

Izjemna gesta Japonke po koncu obračuna
Zgodba večera sploh ni bil obračun, ampak dogajanje po njem. Prijateljici sta se prisrčno objeli pri mreži. Osaka je takoj odšla do Gauffove in ji predlagala, da skupaj opravita intervju pred 23.000 navdušenimi gledalci. Izjemna gesta Japonke, ki je presenetila najstnico. Solze so tekle v potokih, Gauffova je komaj spravila skupaj nekaj besed.

Osaka zelo dobro pozna tudi starše Američanke in namenila jim je nekaj pohvalnih besed. Priznala je, da tako osredotočena ni bila že vse od zmage v Melbournu januarja. V osmini finala se bo srečala z Belindo Bencic, ki je napredovala brez boja, saj je Anett Kontaveit zbolela.

Zverev po napetih štirih nizih izločil Bedeneta

3. krog (M), spodnji del tabele:
RUBLJOV (RUS) - KYRGIOS (AVS/28)
7:6 (5), 7:6 (5), 6:3
BERRETTINI (ITA/24) - POPYRIN (AVS)
6:4, 6:4, 6:7 (3), 7:6 (2)
MONFILS (FRA/13) - SHAPOVALOV (KAN)
6:7 (5), 7:6 (4), 6:4, 6:7 (6), 6:3
ANDUJAR (ŠPA) - BUBLIK (KAZ)
6:4, 6:3, 6:2
A. ZVEREV (NEM/6) - BEDENE (SLO)
6:7 (4), 7:6 (4), 6:3, 7:6 (3)
SCHWARTZMAN (ARG/20) - SANDGREN (ZDA)
6:4, 6:1, 6:3
ČILIĆ (HRV/22) - ISNER (ZDA/14)
7:5, 3:6, 7:6 (6), 6:4
NADAL (ŠPA/2) - CHUNG (KOR)
6:3, 6:4, 6:2

3. krog (Ž), zgornji del tabele:
OSAKA (JAP/1) - GAUFF (ZDA)
6:3, 6:0
BENCIC (ŠVI/13) - KONTAVEIT (EST/21)
b.b.
VEKIĆ (HRV/23) - PUTINCEVA (KAZ)
6:4, 6:1
GÖRGES (NEM/26) - BERTENS (NIZ/7)
6:2, 6:3
TOWNSEND (ZDA) - CIRSTEA (ROM)
7:5, 6:2
ANDREESCU (KAN/15) - WOZNIACKI (DAN/19)
6:4, 6:4
AHN (ZDA) - OSTAPENKO (LAT)
6:3, 7:5
MERTENS (BEL/25) - PETKOVIC (NEM)
6:3, 6:3