Daniil Medvedjev je bil že lani zelo blizu naslovu v New Yorku. Letos še ni oddal niza. Foto: Reuters
Daniil Medvedjev je bil že lani zelo blizu naslovu v New Yorku. Letos še ni oddal niza. Foto: Reuters

Prvi niz ruskega dvoboja je bil zares napet. 12 iger je minilo brez priložnosti za brejk. V podaljšani igri je Rubljov povedel s 5:1. Pri vodstvu s 6:3 je imel tri zaključne žoge za niz. Medvedjev je dve rešil z odličnima servisoma. Tretjo je imel Rubljov na svoj servis, a je zgrešil forhend diagonalo. Ko je izgubil tudi naslednjo točko, je jezno vrgel lopar na tla, Medvedjev pa je z asom dobil podaljšano igro z 8:6.

Andrej Rubljov je drugič izpadel v četrtfinalu OP-ja ZDA. Med najboljših osem se je uvrstil tudi pred tremi leti. Foto: Reuters
Andrej Rubljov je drugič izpadel v četrtfinalu OP-ja ZDA. Med najboljših osem se je uvrstil tudi pred tremi leti. Foto: Reuters

V drugem nizu je Rubljov izgubil začetni udarec v šesti igri. To je bila edina priložnost za brejk v celotnem obračunu. Medvedjev z izjemnimi servisi ni dopustil nobene. V tretjem nizu je znova odločala podaljšana igra, ki jo je dobil Medvedjev s 7:5. Po dveh urah in 27 minutah je končal dvoboj z močnim forhendom.

Avstralec Neale Fraser je zadnji tenisač, ki je osvojil Odprto prvenstvo ZDA brez izgubljenega niza. Podvig mu je uspel leta 1960.

"Že skoraj leto dni se nisem tako veselil zmage, saj je bila zares težko prigarana. Ena točka je odločila v prvem in tretjem nizu. Zelo taktično sem odigral v ključnih trenutkih, nisem udarjal z vso močjo. Moj prijatelj Rubljov je v neverjetni formi in lahko sem srečen, da sem se uvrstil naprej," je poudaril 24-letni Medvedjev, ki je lani izgubil napet finalni obračun proti Rafaelu Nadalu po petih nizih.

StatistikaRubljovMedvedjev
Prvi servis (%)5159
Asi1016
Dvojne napake13
Neizsiljene napake1737
Winnerji2351
Osvojene točke90107
Priložnosti za brejk0/01/1
Točke na mreži8/108/14

Thiem gladko odpravil De Minaurja
Dominic Thiem je v nočnem sporedu na osrednjem stadionu ugnal Alexa De Minaurja s 6:1, 6:2 in 6:4. 27-letnik je postal prvi Avstrijec v polfinalu Odprtega prvenstva ZDA.

Dominic Thiem je zadel kar 43
Dominic Thiem je zadel kar 43 "winnerjev". Avstrijec je izgubil tri finalne obračune na turnirjih za grand slam. Na Roland Garrosu je bil dvakrat boljši Rafael Nadal, januarja v Melbournu pa Novak Đoković. Tokrat je priložnost zares lepa. Foto: Reuters

V prvem nizu je bila ključna peta igra, ko je Thiem po zaostanku z 0/40 zadržal servis. Povedel je s 4:1, nato pa se je sprostil in blestel z osnovne črte. De Minaur v prvem četrtfinalu na turnirjih za grand slam ni našel pravega ritma. V uvodnih dveh nizih je bil nemočen.

V uvodni igri tretjega niza je že šestič izgubil začetni udarec in vse je kazalo na ekspresno zmago Thiema. Po zaostanku z 1:3 je De Minaur nanizal tri zaporedne igre. Thiem se je nato zbral in v zadnjih dveh igrah obračuna izgubil le še eno točko. Dvoboj je trajal dve uri in štiri minute.

