62-letni Američan je predsednik ITF-ja od leta 2015. Foto: EPA
62-letni Američan je predsednik ITF-ja od leta 2015. Foto: EPA

"Težko je predvidevati. Trenutni datum za vrnitev je sredi julija. A glede na to, da smo mednarodni šport, da veliko potujemo, mislim, da bo to čakanje daljše, kot smo predvidevali. Najverjetnejši termin za vrnitev se mi zdi nekje septembra," je povedal Haggerty v videopogovoru za Teniško zvezo Slovenije, ki je predsednika gostila v okviru projekta Ostani doma in bodi teniško aktiven.

Haggerty je nadaljeval, da je vse odvisno od vlad posamičnih držav, saj bodo one odpirale meje in določale ukrepe: "Razlike med državami so velike, nekje se že lajšajo ukrepi, tako kot pri vas v Sloveniji, drugje, kot na primer v Afriki, pa virus sploh še ni dosegel vrhunca."

Po podatkih ITF-ja je na dan 28. aprila le v trinajstih evropskih državah mogoče igrati tenis. Poleg Slovenije še na Madžarskem, Češkem, v Slovaški, Estoniji, Latviji, Litvi, Belorusiji, Švedski, Norveški, Danski, Finski in Izraelu.

Pripravlja se sveženj pomoči za nižje uvrščene igralce
Haggerty je povedal še, da ITF v sodelovanju z združenjema ATP in WTA pripravlja sveženj pomoči za igralce, ki so na lestvicah uvrščeni pod 150. mesto:"Za to si zdaj pospešeno prizadevamo. Nekje v tednu dni sledi prva objava o tem projektu. Ob tem pa ima ITF odgovornost tudi do posameznih nacionalnih zvez. Želimo jim pomagati. Tudi trenerjem. Zanje smo odprli stran za brezplačno izobraževanje. Pomagati želimo tudi staršem in igralcem."

Svetla prihodnost tudi po Đokoviću, Nadalu in Federerju
Za konec je Haggerty povedal, da se tenisu obeta svetla prihodnost tudi potem, ko bodo kariero končali Roger Federer, Rafael Nadal ali Novak Đoković: "Imamo mlade in zanimive igralce, ki bodo zavzeli njihova mesta. Podobno je tudi pri dekletih. Za tenis me ni strah, saj je to šport, ki je razširjen po vsem svetu. Samo poglejte na primer olimpijske igre. Tenis je tam med najbolj obiskanimi športi, igralci pa so priljubljeni na vseh celinah."