Andy Murray je na turnirjih za grand slam dvakrat zmagal v Wimbledonu in enkrat v New Yorku. V Melbournu je petkrat igral v finalu. Foto: EPA
Andy Murray je na turnirjih za grand slam dvakrat zmagal v Wimbledonu in enkrat v New Yorku. V Melbournu je petkrat igral v finalu. Foto: EPA

33-letni trikratni zmagovalec turnirjev za grand slam trenutno na lestvici ATP zaseda 122. mesto.

Murray je pred nekaj manj kot dvema letoma prav v Melbournu zaradi kroničnih težav s kolkom čustveno najavil konec kariere, pozneje pa se je po operaciji vrnil na igrišče, a na največjih turnirjih ni več dosegel vidnih rezultatov.

Po zadnjih težavah s poškodbami se vnovič vrača na začetku prihajajoče sezone, ko bo s posebnim povabilom organizatorja najprej nastopil v Delray Beachu (5.–13. januar) v ZDA. Pozneje se bo podal v Avstralijo na prvi turnir velike četverice v sezoni.

Ta se bo začel tri tedne pozneje, kot je bilo načrtovano, in sicer 8. februarja. Razlog so karantenske odločbe za tujce, zaradi katerih morajo igralci in igralke ob prihodu v Avstralijo prestati 14-dnevno obvezno karanteno, prehajanje meja znotraj države pa je zaradi strogih ukrepov v boju s covidom-19 zelo oteženo. Kvalifikacije za prvi grand slam sezone bodo potekale v Dohi (10.–13. januar).

Vsi poznejši pripravljalni turnirji v deželi tam spodaj bodo po koncu obdobja karantene za igralce in igralke na sporedu na začetku februarja v Melbournu v zvezni deželi Viktoriji.