Slovenci bodo v vlogi favorita na domačem igrišču. Foto: Tenis Slovenija
Slovenci bodo v vlogi favorita na domačem igrišču. Foto: Tenis Slovenija

V petek se bo v Portorožu na peščeni podlagi Bor Artnak (783. igralec na lestvici ATP) najprej pomeril z najboljšim Estoncem, Markom Lajalom (518. igralec sveta), medtem ko enega zadnjih nastopov v izbrani vrsti Aljaž Bedene začenja proti Kristjanu Tammu.

Spored se bo v petek začel ob 10.30. Izbrani vrsti Slovenije in Estonije sta se v dogovoru z nadzornikom tekmovanja Yanom Kuszakom zaradi slabše vremenske napovedi strinjali glede predčasne izvedbe petkovih dvobojev. Lahko sledijo tudi novi premiki v sporedu tekmovanja, niso izključili organizatorji.

Po obeh petkovih obračunih sledijo še trije v soboto. Najprej se bosta v dvojicah Bedene in prav tako poslavljajoči se Blaž Kavčič pomerila proti Kennethu Raismi in Mattiasu Siimarju, nato pa sledita še posamična obračuna Bedene – Lajal ter Artnak – Tamm.

V slovensko reprezentanco sta bila vpoklicana še Maj Premzl in Matic Križnik, a bosta na priložnost čakala kot rezervi selektorja Grege Žemlje.

"Marka poznam že nekaj let, tekmovala sva v mladinski konkurenci. Med seboj še nisva igrala, a sva nekajkrat skupaj trenirala. Osebno ga poznam, je dober igralec, v mladinski konkurenci je osvojil nekaj lepih turnirjev. Je višje na lestvici in specialist za trde podlage, sam pa raje igram na pesku, zato imam nekaj smernic, kako bi ga lahko jutri ranil. Predvsem taktično se bom čim bolje pripravil," je dejal 18-letni Artnak.

Leto starejši Lajal pričakuje zanimiv dvoboj s Slovenijo. "Tako Bor kot Aljaž igrata dober tenis in pričakujem dobre dvoboje. Upam, da bo to za nas lep konec tedna. V zadnjih tednih sem dobro treniral, odigral nekaj dvobojev, zato se počutim udobno. Kar se tiče kariere, bi rekel, da imam pred sabo še dolgo pot, to je šele začetek, za drugo pa se pustimo presenetiti," je dejal mladi Estonec.

Aljaž Bedene se želi posloviti z dvema posamičnima zmagama in uspehom tudi v igri dvojic. Foto: Tenis Slovenija
Aljaž Bedene se želi posloviti z dvema posamičnima zmagama in uspehom tudi v igri dvojic. Foto: Tenis Slovenija

Bedene: To je zadnji, zadnji konec tedna
Po obračunu Artnaka in Lajala se bo v enem zadnjih dvobojev pred upokojitvijo predstavil še Bedene (330.) proti Tammu (970.). 33-letni Ljubljančan je med letošnjo sezono najavil slovo od teniških igrišč, za zbrane medije na žrebu pa je potrdil, da bodo nastopi v Davisovem pokalu resnično zadnji v njegovi karieri.

"Zadnji, zadnji konec tedna. Rekel sem, da če bi me morebiti kadar koli potrebovali, bi bilo okej, a definitivno ne bom 'fit', zato si bodo mlajši zaslužili priložnost na naslednjih tekmah," je o dokončnem slovesu dejal nekoč 43. igralec lestvice ATP (februar 2018).

"Vsekakor smo favoriti, igramo na pesku, načeloma bi nam morala podlaga bolj ustrezati. Bomo videli, kako bo na igrišču, tam je treba pokazati, da smo boljši. Veliko bo odvisno tudi od vremena in upam, da bomo lahko začeli že jutri. Pripravljeni smo, trenirali smo v redu in veselim se dvoboja," pa je o dvoboju z Estonci razmišljal 33-letnik.

Za izbrano vrsto se bo potrudil po najboljših močeh. "Davisov pokal je vedno posebno tekmovanje, hitro lahko pride do presenečenj. Želim si, da bi Bor čim bolje odigral in priskrbel prvo točko. Potem bom na igrišču še jaz, in kar koli bo, bo. Najprej bom spodbujal, nato igral in tega se že veselim," je sklenil Bedene.