Cori Gauff je nova ljubljenka občinstva na Church Roadu. Morda lahko celo ponovi dosežek Jennifer Capriati, ki se je pri 15 letih uvrstila v polfinale Wimbledona leta 1991. Premagala je branilko naslova Martino Navratilovo, nato pa izgubila proti Gabrieli Sabatini. Foto: Reuters
Cori Gauff je nova ljubljenka občinstva na Church Roadu. Morda lahko celo ponovi dosežek Jennifer Capriati, ki se je pri 15 letih uvrstila v polfinale Wimbledona leta 1991. Premagala je branilko naslova Martino Navratilovo, nato pa izgubila proti Gabrieli Sabatini. Foto: Reuters

28-letna Hercogova je z uvrstitvijo v 3. krog Wimbledona ponovila uspeh iz leta 2017. V osmini finala turnirja za grand slam še ni igrala. Tako blizu ni bila še nikoli. Vodila je s 6:3, 5:2 in 40/30, nato pa je imela v deveti igri še eno zaključno žogo. V ključnih trenutkih se ji je zatresla roka, igrala je preveč pasivno in Gauffova je to unovčila. Triler na razprodanem osrednjem igrišču, kjer je bilo 15.000 glasnih gledalcev, je trajal dve uri in 47 minut. Mariborčanka je celo osvojila več točk (108:102), a ključne so pripadle najstnici.

Grenak poraz Hercogove na osrednjem igrišču

Vrhunska igra Hercogove v prvem nizu
Že v tretji igri prvega niza si je Hercogova priigrala priložnost za brejk, vendar je zgrešila forhend diagonalo. Američanka je zdržala do 3:3, nato pa je popustila. V sedmi igri je Mariborčanka z raznovrstno igro prišla do odvzema servisa, ga nato brez izgubljene točke potrdila za 5:3. Gauffova je v deveti igri s tremi dvojnimi napakami še drugič izgubila servis.

Polona Hercog je blestela v uvodnem nizu. Foto: Reuters
Polona Hercog je blestela v uvodnem nizu. Foto: Reuters

Gauffova rešila dve zaključni žogi v drugem nizu
Silovit zalet je Mariborčanka prenesla tudi v drugi niz. Povedla je s 3:0 in popolnoma prevladovala. Gauffova je naredila številne neizsiljene napake. Pri vodstvu s 5:2 je imela Hercogova na servis Američanke po uri in devetih minutah prvo zaključno žogo. Najstnica je zadela na črto in nato znižala na 5:3. V deseti igri je Hercogova zadela as za 40/30 in si priigrala drugo zaključno žogo, ki ji je tudi ni uspelo unovčiti, saj je naredila dvojno napako. V odločilnih trenutkih je igrala preveč pasivno in Američanka se je čudežno izvlekla v podaljšano igro.

Gledalci na osrednjem igrišču so glasno navijali za ameriško senzacijo, ki je močno dvignila raven igre. V podaljšani igri je Gauffova vseskozi narekovala ritem igre, imela je tudi nekaj sreče, saj je zadela vrh mreže in tudi bekhend na črto. Unovčila je tretjo zaključno žogo za izenačenje na 1:1 v nizih.

Oče Corey in mati Candi sta bila navdušena nad predstavo 15-letnice, ki je očarala gledalce. Mati v odločilnih trenutkih sploh ni gledala na igrišče, napetost je bila prevelika. Foto: Reuters
Oče Corey in mati Candi sta bila navdušena nad predstavo 15-letnice, ki je očarala gledalce. Mati v odločilnih trenutkih sploh ni gledala na igrišče, napetost je bila prevelika. Foto: Reuters

Najstnica z jeklenimi živci v ključnih trenutkih
Najstnica se je sprostila in prikazala sijajno igro tudi na začetku odločilnega niza, ko je povedla že s 4:1. Hercogova je v izgubljenem položaju le našla pravo igro. Uspelo ji je izenačiti na 4:4. Gauffova je nato v deveti in enajsti igri brez izgubljene točke zadržala začetni udarec. Povedla je s 6:5, nato pa unovčila prvo zaključno žogo, ko je Hercogova poslala žogo prek osnovne črte v avt.

Ameriška pravljica se nadaljuje ...
Gauffova je za kvalifikacije v Roehamptonu dobila povabilo in za uvrstitev na glavni turnir gladko premagala vse tri nasprotnice. V prvem krogu je s 6:4 in 6:4 ugnala petkratno zmagovalko Wimbledona Venus Williams, v drugem pa polfinalistko iz leta 2017 Magdaleno Rybarikovo.

StatistikaHercogGauff
Prvi servis (%)47 (49/104)71 (75/106)
Asi43
Dvojne napake46
Neizsiljene napake4543
Winnerji3424
Osvojene točke108102
Priložnosti za brejk4/83/5
Točke na mreži7/1518/29

Halepova unovčila 33 neizsiljenih napak Azarenke
Gauffovo čaka Simona Halep, ki je na osrednjem igrišču zmlela Viktorijo Azarenko s 6:3 in 6:1. Belorusinja je bila popolnoma razglašena, naredila je kar 33 neizsiljenih napak, Romunka pa le devet.

"Ni bilo tako lahko, končni izid kaže povsem nasprotno. Na igrišču sem pustila vse. Bila sem samozavestna. Veselim se naslednjega dvoboja," je dejala Halepova.

Pliškova želi ponoviti uspeh trenerke Martinezove
V spodnjem delu tabele je favoritinja tretja nosilka Karolina Pliškova, ki je v izjemno napetem obračunu premagala Su-wei Hsieh s 6:3, 2:6 in 6:4. Čehinjo trenira zmagovalka Wimbledona leta 1994 Conchita Martinez. Četrt stoletja zatem želi Pliškova ponoviti uspeh svoje trenerke. Odlično formo je prikazala že na pripravljalnem turnirju v Eastbournu.

