Rafael Nadal je Wimbledon osvojil v letih 2008 in 2010, v zadnjih letih pa na travnati podlagi ni blestel. Foto: EPA
Rafael Nadal je Wimbledon osvojil v letih 2008 in 2010, v zadnjih letih pa na travnati podlagi ni blestel. Foto: EPA

36-letnemu Špancu se je poznalo, da po 14. zmagi na Roland Garrosu ni igral pripravljalnih turnirjev, odigral je le ekshibicijski dvoboj v Hurlinghamu.

V prvem nizu je Nadal v deveti igri rešil tri priložnosti za brejk, nato pa je v deseti igri unovčil preveliko nervozo Argentinca in unovčil drugo zaključno žogo. V drugem nizu je Cerundolo izgubil servis v šesti igri.

Cerundolo zapravil lepo priložnost za izenačenje na 2:2
Vse je kazalo na hiter konec, ko je Nadal povedel z 2:1 v tretjem nizu, vendar je nato v četrti igri brez dobljene točke izgubil začetni udraec. Cerundolo se je razigral, zadel je nekaj izjemnih udarcev z osnovne črte in z brejkom v osmi igri znižal na 1:2 v nizih.

V maratonski tretji igri četrtega niza je Argentinec izkoristil peto priložnost za odvzem servisa. V peti igri se je Nadal vrnil po 0/40, znižal je na 3:2 in nato dobil zadnje štiri igre dvoboja.

StatistikaCerundoloNadal
Prvi servis (%)6769
Asi25
Dvojne napake23
Neizsiljene napake4641
Winnerji3023
Osvojene točke123134
Priložnosti za brejk4/186/14
Točke na mreži18/2820/28

Nadal: Vso kariero potrebujem veliko časa za prilagoditev na travo
"Francisco je med dvobojem začel igrati sijajno, zame pa je položaj zelo zanimiv, saj tukaj nisem igral tri leta. Vesel sem, da sem nazaj. Tukaj sem vedno užival na tem posebnem stadionu ter ob podpori navijačev. Vso kariero potrebujem veliko časa za prilagoditev na travo, razlogi za to pa so takšni in drugačni. V zadnjih treh letih nisem niti stopil na travo, zato je vsak dan še en test in današnjega pomembnega sem dobro opravil. Zmaga je bistvena in omogoča mi dodatne dni treninga za igranje na tej podlagi ter še enega dvoboja," je priznal Nadal. V 2. krogu se bo pomeril z Ričardasom Berankisom iz Litve, 106. igralcem na svetu.

Nadal po treh urah in pol izločil Cerundola

Nadal je v Wimbledonu zmagal v letih 2008 in 2010, z naslovom letos v Parizu pa je še povišal prednost na vrhu lestvice z največ lovorikami na grand slamih. Ima jih 22 oziroma dva manj od absolutne rekorderke Margaret Court iz Avstralije. V moški konkurenci mu sledita Švicar Roger Federer in Srb Novak Đoković z 20.

To je bila že njegova 306. zmaga na turnirjih velike četverice. S tem se je izenačil z Martino Navratilovo na četrtem mestu večne lestvice. Pred Nadalom so le Federer (369), Serena Williams (365) in Đoković (327).

45. igralec sveta Maxime Cressy se je veselil odmevne zmage na igrišču številka 3. Foto: EPA
45. igralec sveta Maxime Cressy se je veselil odmevne zmage na igrišču številka 3. Foto: EPA

Auger-Aliassime izpadel, Shapovalov se je izvlekel
Lanski četrtfinalist Felix Auger-Aliassime je izpadel. Izločil ga je Američan Maxime Cressy. Finalist Eastbourna pred nekaj dnevi je bil boljši s 6:7, 6:4, 7:6,in 7:6. Bolje jo je odnesel lanski polfinalist v All England Clubu, še en Kanadčan Denis Shapovalov. S 6:1, 6:7, 6:7, 6:4 in 6:1 je premagal Francoza Arthurja Rinderknecha. Niz je na poti do drugega kroga izgubil tudi Stefanos Cicipas. Četrti nosilec je s 7:6, 6:3, 5:7 in 6:4 ugnal Švicarja Alexandra Ritscharda.