Vsi štirje se zavedajo, da je velika priložnost za prvo veliko lovoriko
"V prvih dveh nizih izid ne pokaže realnega stanja na igrišču. Ni bilo lahko, veliko dolgih izmenjav je bilo. V tretjem nizu sem izgubil ritem in De Minaur se je vrnil. Ob koncu obračuna sva oba odigrala najboljši tenis. Vsi štirje polfinalisti se zavedamo, da je velika priložnost za prvo zmago na turnirjih za grand slam. Tako seveda mislijo tudi preostali trije," je povedal Thiem, ki je bil popolnoma prepoten.

StatistikaDe MinaurThiem
Prvi servis (%)5759
Asi111
Dvojne napake33
Neizsiljene napake2531
Winnerji1743
Osvojene točke6995
Priložnosti za brejk2/77/13
Točke na mreži18/2812/16
Thiem z izjemno predstavo zanesljivo do polfinala

Serena tretjič zapored izgubila niz
Serena Williams je tako kot v 3. krogu in osmini finala oddala niz, zaostajala z 0:1 v nizih, a se nato vrnila in v četrtfinalu s 4:6, 6:3 in 6:2 odpravila nepostavljeno Bolgarko Cvetano Pironkovo. Obe igralki sta že mami in prikazali sta odlično predstavo.

38-letna Serena Williams, ki je do zdaj šestkrat zmagala na OP-ju ZDA, v New Yorku naskakuje svoj 24. naslov na turnirjih za grand slam, s čimer bi izenačila rekord Margaret Court. Zadnjič je slavila v Melbournu 2017. Foto: EPA
38-letna Serena Williams, ki je do zdaj šestkrat zmagala na OP-ju ZDA, v New Yorku naskakuje svoj 24. naslov na turnirjih za grand slam, s čimer bi izenačila rekord Margaret Court. Zadnjič je slavila v Melbournu 2017. Foto: EPA

Serena je na petem medsebojnem dvoboju še petič premagala Pironkovo, za katero je bil nastop v New Yorku prvi odigrani profesionalni turnir po Wimbledonu 2017. Vmes je imela poškodovano ramo, rodila pa je tudi prvega otroka.

Williamsova je v drugem nizu tekmici odvzela servis v osmi igri, ko je povedla s 5:3 in niz končala s tremi zaporednimi asi. Dobro je začela tudi tretjega, saj ji je brejk uspel takoj na začetku.

Azarenka oddala le eno igro
V polfinalu bo njena tekmica Viktorija Azarenka. Belorusinja je s 6:1 in 6:0 zmlela Elise Mertens po uri in 10 minutah. To bo ponovitev finalnih obračunov iz let 2012 in 2013, ko je bila Serena obakrat boljša po treh nizih. Oba ženska polfinalna obračuna bosta na sporedu v četrtek v nočnem sporedu. Ena mama bo torej zagotovo v sobotnem finalu.

Najlepša točka dvoboja Serena Williams - Pironkova

Ženske, četrtfinale, tabela:
BRADY (ZDA/28)PUTINCEVA (KAZ/23)
6:3, 6:2

OSAKA (JAP/4) – ROGERS (ZDA)
6:3, 6:4

S. WILLIAMS (ZDA/3)PIRONKOVA (BLG)
4:6, 6:3, 6:2

AZARENKA (BLR) - MERTENS (BEL/16)
6:1, 6:0


Moški, četrtfinale, tabela:
CARRENO BUSTA (ŠPA/20)SHAPOVALOV (KAN/12)
3:6, 7:6 (5), 7:6 (4), 0:6, 6:3

A. ZVEREV (NEM/5) – ĆORIĆ (HRV/27)
1:6, 7:6 (5), 7:6 (1), 6:3

MEDVEDJEV (RUS/3)RUBLJOV (RUS/10)
7:6 (6), 6:3, 7:6 (5)

THIEM (AVT/2) – DE MINAUR (AVS/21)
6:1, 6:2, 6:4

Serena Williams lovi 24. zmago na turnirjih za grand slam