"Mislim, da sem bila danes izvrstna na servisu. Dosegla sem veliko asov, kar 14. V drugem nizu nisem bila najboljša, želela sem si več. Vesela sem, da sem se uvrstila naprej," so bile misli Pliškove.

Wozniackijeva jezna zaradi sokoljega očesa
Izpadla je tudi nekdanja prva igralka sveta Caroline Wozniacki. Po 81 minutah je morala priznati premoč Kitajki Šuaj Džang s 4:6 in 2:6. "Včasih vidiš žogice iz drugega zornega kota kot sokolje oko, ampak to vsaj lahko odmisliš. Zdi se mi, da sistem danes ni bil dobro postavljen," je izgovore za slabo igro iskala Danka.

Guido Pella se je veselil uspeha kariere na osrednjem igrišču. Foto: Reuters
Guido Pella se je veselil uspeha kariere na osrednjem igrišču. Foto: Reuters

Pella izločil lanskega finalista Andersona
Že prvi obračun na osrednjem igrišču je postregel s presenečenjem. Izpadel je lanski finalist Kevin Anderson. Južnoafričan, ki je bil četrti nosilec, je bil nemočen proti Guidu Pelli. Argentinec je bil boljši s 6:4, 6:3 in 7:6 in prvič v karieri se je prebil v osmino finala turnirja za grand slam.

26. igralec sveta, ki je lani po zaostanku z 0:2 v nizih šokiral Marina Čilića, je v uvodnem nizu rešil štiri priložnosti za brejk, nato v deseti igri unovčil četrto priložnost za zmago v prvem nizu. V drugem nizu je Anderson dvakrat izgubil začetni udarec, v tretjem pa je bil blizu uspeha, a mu nikakor ni uspelo odvzeti servisa. Odločala je podaljšana igra, ki jo je Argentinec dobil s 7:4. Najlepša je bila deseta točka v tajbrejku, ko je Pella dobil izjemno izmenjavo pri mreži.

Opelka nemočen proti Raonicu
Za preboj v četrtfinale ga čaka še en nekdanji finalist. Miloš Raonic, ki je leta 2016 izgubil proti Andyju Murrayju v finalnem obračunu, je izločil Reillyja Opelko s 7:6, 6:2 in 6:1. Američanu ni uspelo ponoviti sijajne predstave iz obračuna 2. kroga proti Stanu Wawrinki.

Novak Đoković je oddal prvi niz na letošnjem turnirju, a ostaja prvi favorit za naslov. Foto: Reuters
Novak Đoković je oddal prvi niz na letošnjem turnirju, a ostaja prvi favorit za naslov. Foto: Reuters

Žilavi Hurkacz odvzel niz Đokoviću
Novak Đoković je ugnal Huberta Hurkacza s 7:5, 6:7, 6:1 in 6:4. Srb je izenačil dosežek Nemca Borisa Beckerja in se dvanajstič uvrstil v osmino finala na Church Roadu. Pred Đokovićem in Beckerjem sta le še Roger Federer in Jimmy Connors s šestnajstimi uvrstitvami v osmini finala.

"Boril se je. Igral je dobro, prav tako serviral, udarjal je čiste in natančne udarce. V prvih dveh nizih sva pokazala izvrstno igro. Zaslužil si je zmago v drugem. Osredotočal sem se na vsako točko. Želel sem igrati na svoj servis. Odigral sem perfekten tretji niz, tudi četrti je bil soliden. Zadovoljen sem z igro," je poudaril prvi igralec sveta, ki brani naslov.

Wozniackijeva se je precej ukvarjala s sokoljim očesom

3. krog (M), zgornji del tabele:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - HURKACZ (POL)
7:5, 6:7 (5), 6:1, 6:4
HUMBERT (FRA) - AUGER ALIASSIME (KAN/19)
6:4, 7:5, 6:3
GOFFIN (BEL/21) - MEDVEDJEV (RUS/11)
4:6, 6:2, 3:6, 6:3, 7:5
VERDASCO (ŠPA) - FABBIANO (ITA)
6:4, 7:6 (1), 6:4
PELLA (ARG/26) - ANDERSON (JAR/4)
6:4, 6:3, 7:6 (4)
RAONIC (KAN/15) - OPELKA (ZDA)
7:6 (1), 6:2, 6:1
BAUTISTA AGUT (ŠPA/23) - HAČANOV (RUS/10)
6:3, 7:6 (3), 6:1
PAIRE (FRA/28) - VESELY (ČEŠ)
5:7, 7:6 (5), 6:3, 7:6 (2)


3. krog (Ž), spodnji del tabele:
SVITOLINA (UKR/8) - SAKARI (GRČ/31)
6:3, 6:7 (1), 6:2
MARTIĆ (HRV/24) - COLLINS (ZDA)
6:4, 3:6, 6:4
MUCHOVA (ČEŠ) - KONTAVEIT (EST/20)
7:6 (7), 6:3
KA. PLIŠKOVA (ČEŠ/3) - HSIEH (TJV/28)
6:3, 2:6, 6:4
HALEP (ROM/7) - AZARENKA (BLR)
6:3, 6:1
GAUFF (ZDA) - HERCOG (SLO)
3:6, 7:6 (7), 7:5
DŽANG (KIT) - WOZNIACKI (DAN/14)
6:4, 6:2
JASTREMSKA (UKR) - GOLUBIC (ŠVI)
7:5, 6:3