Francisco Cerundolo je navdušil z izjemnimi forhendi. Na pesku je v svetovnem vrhu, na letošnjem Rolandu Garrosu je izpadel v osmini finala proti Novaku Đokoviću po napetih petih nizih. Foto: EPA
Francisco Cerundolo je navdušil z izjemnimi forhendi. Na pesku je v svetovnem vrhu, na letošnjem Rolandu Garrosu je izpadel v osmini finala proti Novaku Đokoviću po napetih petih nizih. Foto: EPA

Za 25-letnega Argentinca je to tretji naslov na turnirjih ATP. Najboljši je bil tudi v Bastadu leta 2022 in Eastbournu leta 2023. Do naslova v Umagu je v petkovem polfinalu izločil tudi prvega nosilca Andreja Rubljova s 7:6 in 6:4.

Musetti, 17. igralec sveta, je igral v četrtem finalu v karieri in drugem letos. Prejšnji mesec je izgubil finale v londonskem Queen'su, medtem ko je leta 2022 slavil v Hamburgu in Neaplju.

Musetti blestel v uvodnem nizu
Že prva igra je trajala deset minut in jasno je bilo, da bo finalni obračun zelo izenačen. Cerundolo, ki je na lestvici ATP na 37. mestu, je povedel z 2:1, nato pa popustil. Musetti, ki je imel veliko podporo s tribun razprodanega osrednjega igrišča, je dobil pet iger zapored. Cerundolo je naredil preveč neizsiljenih napak in osvojil le pet točk v zadnjih petih igrah uvodnega niza.

Argentinec se je hitro zbral in povedel s 3:0 na začetku drugega niza. Italijan je izenačil na 3:3, a je nato v deseti igri znova izgubil začetni udarec in izid je bil izenačen na 1:1 v nizih.

V ključnih trenutkih Cerundolo bolj zbran
V odločilnem nizu je Musetti zapravil dve priložnosti za brejk v tretji igri, nato pa še štiri v sedmi igri. V deveti igri mu je le uspelo odvzeti servis Cerundolu in serviral je za naslov. V deseti igri se mu je zatresla roka, naredil je preveč napak in Argentinec je izenačil na 5:5.

Odločala je podaljšana igra. Musetti je povedel s 3:1, nato pa je Cerundolo osvojil pet zaporednih točk. Izkoristil je tretjo zaključno žogo, ko je po dobrem servisu zaključil obračun z forhend volejem. Končno razmerje v osvojenih točkah je bilo 112:112.

"To je bil neverjeten boj. Zavedal sem se, da bo težko, saj je Musetti v zadnjih mesecih v imenitni formi. Najbolj sem ponosen, da mi je uspela vrnitev v odločilnem nizu," je povedal Cerundolo.

Že v nedeljo oba finalista čaka olimpijski turnir v Parizu
Oba finalista Umaga bosta že v nedeljo igrala na olimpijskem turnirju na igriščih Rolanda Garrosa.

"Popolnoma sem izčrpan in ne vem, kako bom lahko igral v nedeljo v Parizu. Imam zgodnji let v nedeljo zjutraj, malo bom spal. Po prihodu me čaka ogrevanje in takoj grem na igrišče. Zares sem želel zastopati Argentino na olimpijskih igrah in motiv bo velik," je dodal Cerundolo.

Druga zmaga Berrettinija v dveh tednih
Matteo Berrettini je zmagovalec turnirja ATP serije 250 v Kitzbühelu. V finalu je ugnal Francoza Huga Gastona s 7:5 in 6:3.

Berrettini je na lestvici ATP za zdaj še na 50. mestu, a bo po drugem zaporednem uspehu v dveh tednih na novi pridobil nekaj mest. Uspešen je bil tudi v finalu Gstaada prejšnji teden, skupno pa je današnja zmaga njegova tretja letošnja in skupno deseta v karieri.

"Presrečen sem, ampak tudi utrujen. Bila sta dva peklenska tedna, današnji finale pa je bil tudi trd obračun, res sem moral dati vse od sebe," je dejal Berrettini.