Ujemite me, če lahko ... Foto: Reuters
Ujemite me, če lahko ... Foto: Reuters

Rafael Nadal je vsaj začasno ostal brez možnosti, da se z osvojenim 13. Roland Garrosom, kjer je doživel le dva poraza, izenači s Švicarjem po naslovih na turnirjih za grand slam pri številki 20. Pariz so prestavili z junija na konec septembra in tudi takrat je vprašanje, ali bodo turnir sploh izvedli.

V naletu je bil Novak Đoković, ki ne skriva želje, da Federerju odvzame najbolj čislan rekord v teniškem svetu. Srb je bil v tej sezoni še neporažen in je imel visoke ambicije tako v Parizu kot Wimbledonu, kjer bi moral braniti naslov, vendar so angleški organizatorji turnir že odpovedali.

Vprašljiva je tudi ameriška turneja in s tem Odprto prvenstvo ZDA v New Yorku konec avgusta. Kaj lahko se zgodi, da bodo v tej sezoni odpovedani vsi turnirji za grand slam, kar bi pomenilo, da Đoković ostaja pri 17 največjih osvojenih turnirjih. Nadal bo letos dopolnil 34 let, Đoković 33. Iz ozadja vse bolj pritiska mlada garda ...

Zamrznjena ATP-lestvica
Druga velika želja Đokovića je, da prehiti Federerja po številu tednov na vrhu lestvice ATP. Švicar je pri številki 310, Đoković pa pri številki 282. Med njima je le Pete Sampras (286), ki bi ga moral Đoković aprila ujeti in prehiteti, a je vodstvo ATP-ja v torek francoskemu časopisu L'Equipe potrdilo, da je lestvica od prekinitve turnirjev zaradi koronavirusa zamrznjena. ATP je nedvoumno zapisal, da se zamrznitev do nadaljevanja sezone nanaša tudi na zgodovinsko štetje tednov številke ena. Kaj bo z lanskimi osvojenimi točkami letos že odpovedanih turnirjev, ATP še ni sporočil.

Federer na operacijo v idealnem času
Federer je s prekinitvijo sezone dobil še eno pomembno bitko. Švicar je po Odprtem prvenstvu Avstralije odšel na operacijo kolena in se je na teniška igrišča nameraval vrniti še junija. Izguba točk iz prejšnje sezone bi pomenila kar velik padec na lestvici ATP-ja, saj bi moral braniti več kot dva tisoč točk. Tako pa bo najbolj priljubljen tenisač na svetu, ki bo avgusta dopolnil 39 let, ostal na četrtem mestu do nadaljevanja sezone.

Število naslovov za grand slam

1.Roger Federer20
2.Rafael Nadal19
3.Novak Đoković17
4.Pete Sampras14
5.Roy Emerson 12

Število tednov na vrhu lestvice ATP

1.Roger Federer310
2.Pete Sampras286
3.Novak Đoković282
4.Ivan Lendl270
5.Jimmy Connors268