113. igralka sveta presenetila "zarjavelo" Sereno
Serena Williams je prvič po letu dni odigrala obračun v posamični konkurenci. 40-letna Američanka je bila daleč od prave forme, bila je le bleda senca sedemkratne zmagovalke najprestižnejšega turnirja na svetu. Na osrednjem igrišču jo je premagala Harmony Tan, ki je podaljšano igro odločilnega niza dobila z 10:7.

Harmony Tan se je prvič v karieri uvrstila v glavni žreb Wimbledona in uspel ji je uspeh kariere. Foto: Reuters
Harmony Tan se je prvič v karieri uvrstila v glavni žreb Wimbledona in uspel ji je uspeh kariere. Foto: Reuters

Izkušena Američanka, ki je v karieri dobila 23 turnirjev velike četverice, se je v prvem krogu po enoletni odsotnosti zapletla v dolg obračun proti 24-letni Francozinji. 113. igralka se je v uvodnem nizu vrnila po zaostanku z 2:4. Odločilni odvzem servis ji je uspel v enajsti igri. V drugem je mlajša od sester Williams dvignila raven igre in oddala le eno igro.

Ko je Serena v odločilnem nizu povedla s 3:1, je vse kazalo na zanesljivo zmago. Pri vodstvu s 5:4 je servirala za zmago, a ji ni uspelo. Tan je igrala odlično, v 12. igri je imela pri 30/40 zaključno žogo za uspeh kariere, vendar se je Serena rešila.

Francozinja v podaljšani igri od 0:4 do 10:7
Podaljšano igro, ki od letos na vseh turnirjih velike četverice traja do desete točke, je Williamsova začela sijajno, povedla je že s 4:0, nato pa je 24-letnica na drugi strani mreže zaigrala bolje in podaljšano igro dobila z 10:7 ter po treh urah in 14 minutah pripravila presenečenje.

Serena Williams je drugo leto zapored zapustila Wimbledon že po uvodnem dvoboju. Foto: Reuters
Serena Williams je drugo leto zapored zapustila Wimbledon že po uvodnem dvoboju. Foto: Reuters

Serena drugič zapored izpadla v 1. krogu na sveti travi
40-letna Američanka je zadnji obračun na turneji igrala prav lani v Wimbledonu, ko je zaradi poškodbe predala dvoboj proti Belorusinji Aleksandri Sasnovič. Tik pred letošnjim turnirjem je potrdila udeležbo, sicer že svojo 21. na sveti travi.

"Serena je superzvezdnica tenisa, spremljala sem njeno izjemno kariero. Danes sem sama sebe presenetila. Ko sem videla žreb, sem se prestrašila. Ne igram vsak dan proti legendi na osrednjem igrišču Wimbledona. Bala sem se, da bom osvojila le eno ali dve igri," je povedala Tan.

StatistikaS. WilliamsTan
Prvi servis (%)6660
Asi53
Dvojne napake33
Neizsiljene napake5428
Winnerji6129
Osvojene točke124119
Priložnosti za brejk6/175/15
Točke na mreži42/6720/29
Iga Swiatek se je veselila že 36. zaporedne zmage na turneji WTA. Foto: EPA
Iga Swiatek se je veselila že 36. zaporedne zmage na turneji WTA. Foto: EPA

Iga Swiatek oddala le tri igre
Prva igralka sveta Iga Swiatek je ugnala Hrvatico Jano Fett s 6:0 in 6:3. Uvodni obračun na osrednjem igrišču je trajal uro in 15 minut. Za 21-letnico iz Varšave je bila to že 36. zaporedna zmaga na najvišji ravni, s čimer se nezadržno bliža najboljših desetim nizom v zgodovini ženskega tenisa. Za preboj na to lestvico sicer potrebuje 41 zmag, kar je uspelo Martini Navratilovi (1982) in Chris Evert (1975-76).

