Novak Đoković bo v Melbournu naskakoval svoj deseti naslov v Avstraliji in 21. grand slam v karieri. Foto: Reuters
Novak Đoković bo v Melbournu naskakoval svoj deseti naslov v Avstraliji in 21. grand slam v karieri. Foto: Reuters

Organizatorji Odprtega prvenstva Avstralije za nastop na turnirju zahtevajo cepljenost proti covidu-19, čemur se je 34-letni Srb vztrajno izogibal oziroma ni hotel razkriti svojega cepilnega statusa. Čeprav so organizatorji vztrajali, da bodo na turnirju nastopili samo cepljeni igralci, je Đoković dobil zdravniško dovoljenje za nastop "kot izjema".

"Odhajam v Avstralijo, saj sem dobil dovoljenje kot izjema. Pripravljen sem, da diham in živim tenis v naslednjih tednih," je na družbenih omrežjih zapisal Đoković, ki je športno javnost držal v negotovosti dalj časa. Uro pozneje so novico potrdili tudi organizatorji: "Novak Đoković bo nastopil v Melbournu in je že na poti v Avstralijo."

Đoković bo nastopil v Melbournu

Izjemo potrdili dve neodvisni komisiji
Izjemo sta Đokoviću dodelili dve neodvisni zdravstveni komisiji, ki so ju določili avstralske oblasti in Teniška zveza Avstralije. Prijavnica je bila anonimna. Se pa razlikuje od tiste, ki jo uporabljajo navadni ljudje za prihod v Avstralijo.

Kakšne so bile izjemne okoliščine, še ni znano. Avstralske oblasti so pred mesecem zagotovile, da bodo kot izjeme obravnavani samo tisti z akutnimi zdravstvenimi težavami. "Gre res za zdravniške izjeme in ne za priviligirane teniške igralce, ki iščejo luknje," je še pred mesecem zatrjeval pomočnik avstralskega premierja James Merlino prav na vprašanje o Đokoviću.

Đoković je prvi, a naj ne bi bil edini
Po podatkih ATP-ja je cepljenih 95 odstotkov teniških igralcev. Đoković je prvi, ki je dobil dovoljenje za nastop kot izjema, a naj ne bi bil edini. Kakor koli že, odločitev je takoj naletela na številne polemike, tako da se poraja vprašanje, kako ga bodo sprejeli gledalci.

Medtem je nastop zaradi nujnosti cepljenja odpovedal dvakratni četrtfinalisti Melbourna Tennys Sandgren. Američan ni zahteval medicinske izjeme, saj pravi, da ne izpolnjuje kriterijev.

"Nole" bo v Melbournu napadal deseto lovoriko na OP Avstralije in 21. grand slam turnir, s čimer bi postal rekorder. Zdaj ima toliko naslovov kot Roger Federer in Rafael Nadal.