Blaž Kavčič je po suvereno dobljenem prvem nizu v nadaljevanju popustil. Foto: EPA
Blaž Kavčič je po suvereno dobljenem prvem nizu v nadaljevanju popustil. Foto: EPA

Najprej je Nika Razborška s 4:6, 7:5 in 7:6 (1) premagal 39-letni Aisam Kuereši, nato pa je 40-letni Akil Khan z 0:6, 7:6 (6) in 6:4 ugnal še Blaža Kavčiča. Slovenca sta bila na papirju velika favorita, a je Pakistancema na travnati podlagi v dvobojih, ki sta trajala dve uri in 25 minut, uspelo pripraviti presenečenje. Uspeh zanju je še toliko večji, saj ju na posamični lestvici ATP sploh ni med rangiranimi igralci.

Vsega je bilo presenetljivo konec že po igri dvojic, v kateri sta Khan in Kuereši premagala Kavčiča in Toma Kočevarja Dešmana s 6:3 in 7:6 (7).

Dvoboj v Islamabadu se je zavoljo močnega dežja namesto v petek začel šele v nedeljo, pa še takrat je bil prekinjen. 700. z lestvice ATP Razboršek je prvi niz proti Kuerešiju dobil v podaljšani igri, v drugem nizu pa je dež ustavil dvoboj pri izidu 4:4. V ponedeljkovem nadaljevanju je drugi pakistanski tenisač uprizoril preobrat in gostitelje popeljal v vodstvo.

Razboršek zelo razočaran
"Današnje nadaljevanje je bilo zelo izenačeno. Odločale so malenkosti. Drugi niz sem zaradi napak na žalost izpustil. Tudi tekmec je igral zelo dobro in si ga je tudi zaslužil. V tretjem sem začutil, da sem boljši igralec in sem igral boljše kot on. Prišel sem do brejka, a ga nisem izkoristil. V podaljšani igri je odigral neverjetno dobro. Je izkušen igralec, poneslo pa ga je tudi domače občinstvo. Imel sem veliko priložnost, tako da sem zelo razočaran," je po koncu dvoboja dejal Razboršek.

Še večji favorit je bil 285. igralec sveta Kavčič. 33-letnik je najprej svojemu tekmecu zavezal kravato, nato pa se je Khan prebudil in dobil preostala dva niza. Kavčič je v podaljšani igri drugega niza vodil s 6:4, imel dve zaključni žogi, vendar je izgubil naslednje štiri točke. Pakistancu je odločilni odvzem servisa uspel v uvodni igri tretjega niza.

Khan in Kuereši sta nato brez izgubljenega niza v uri in 26 minutah dobila še dvoboj dvojic in Pakistanci so se veselili nepričakovane zmage.

Mlakar: To je slab rezultat
"To je slab rezultat. Vse nam je šlo narobe. Bile so res težke razmere. V vseh teh dneh smo opravili le dva dobra treninga na travi. Deževalo je namreč kar pet dni. Na travi res malo igramo in to se je videlo. Imeli smo tudi smolo. Kavčič je gladko dobil prvi niz, v drugem je imel veliko break priložnosti. V podaljšani igri je vodil s 6:4 in imel zaključne žoge. Ni mu uspelo zaključiti. Tudi pri dvojicah smo imeli svoje priložnosti. V tenisu so majhne razlike. Oni so navajeni na travo. Kot smo rekli že pred tekmo, vedeli smo, da bodo nevarni in to se je izkazalo za resnično," je ocenil kapetan Miha Mlakar.

KVALIFIKACIJE SVETOVNE SKUPINE I

Islamabad (trava):
PAKISTAN - SLOVENIJA 3:0

Kuereši – Razboršek 4:6, 7:5, 7:6
Khan – Kavčič 0:6, 7:6, 6:4
Khan/Kuereši – Kavčič/Kočevar Dešman 6:3, 7:6 (7)
Kuereši – Kavčič odpovedano
Khan – Razboršek odpovedano