"Sprejel sem vse državnike sveta, od ameriškega predsednika do Putina, a česa takega še nisem videl. Toliko zanimanja, da novinarji stojijo v treh ali štirih vrstah, to se še nikoli ni zgodilo. /.../ To kaže, kakšna zvezda ste in kaj pomenite našim ljudem," je Vučić po poročanju regionalne televizije N1 dejal ob sprejemu Novaka Đokovića v predsedniški palači.

Zahvalil se mu je za "spoštovanje Srbije in predstavljanje Srbije v svetu" ter napovedal državne naložbe v razvoj tenisa.

Đoković je Vučiću vrnil zahvalo za podporo med sago v Avstraliji. "Hvala za vaše gostoljubje, želel sem vas videti in čutil sem potrebo, da se vam zahvalim za vašo podporo ob nesrečnih dogodkih v Avstraliji. Čeprav sem bil v priporu sam, sem užival veliko podporo svoje družine in celotnega srbskega naroda," je povedal Đoković.

Vučić je po Đokovićevih besedah s tem, ko se je postavil zanj, "kompromitiral svoj politični položaj", kar bo "kot državljan in športnik dolgo pomnil". Dodal je, da je po izkušnji njegova "povezanost s srbskim narodom iz dneva v dan močnejša".

Đoković je še pojasnil, da bo svojo verzijo dogodkov v Avstraliji za medije razkril v izjavi čez sedem oz. deset dni.

Tožilstvo: Đokovićevi testi so bili veljavni

Novak Đoković je bil izgnan iz Avstralije. Foto: EPA
Novak Đoković je bil izgnan iz Avstralije. Foto: EPA

Prejšnji teden je BBC poročal o dvomljivih izidih testov, s katerimi je hotel Đoković vstopiti v Avstralijo kot medicinska izjema. Sumljive naj bi bile serijske številke, ki niso bile v zaporedju z drugimi v istem času.

Njegov vizum so avstralske oblasti na koncu zavrnile, a ne na podlagi tega, da so bili dokumenti ponarejeni. Tožilstvo v Beogradu je zdaj te dvome odpravilo, saj je dobilo dokumente ministrstva za zdravje, da so potrdila avtentična. Iz tožilstva so sporočili, da so preverili elektronsko bazo podatkov ter da so bili Đokovićev pozitivni test in nato tudi negativni uradno potrjeni.

Po poročanju BBC-ja so Đokovičevi odvetniki predložili avstralskemu sodišču dokaze o pozitivnem testu z datumom 16. december in tudi negativnem z datumom 22. december. Nemška raziskovalna skupina Zerforschung je ugotovila, da je zaporedna številka negativnega testa precej nižja od tiste s pozitivnim. Zgodbo je pozneje objavil Der Spiegel.

Srbsko tožilstvo je v sredo zapisalo, da "se je Novak Đoković testiral večkrat in da so vsi testi veljavni".

Đoković se je sestal s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem