Jannik Sinner se je letos zavihtel na prvo mesto lestvice ATP. Foto: Reuters
Jannik Sinner se je letos zavihtel na prvo mesto lestvice ATP. Foto: Reuters

Pri Italijanu so na turnirju v Indian Wellsu v urinu našli zelo majhne količne metabolita klostebol, steroida, ki se lahko uporablja za povečanje mišične mase. Osem dni pozneje je bil pozitiven tudi drugi vzorec. Klostebol pogosto najdemo v izdelkih za zdravljenje oteklin.

Po obeh pozitivnih vzorcih je bila samodejno sprožena začasna izključitev, vendar jo je Sinner uspešno izpodbijal, tako da je lahko nadaljeval igranje tenisa.

Gladka zmaga Sinnerja v finalu Cincinnatija

Mednarodna agencija za teniško integriteto (ITIA) je izvedla preiskavo, ki je pokazala, da je Sinnerja nenamerno okužil njegov fizioterapevt. Ta si je pošprical ureznino na roki s spornim razpršilom, kupljenim v Italiji, kjer je dosegljiv v prosti prodaji. Nato je brez rokavic masiral Sinnerja, kar je povzročilo nenamerno okužbo. ITIA je sprejel Sinnerjevo obrazložitev. Prejšnji teden so ga oprostili kakršne koli krivde.

Agencija se je med preiskavo obrnila na tri neodvisne strokovnjake, dva med njimi nista vedela, za koga gre. Tudi oni so menili, da je Sinnerjeva razlaga verjetna in da je bila vsebina klostebola tako majhna, da ne bi mogla vplivati na njegovo delovanje.

Kljub temu bo izgubil točke, pridobljene v Indian Wellsu. Vrniti bo moral tudi 325.000 evrov denarne nagrade. Tam ga je v polfinalu premagal poznejši zmagovalec turnirja Carlos Alcaraz.

"To zahtevno in zelo nesrečno obdobje bom zdaj pustil za seboj. Še naprej bom delal vse, kar je v moji moči, da bom deloval v skladu s protidopinškim programom ITIA-ja," je v izjavi za javnost zapisal Sinner.

Novica je v javnost prišla le dan po tem, ko je Sinner osvojil turnir v Cincinnatiju.

Med letoma 2019 in 2023 je zaradi klostebola na dopingu padlo 38 italijanskih športnikov. Zaradi klostebola sta morali prisilno počivati tudi slovenska metalka kopja Martina Ratej in norveška tekačica na smučeh Therese Johaug.