19-letni Jannik Sinner je ugnal Alexandra Zvereva in se bo v četrtfinalu pomeril z Rafaelom Nadalom. Foto: Reuters
19-letni Jannik Sinner je ugnal Alexandra Zvereva in se bo v četrtfinalu pomeril z Rafaelom Nadalom. Foto: Reuters

Halepova, druga igralka sveta, je Roland Garros osvojila pred dvema letoma, lani pa se je poslovila v četrtfinalu. 19-letnica iz Varšave, 53. igralka na lestvici WTA, jo je nadigrala v 69 minutah. Swiatkova je dosegla 30 winnerjev, napravila pa je tudi 20 nevsiljenih napak. "Mislim, da sem odigrala popolno tekmo. Ves čas sem bila zbrana, vedela sem, kaj moram delati. Nisem pa verjela, da mi lahko uspe. Ves teden so zame sanje," je povedala Swiatkova.

Iga Swiatek se je prvič v karieri uvrstila v četrtfinale turnirja za grand slam. Foto: Reuters
Iga Swiatek se je prvič v karieri uvrstila v četrtfinale turnirja za grand slam. Foto: Reuters

Poljakinja je odlično začela dvoboj in v prvem nizu povedla s 3:0. V šesti igri je drugič Halepovi odvzela servis in s 6:1 povedla v nizih. V enakem ritmu je nadaljevala v drugem nizu. Začela je z brejkom, povedla z 2:0, drugič pa je igro na začetni udarec Romunke dobila v peti in povedla s 4:1, s čimer si je utrla pot k zmagi.

Zmagovalka mladinskega Wimbledona in finalistka mladinskega Pariza, sicer dobra znanka Kaje Juvan, s katero sta osvojili naslov mladinskih olimpijskih prvakinj v dvojicah, je z uvrstitvijo v četrtfinale dosegla svoj največji uspeh v članski konkurenci. Lani je v Parizu izpadla v osmini finala, kakor tudi letos v Melbournu. Swiatkovo v četrtfinalu čaka Italijanka Martina Trevisan, ki je s 6:4 in 6:4 izločila peto nosilko, Nizozemko Kiki Bertens.

Rafael Nadal bo v drugem tednu lovil 13. naslov na pariškem pesku. Foto: Reuters
Rafael Nadal bo v drugem tednu lovil 13. naslov na pariškem pesku. Foto: Reuters

Argentinka Podoroska senzacionalno med osem
Elina Svitolina je z zmago nad domačinko Caroline Garcia s 6:1 in 6:3 izenačila svoj najboljši dosežek v Parizu. Naslednja tekmica Ukrajinke je Argentinka Nadia Podoroska, ki je z 2:6, 6:2 in 6:3 premagala Čehinjo Barboro Krejčikovo. 23-letna igralka je leto začela na 255. mestu, na turnirjih ITF je zbrala 42 zmag in se pred OP-jem Francije povzpela na 131. mesto.

Nadal do četrtfinala oddal le 23 iger
Rafael Nadal je odpravil Američana čeških korenin Sebastiana Kordo s 6:1, 6:1 in 6:2. Do četrtfinala je Španec oddal le 23 iger in ostaja v igri za izenačenje rekorda Rogerja Federerja, ki je osvojil 20 turnirjev za grand slam.

Največ iger je 34-letnik izgubil v prvem krogu proti Belorusu Jegorju Gerasimovu, in sicer deset. Proti Američanu Mackenzieju McDonaldu je oddal štiri, proti Italijanu Stefanu Travaglii pet, danes pa je 20-letnemu Kordi, sinu Petra Korde, oddal le štiri igre.

Gaston pošteno namučil Thiema

Dvoboj je trajal slabi dve uri, začel pa se je z maratonsko prvo igro, v kateri je imel Američan precej priložnosti za odvzem servisa 12-kratnemu zmagovalcu Roland Garrosa. Nadal je zdržal in nato dobil prvih pet iger.

V drugem nizu je trikrat prišel do odvzema servisa, v tretjem pa je kvalifikant izkoristil njegov padec zbranosti in povedel z 2:0. Nadal je nato znova nanizal šest zaporednih iger za svojo 97. zmago na pariškem pesku.

Sinner potrdil velik talent
V četrtfinalu se bo Nadal v torek pomeril z Jannikom Sinnerjem. Italijan je ugnal Alexandra Zvereva s 6:3, 6:3, 4:6 in 6:3. Po porazu se je Nemec pritoževal nad slabim počutjem, ki pa ne zmanjšuje dosežka mladega Italijana, 75. igralca na svetu, ki je tako prvi igralec po Nadalu letu 2005, ki se je v krstnem nastopu v Parizu prebil v četrtfinale.

Hugo Gaston je bil presenetljivo edini Francoz v osmini finala. Presegel je vsa pričakovanja. Francozi na zmago na Roland Garrosu čakajo že vse od leta 1983, ko je bil najboljši Yannick Noah. Foto: Reuters
Hugo Gaston je bil presenetljivo edini Francoz v osmini finala. Presegel je vsa pričakovanja. Francozi na zmago na Roland Garrosu čakajo že vse od leta 1983, ko je bil najboljši Yannick Noah. Foto: Reuters

Gaston znova navduševal in pošteno namučil Thiema
Na stadionu Philippa Chatrierja je 1000 gledalcev spremljalo pravi triler. Zadnji domači up Hugo Gaston, ki je v 3. krogu ugnal Stana Wawrinko, se je srečal z Dominicom Thiemom. Avstrijec, tretji nosilec in zmagovalec OP-ja ZDA, je 239. igralca na svetu premagal s 6:4, 6:4, 5:7, 3:6 in 6:3. Odločilni odvzem servisa mu je uspel v osmi igri petega niza. Gaston, ki je prejel povabilo organizatorja, je znova navduševal z raznovrstno igro, uspele so mu številne skrajšane žoge. Obračun je trajal tri ure in pol.

V četrtfinalu Thiema čaka Argentinec Diego Schwartzman, ki je bil boljši od Italijana Lorenza Sonega s 6:1, 6:3 in 6:4.

Halepova in Sinner presenetljivo izpadla v osmini finala

Osmina finala (M):
ĐOKOVIĆ (SRB/1) – HAČANOV (RUS/16)
CARRENO BUSTA (ŠPA/17) – ALTMAIER (NEM)
RUBLJOV (RUS/13) – FUCSOVICS (MAD)
CICIPAS (GRČ/5) – DIMITROV (BLG/18)
SCHWARTZMAN (ARG/12) - SONEGO (ITA)
6:1, 6:3, 6:4
THIEM (AVT/3) - GASTON (FRA)
6:4, 6:4, 5:7, 3:6, 6:3
SINNER (ITA) - A. ZVEREV (NEM/6)
6:3, 6:3, 4:6, 6:3
NADAL (ŠPA/2) – KORDA (ZDA)
6:1, 6:1, 6:2


Osmina finala (Ž):
SWIATEK (POL) – HALEP (ROM/1)
6:1, 6:2
TREVISAN (ITA) – BERTENS (NIZ/5)
6:4, 6:4
SVITOLINA (UKR/3) – GARCIA (FRA)
6:1, 6:3
PODOROSKA (ARG) – KREJČIKOVA (ČEŠ)
2:6, 6:2, 6:3
JABEUR (TUN/30) – COLLINS (ZDA)
KENIN (ZDA/4) – FERRO (FRA)
KVITOVA (ČEŠ/7) – DŽANG (KIT)
SIEGEMUND (NEM) – BADOSA (ŠPA)