Za Poljakinjo, ki ni odigrala niti enega pripravljalnega turnirja na travnati površini, se je dvoboj začel sanjsko, saj v prvem nizu ni izgubila niti igre. V drugem je tekmici dopustila, da je povedla s 3:1, nato pa se je zbrala in s petimi zaporednimi igrami izločila 252. igralko lestvice WTA.

Iga Swiatek dobila že 36 obračunov zapored

Travnata podlaga je še vedno uganka
"Zadovoljna sem, to je moj prvi letošnji obračun na travi in vedela sem, da bo zahtevno. Vesela sem, da mi je uspelo v drugem nizu obrniti izid in zmagati. Sem še v fazi učenja, kako moram tukaj igrati in kako vključiti zadeve s treningov. To je zame nova izkušnja," je dejala Poljakinja.

"Bomo videli. Mislim, da mi na travi kar gre, je pa vseeno velika uganka. Zdi se mi, kot da bi zgolj nekaj tednov svojega življenja preživela na travnatih igriščih. Po drugi strani pa je vsa tradicija tukaj dovolj, da mi da motivacijo za dobro igro. Zato se veselim naslednjega dvoboja na teh igriščih," je še dodala 21-letnica.

Za preboj v tretji krog se bo prva nosilka na sveti travi pomerila z Nizozemko Lesley Pattinama Kerkhove, ki je kot srečna poraženka kvalifikacij v prvem dvoboju ugnala domačinko Sonay Kartal.

Coco Gauff je na Church Roadu že dvakrat igrala v osmini finala, letos pa ima še večje apetite. Foto: EPA
Coco Gauff je na Church Roadu že dvakrat igrala v osmini finala, letos pa ima še večje apetite. Foto: EPA

Coco Gauff se je izvlekla
Finalistka Roland Garrosa Coco Gauff se je precej namučila na igrišču številka 2, saj je Romunko Gabrielo Ruse ugnala z 2:6, 6:3 in 7:5. Ključen je bil brejk v enajsti igri odločilnega niza.

Belinda Bencic znova izpadla že v uvodnem krogu
Izpadla je olimpijska zmagovalka Belinda Bencic. Švicarka je bila na pragu poraza že v ponedeljek zvečer, saj je Šjang Vang vodila že s 6:4 in 5:1. Kitajka je nato popolnoma popustila in izgubila šest zaporednih iger. Obračun je bil zaradi teme preložen na torek. Kitajka je bila znova precej bolj zbrana. Benciceva je tudi lani izpadla v prvem krogu, takrat jo je ugnala Slovenka Kaja Juvan.

Olimpijska prvakinja Belinda Bencic se ne travnati podlagi ne znajde najbolje. Še nikoli ni zaigrala v četrtfinalu. Foto: EPA
Olimpijska prvakinja Belinda Bencic se ne travnati podlagi ne znajde najbolje. Še nikoli ni zaigrala v četrtfinalu. Foto: EPA

V drugem krogu bo igrala tudi lanska zmagovalka Roland Garrosa, Čehinja Barbora Krejčikova, ki je ugnala Belgijko Maryno Zanevska s 7:6 in 6:3. Četrta nosilka Paula Badosa je s 6:2 in 6:1 odpravila Američanko Louiso Chirico.

Berretini zelo razočaran
Matteo Berrettini zaradi okužbe z novim koronavirusom ne bo nastopil na tretjem grand slamu sezone v Wimbledonu, je 26-letni Italijan zapisal na družbenih omrežjih.

"Srce se mi trga, ker moram odpovedati nastop v Wimbledonu, potem ko sem bil pozitiven na testu na novi koronavirus. Ne znam opisati, kako skrajno razočaran sem. Sanj za letos je konec, a vrnil se bom močnejši," je zapisal Berrettini.

