Alexei Popyrin je presenetljivo osvojil turnir v Montrealu, potem ko se je izvlekel v osmini finala proti Grigorju Dimitrovu. Foto: AP
Alexei Popyrin je presenetljivo osvojil turnir v Montrealu, potem ko se je izvlekel v osmini finala proti Grigorju Dimitrovu. Foto: AP

Priljubljeni "Popy" še ni izgubil v finalnih obračunih na turnirjih ATP. Leta 2021 je bil najboljši v Singapurju, lani pa je v napetem finalu Umaga premagal veterana Stana Wawrinko.

Postal je prvi Avstralec z zmago na turnirjih serije 1000 po Lleytonu Hewittu v Indian Wellsu leta 2003. Le Mikael Pernfors je bil nižje uvrščen na lestvici ATP med zmagovalci na začetku turnirja v Montrealu. Šved je bil najboljši leta 1993, Popyrin pa je bil prejšnji ponedeljek 62. igralec sveta.

Ćorić in Carretero najbolj presenetljiva zmagovalca
Rekord na turnirjih serije masters ima še vedno Borna Ćorić, ki je bil pred dvema letoma na 152. mestu lestvice ATP, ko je dvignil pokal v Cincinnatiju. Zunaj stoterice je bil le še Roberto Carretero. Španec je bil leta 1996 najboljši v Hamburgu, ko je bil 143. igralec sveta.

25-letni Popyrin, ki je na lestvici ATP napredoval na 30. mesto, je letos izgubil že v uvodnem krogu v Umagu. Na olimpijskem turnirju na igriščih Rolanda Garrosa je izpadel v osmini finala proti Alexandru Zverevu.

Takoj je odpotoval v Kanado, kjer se je hitro znašel na trdi podlagi. Turnir v Montrealu se je zaradi olimpijskih iger začel šele v torek, prejšnji teden je večkrat deževalo, v petek niso odigrali niti enega obračuna, zato so morali številni igralci odigrati po dva dvoboja na dan.

Dimitrov zapravil tri zaključne žoge
V soboto je v obračunu osmine finala sedmi nosilec Dimitrov vodil proti Popyrinu s 6:4 in 6:5, v 12. igri pa je imel tri zaključne žoge za zmago. Avstralec se je rešil, podaljšano igro dobil s 7:5 in nato še odločilni niz s 6:3.

V nedeljo ugnal Hurkacza in Kordo
V nedeljo je imel Popyrin dvojni spored. Najprej je v četrtfinalu premagal Huberta Hurkacza s 3:6, 7:6 in 7:5 po dveh urah in 50 minutah. V nočnem dvoboju je bil boljši še od zmagovalca turnirja v Washingtonu Sebastiana Korde s 7:6 in 6:3.

Nervozni Rubljov raztresen v finalu
Rubljov v finalu ni bil v pravi formi, imel je tudi zdravstvene težave. Tudi tableta, ki jo je dobil od zdravnika, ni pomagala. V uvodnem nizu je v prvi in peti igri izgubil servis.

Tudi v drugem nizu je Popyrin hitro povedel z 2:0, a je Rubljov izenačil na 3:3. Ključni brejk je Avstralcu uspel v sedmi igri, v deseti igri pa je unovčil tretjo zaključno žogo.

Dvoboj je trajal uro in 29 minut. Popyrin je serviral deset asov in zadel kar 18 "winnerjev" z močnimi forhendi. Večkrat je zadel na črto. Rubljov je bil preveč nervozen v ključnih trenutkih.

Odrekanja številnih so se izplačala
"Ta lovorika mi pomeni vse. Obrestovala so se trdo delo in številna odrekanja v zadnjih letih. Moja družina, dekle in trenerska ekipa so prilagodili svoja življenja za mojo kariero," je bil čustven Popyrin.

Pegula dvignila pokal v Torontu
V Kanadi se odlično znajde tudi Jessica Pegula. Američanka je v finalu turnirja WTA serije 1000 v Torontu premagala rojakinjo Amando Anisimovo s 6:3, 2:6 in 6:1 in tako ubranila naslov na Odprtem prvenstvu Kanade. Lani so dekleta seveda igrala v Montrealu.

"Toronto je zelo blizu Buffala, zato so prišli številni sorodniki in prijatelji. Celo moj mož je priletel na finale in to mi je zelo pomagalo. Na veliki večini drugih turnirjev nimam take podpore. Ne vem, kaj je razlog, da mi gre v Kanadi tako dobro," je povedala Pegula.

Anisimova ni postavila pike na i sijajnemu tednu
22-letna Anisimova je točila solze po porazu. Najprej je bila razočarana, a kmalu je bila ponosna, da je naredila ogromen korak v pravo smer. Lani si je vzela osemmesečni odmor od tenisa. Ni bila več med najboljšimi 300. igralkami sveta. V Toronto je prišla na 132. mestu, nato pa je premagala štiri igralke, ki so med najboljšimi 20 na svetu (Darja Kasatkina, Ana Kalinska, Arina Sabalenka in Emma Navarro). Znova se bo zavihtela med elitno petdeseterico.


MONTREAL
(8.122.428 am. dolarjev, trda podlaga)

Finale:
POPYRIN (AVS) – RUBLJOV (RUS/5)
6:2, 6:4

Polfinale:
RUBLJOV (RUS/5) – ARNALDI (ITA)
6:4, 6:2
POPYRIN (AVS) – KORDA (ZDA)
7:6 (0), 6:3


TORONTO
(3.211.715 am. dolarjev, trda podlaga)

Finale:
PEGULA (ZDA/3) – ANISIMOVA (ZDA)
6:3, 2:6, 6:1

Polfinale:
PEGULA (ZDA/3) – ŠNAJDER (RUS)
6:4, 6:3
ANISIMOVA (ZDA) – NAVARRO (ZDA/8)
6:3, 2:6, 6:2