Po vsega 23 minutah polfinala je Novak Đoković zavezal kravato Lucasu Pouillu. Foto: Reuters
Po vsega 23 minutah polfinala je Novak Đoković zavezal kravato Lucasu Pouillu. Foto: Reuters
Lucas Pouille, ki se ima za francoskega vikinga, ker je njegova mama švedsko govoreča Finka, je v svojem prvem polfinalu tunirja za grand slam izgubil uvodnih sedem iger. Foto: Reuters
Lucas Pouille, ki se ima za francoskega vikinga, ker je njegova mama švedsko govoreča Finka, je v svojem prvem polfinalu tunirja za grand slam izgubil uvodnih sedem iger. Foto: Reuters

Ponovila se je zgodba polfinala Nadal ‒ Cicipas, a še v nekoliko pospešeni različici, kjer je veteran zmlel mladca, ki je bil zares konkurenčen le v prvi igri. Kot prvi je serviral favorizirani Đoković, Poille se je postavil po robu, trikrat izenačil, a ni prišel do priložnosti za brejk. A nato se je za Francoza vse sesulo, začenši s servisom. Nole ni okleval in je napadel ter v tretje izkoristil žogico za prvi odvzem igre. Po 10 minutah igre je bilo že 3:0 za 31-letnega Beograjčana, medtem ko je bil 24-letnik iz Dunkerqua čedalje bolj izgubljen. Po samo 23 minutah je Đoković zavezal kravato Pouillu za uvodni niz.

Đoković brez milosti, Pouille nemočen
V drugem nizu je bilo za spoznanje bolje s stališča Pouilla, ki pa je bil še vedno nekonkurenčen. Đoković je bil neusmiljen s servisom, hkrati pa je odvzel dve igri in po novih 33 minutah dobil niz s 6:2. Tretji niz je bil zgolj formalnost, saj so bili Đokovićevi winnerji še naprej kirurško natančni. Prezrcalila se je zgodba drugega niza: Srb je Francozu odvzel 4. in 8. igro, s čimer je bilo vsega hitro konec.

Novak Đoković pometel s Pouillejem

Vsega 5 napak, brez ponujene žogice za brejk
Skrušeni Pouille je odbrzel v tunel in v slačilnico, medtem ko je Đoković z lahkim korakom stopil do Jima Courierja in sproščenega intervjuja na igrišču. "Vse se je izšlo natanko tako, kot sem si zamislil. Še bolje je bilo. Ena najboljših iger na igriščih Melbourna v karieri," je moral hvali pritrditi Đoković in se spomnil tudi na poraženca: "Dvoboj je bil za Lucasa težek. Toda za njim je izvrsten turnir, želim me vse najboljše v nadaljevanju sezone." Đoković si je v polfinalu privoščil samo pet neizsiljenih napak, Pouillu pa ni ponudil niti ene priložnosti za odvzem servisa, medtem ko je sam izkoristil 5 od kar 12 priložnosti za brejk.

Sorodna novica Nadal z rušilno močjo v finale Melbourna

Obujen spomin na 5 ur in 53 minut finala 2012
Obračun med prvim in drugim igralcem sveta, Đokovićem in Nadalom, bo njun 53. v karieri in osmi v finalu turnirjev za grand slam. Nadal v zmagah vodi s 4:3. Leta 2012 sta Đoković in Nadal v finalu Melbourna uprizorila epski obračun, ki je trajal slabih šest ur, na koncu pa je slavil Srb. Zaradi uvedbe super tie-breaka se maratonski finalni obračun ne more ponoviti, a po videnem v Melbournu se pričakuje nov dvoboj za teniško zgodovino. Nadal je še brez izgubljenega niza, pri čemer je igraje izločil vse dosedanje nasprotnike, medtem ko je Đoković oddal po en niz Medvedjevu in Šapovalovu, zato pa zdaj za 20 minut izboljšal Nadalov polfinalni čas.

Finale za vpis v teniško zgodovino
Nadal bi v primeru zmage postal prvi igralec v odprti eri s po dvema zmagama na vseh turnirjih za grand slam. Če pa bo zmago slavil Đoković, bo avstralsko krono osvojil sedmič, s tem bo za seboj pustil Rogerja Federerja in Roya Emersona, ki imata doslej na peti celini po šest naslovov.

Statistika
Đoković
Pouille
Prvi servis (%)72
54
Asi6
4
Dvojne napake0
3
Neizsiljene napake5
27
Winnerji24
18
Osvojene točke83
44
Priložnosti za brejk7/12
0/0
Točke na mreži9/14
6/13

Lekcija v prvem polfinalu grand slama
Kljub hitremu izpadu z vsega 4 osvojenimi igrami je Lucas Pouille presenečenje letošnjega Melbourna, kjer je s prvim prebojem v polfinale turnirja velike četverice prišel do največjega uspeha kariere.

Stosurjeva prvič slavila v Melbournu
V Melbournu, kjer spet vlada velika vročina, je bil odigran prvi finale. V ženskih dvojicah je slavil nepostavljeni par Sam Stosur ‒ Džang Švaj, ki je s 6:3 in 6:4 odpravil drugopostavljeno dvojico Timea Babos ‒ Kristina Mladenović. Avstralka Stosurjeva, ki je v karieri pred domačim občinstvom že nekajkrat odpovedala zaradi živčnosti, je imela tudi tokrat težave pri zaključevanju finala. Ob prvi žogici za naslov je naredila dvojno napako, a je nato Madžarka Babosova s predolgo žogo posrkbela za avstralsko-kitajsko slavje.

Za 34-letno Stosurjevo je to tretji grand slam naslov v dvojicah po uspehih z Liso Raymond na OP ZDA 2005 ter OP Francije 2006, leta 2011 pa je Avstralka osvojila tudi OP ZDA med posameznicami, ko je v finalu premagala ameriško zvezdnico Sereno Williams. Za njeno partnerico na tekmovanju Džangovo pa je to prvi naslov na turnirjih velike četverice.

Đoković z najboljšo predstavo v finale

MOŠKI, polfinale:

ĐOKOVIĆ (SRB/1) ‒ POUILLE (FRA/28)
6:0, 6:2, 6:2

NADAL (ŠPA/2) ‒ CICIPAS (GRČ/14)
6:2, 6:4, 6:0


ŽENSKE DVOJICE, finale:

STOSUR/ŽANG (AVS/KIT) ‒ BABOS/MLADENOVIĆ (MAD/FRA/2)
6:3, 6:4