Grigor Dimitrov je moral predati obračun proti Stevu Johnsonu zaradi poškodbe stegenske mišice v drugem nizu. Foto: EPA
Grigor Dimitrov je moral predati obračun proti Stevu Johnsonu zaradi poškodbe stegenske mišice v drugem nizu. Foto: EPA

Dodal je, da se v zadnjih dneh ni najbolje počutil, imel je nekaj za gripo značilnih simptomov. "Čeprav simptomi niso bili hujše narave, sem se danes zjutraj odločil, da opravim še en test. Pomembno je, da zaščitim zdravje in varnost svojih tekmecev ter vseh vključenih v organizacijo turnirja," je še dejal zmagovalec sedmih turnirjev ATP-ja.

Najboljši prav na travnati podlagi
V zadnjih letih je najbolje igral prav na travi, od zadnjih 21 dvobojev na tej podlagi je izgubil le enega in še to v finalu lanskega Wimbledona, ko ga je s 3:1 v nizih ugnal Novak Đoković. V tem letu se je Berrettini po dveh mesecih in pol odsotnosti zaradi poškodbe vrnil prav na igrišča s travnato podlago in takoj slavil v Stuttgartu in Queens'u, kjer je ubranil lanski naslov. Berrettini bi moral v prvem krogu igrati proti Čilencu Cristianu Garinu.

Rimljan sicer ni edini, ki je moral v moški konkurenci zaradi okužbe z novim koronavirusom odpovedati nastop v Wimbledonu. V ponedeljek je to storil tudi Hrvat Marin Čilić, finalist na sveti travi pred petimi leti.


1. krog (M), spodnji del tabele:
GARIN (ČIL) - E. YMER (ŠVE)
6:3, 7:5, 6:4
GRENIER (FRA) - HUESLER (ŠVI)
6:3, 7:6 (0), 6:7 (5), 2:6, 6:4
BONZI (FRA) - KOLAR (ČEŠ)
6:3, 6:3, 6:1
BROOKSBY (ZDA/29) - KUKUŠKIN (KAZ)
6:3, 6:2, 6:3
DE MINAUR (AVS/19) - DELLIEN (BOL)
6:1, 6:3, 7:5
DRAPER (VB) - BERGS (BEL)
6:4, 6:4, 7:6 (4)
BROADY (VB) - KLEIN (SLK)
4:6, 6:3, 7:5, 6:7 (2), 6:3
SCHWARTZMAN (ARG/12) - KOZLOV (ZDA)
6:3, 6:2, 6:2

SHAPOVALOV (KAN/13) - RINDERKNECH (FRA)
6:1, 6:7 (6), 6:7 (4), 6:4, 6:1
NAKASHIMA (ZDA) - KUHN (NEM)
6:3, 6:7 (1), 6:3, 6:2
GALAN (KOL) - KÖPFER (NEM)
6:4, 7:5, 7:6 (1)
BAUTISTA AGUT (ŠPA/17) - BALAZS (MAD)
6:1, 6:0, 6:3
KRAJINOVIĆ (SRB/26) - LEHECKA (ČEŠ)
5:7, 6:4, 6:7 (5), 7:6 (5), 6:4
KYRGIOS (AVS) - JUBB (VB)
3:6, 6:1, 7:5, 6:7 (3), 7:5
THOMPSON (AVS) - CARBALLES BAENA (ŠPA)
6:4, 6:1, 6:1
CICIPAS (GRČ/4) - RITSCHARD (ŠVI)
7:6 (1), 6:3, 5:7, 6:4

CRESSY (ZDA) - AUGER ALIASSIME (KAN/6)
6:7 (5), 6:4, 7:6 (9), 7:6 (5)
SOCK (ZDA) - ZAPATA MIRALLES (ŠPA)
7:6 (6), 6:4, 6:4
NOVAK (AVT) - BAGNIS (ARG)
7:6 (7), 2:6, 6:4, 6:3
KUBLER (AVS) - EVANS (VB/28)
6:1, 6:4, 6:3
GIRON (ZDA) - RUNE (DAN/24)
6:3, 7:5, 6:4
MOLCAN (SLK) - MARTINEZ (ŠPA)
4:6, 6:4, 6:4, 6:1
GRAY (VB) - TSENG (TJV)
6:3, 6:3, 7:6 (3)
FRITZ (ZDA/11) - MUSETTI (ITA)
6:4, 6:4, 6:3

