Daniil Medvedjev bo še drugič zapored zaigral v polfinalu Wimbledona. Lani je moral v tem delu tekmovanja na sveti travi premoč priznati poznejšemu prvaku, Špancu Carlosu Alcarazu, ki je slavil s 6:3, 6:3 in 6:3. Foto: Reuters
Daniil Medvedjev bo še drugič zapored zaigral v polfinalu Wimbledona. Lani je moral v tem delu tekmovanja na sveti travi premoč priznati poznejšemu prvaku, Špancu Carlosu Alcarazu, ki je slavil s 6:3, 6:3 in 6:3. Foto: Reuters

Uvodni niz je bil zelo izenačen. Odločila ga je šele podaljšana igra, v kateri je imel Medvedjev vse niti v svojih rokah, dvakrat je imel zaključno žogico, obe je zapravil, drugo celo z dvojno napako. Sinner je izkoristil ponujeno priložnost in niz zaključil s 7:6 (7).

Jannik Sinner se odlično znajde na travi, a Medvedjev je bil tokrat prevelik zalogaj. Foto: Reuters
Jannik Sinner se odlično znajde na travi, a Medvedjev je bil tokrat prevelik zalogaj. Foto: Reuters

V drugem nizu so gledalci videli prvi break v dvoboju, in sicer v 3. igri, ko si je Rus s silovitim forhendom priigral dve priložnosti za odvzem začetnega udarca tekmecu, izkoristil je že prvo. Sinnerju zaostanka ni uspelo več izničiti, niz je izgubil s 6:4.

Tudi tretji niz je odločila podaljšana igra. Obema igralcema je uspel po en break (Medvedjevu v 3. igri, Sinnerju v 10.), tie-break pa je vseeno pripadel Rusu, ki je tretji niz zaključil z asom.

Sinnerjevi upi po osvojitvi Wimbledona so začeli počasi puhteti, a Italijan, zmagovalec letošnjega Melbourna, se je v četrtem nizu vrnil med žive. Izkoristil je nevsiljene napake tekmeca, z dvema odvzetima začetnima udarcema je povedel s 4:1 in prednost ohranil do konca za zmago v nizu s 6:2.

O potniku v polfinale je odločal odločilni peti niz. Ključna je bila 4. igra, v kateri si je Medvedjev ekspresno priigral tri priložnosti za break. Prvo je Sinner ubranil s 17. asom v dvoboju, drugo s sijajno odmerjenim forhendom, tretje pa mu ni uspelo ubraniti. Z nevsiljeno napako je Medvedjevu podaril vodstvo s 3:1, ta je break v naslednji igri le še potrdil, kaj kmalu je dvoboj po treh urah in 45 minutah tudi končal.

Carlos Alcaraz se veseli uvrstitve v polfinale. Foto: Reuters
Carlos Alcaraz se veseli uvrstitve v polfinale. Foto: Reuters

Alcaraz po preobratu ugnal Paula
Medvedjev se bo v polfinalu srečal s Špancem Carlosom Alcarazom, ki je v štirih nizih po preobratu ugnal Američana Tommyja Paula. Uvodni niz, v katerem se mu je Američan odlično upiral, mu je služil kot streznitev. Po porazu s 5:7 je v nadaljevanju stopil na plin, ključna je bila verjetno 3. igra drugega niza, v kateri mu je uspel re-break. Tudi v tretjem nizu je sijajno odgovoril na izgubljen začetni udarec z dobljeno naslednjo igro, v zadnjem, četrtem, je zmago le še potrdil, potem ko so se v Paulovo igro prikradle številne nevsiljene napake.

Vekić prvič v polfinalu
V ženski konkurenci se je prvi v polfinale uspelo prebiti Hrvatici Donni Vekić, ki je v treh nizih po dveh urah in devetih minutah po preobratu strla odpor Lulu Sun. Ta je prvi niz dobila s 7:5, v drugem pa so morali gledalci počakati do konca niza, v katerem so videli tri izgubljene začetne udarce – enega več Avstralke, in sicer v 10. igri, v kateri je Vekić izkoristila že prvo zaključno žogico. V zadnjem nizu je 28-letnica iz Osijeka zmago brez težav le še potrdila. Tekmici je hitro dvakrat odvzela servis, povedla s 4:0 in prednosti ni več izpustila iz rok.

S tem je dosegla uspeh kariere, do danes še nikoli ni zaigrala v polfinalu turnirja za grand slam. Dvakrat je bila blizu, in sicer leta 2019 na OP-ju ZDA in lani v Melbournu (OP Avstralije). Obakrat je izpadla v četrtfinalu tekmovanja.

V drugem četrtfinalu bosta igrali Italijanka Jasmine Paolini in Američanka Emma Navarro. V vlogi favoritinje je Navarro.

Četrtfinale (M), tabela

MEDVEDJEV (RUS/5) – SINNER (ITA/1)
6:7 (7), 6:4, 7:6 (4), 2:6, 6:3
ALCARAZ (ŠPA/3) – PAUL (ZDA/12)
5:7, 6:4, 6:2, 6:1
FRITZ (ZDA/13) – MUSETTI (ITA/25)
sreda
ĐOKOVIĆ (SRB/2) – DE MINAUR (AVS/9)
sreda

Četrtfinale (Ž), tabela

OSTAPENKO (LAT/13) – KREJČIKOVA ČEŠ/31
sreda
RIBAKINA (KAZ/4) – SVITOLINA (UKR/21)
sreda
VEKIĆ (HRV) – SUN (NZL)
5:7, 6:4, 6:1
PAOLINI (ITA/7) – NAVARRO (ZDA/19)
6:2, 6:1