McDONALD (ZDA) - BORGES (POR)
6:4, 6:4, 7:6 (3)
GASQUET (FRA) - SOUSA (POR)
7:6 (7), 6:2, 4:6, 4:6, 6:3
RUUSUVUORI (FIN) - NIŠIOKA (JAP)
6:2, 6:2, 4:6, 6:4
VAN DE ZANDSCHULP (NIZ/21) - LOPEZ (ŠPA)
6:2, 6:3, 6:3
SONEGO (ITA/27) - KUDLA (ZDA)
6:7 (6), 6:3, 7:5, 4:6, 6:2
GASTON (FRA) - POPYRIN (AVS)
6:2, 4:6, 0:6, 7:6 (3), 6:3
BERANKIS (LIT) - QUERREY (ZDA)
6:4, 7:5, 6:3
NADAL (ŠPA/2) - CERUNDOLO (ARG)
6:4, 6:3, 3:6, 6:4


1. krog (Ž), zgornji del tabele:
SWIATEK (POL/1) - FETT (HRV)
6:0, 6:3
KERKHOVE (NIZ) - KARTAL (VB)
6:4, 3:6, 6:1
LIU (ZDA) - PARRIZAS DIAZ (ŠPA)
7:5, 6:3
CORNET (FRA) - PUTINCEVA (KAZ/27)
6:3, 7:6 (5)
TOMLJANOVIĆ (AVS) - TEICHMANN (ŠVI/18)
6:2, 6:3
HARRISON (ZDA) - RUS (NIZ)
6:1, 6:4
GOLUBIC (ŠVI) - PETKOVIC (NEM)
6:4, 6:3
KREJČIKOVA (ČEŠ/13) - ZANEVSKA (BEL)
7:6 (4), 6:3

MINNEN (BEL) - MUGURUZA (ŠPA/9)
6:4, 6:0
DŽENG (KIT) - STEPHENS (ZDA)
7:6 (1), 7:5
ANDREESCU (KAN) - BEKTAS (ZDA)
6:1, 6:3
RIBAKINA (KAZ/17) - VANDEWEGHE (ZDA)
7:6 (2), 7:5
MARTIĆ (HRV) - ROGERS (ZDA/30)
6:2, 7:6 (5)
KUCOVA (SLK) - PIGOSSI (BRA)
7:5, 6:0
DART (VB) - MASAROVA (ŠPA)
6:1, 6:4
PEGULA (ZDA/8) - VEKIĆ (HRV)
6:3, 7:6 (2)

BADOSA (ŠPA/4) - CHIRICO (ZDA)
6:2, 6:1
BARA (ROM) - PAQUET (FRA)
6:2, 6:4
BOGDAN (ROM) - JASTREMSKA (UKR)
6:2, 6:2
KVITOVA (ČEŠ/25) - PAOLINI (ITA)
2:6, 6:4, 6:2
FRECH (POL) - GIORGI (ITA/21)
7:6 (4), 6:1
SCHMIDELOVA (SLK) - PETERSON (ŠVE)
7:5, 0:6, 6:3
FLIPKENS (BEL) - FOURLIS (AVS)
7:5, 6:2
HALEP (ROM/16) - MUCHOVA (ČEŠ)
6:3, 6:2

GAUFF (ZDA/11) - RUSE (ROM)
2:6, 6:3, 7:5
BUZARNESCU (ROM) - SCHUNK (NEM)
6:4, 6:2
DAVIS (ZDA) - BRENGLE (ZDA)
6:2, 7:5
ANISIMOVA (ZDA/20) - JUAN (KIT)
6:3, 6:4
SORRIBES TORMO (ŠPA/32) - McHALE (ZDA)
6:2, 6:1
TAN (FRA) - S. WILLIAMS (ZDA)
7:5, 2:6, 7:6 (7)
BOULTER (VB) - BUREL (FRA)
7:5, 6:3
PLIŠKOVA (ČEŠ/6) - MARTINCOVA (ČEŠ)
7:6 (1), 7:5