Alexander Zverev je le enkrat igral v finalu turnrija za grand slam. Septembra 2020 je v New Yorku zapravil vodstvo z 2:0 v nizih proti Dominicu Thiemu. Foto: EPA
Alexander Zverev je le enkrat igral v finalu turnrija za grand slam. Septembra 2020 je v New Yorku zapravil vodstvo z 2:0 v nizih proti Dominicu Thiemu. Foto: EPA

Zverev je v 3. krogu po štirih urah in 14 minutah izločil Nizozemca Tallona Griekspoorja v podaljšani igri petega niza, nato pa je v ponedeljek v nočnem maratonu ugnal še Holgerja Runeja po štirih urah in enajstih minutah. Dvoboj se je končal ob enih in 45 minut v torek zjutraj.

Alex De Minaur bo moral še počakati na prvi polfinale na turnirjih velike četvercie v karieri. Foto: EPA
Alex De Minaur bo moral še počakati na prvi polfinale na turnirjih velike četvercie v karieri. Foto: EPA

Nemec se je izvlekel po zaostanku z 0:4 v podaljšani igri drugega niza
V prvem nizu je Avstralec že v tretji igri izgubil servis, a je takoj izenačil na 2:2. Odločilni brejk je nato Zverevu uspel v sedmi igri.

Najbolj napet je bil drugi niz, ko je Nemec v 12. igri rešil priložnost Minaurja za izenačenje na 1:1 v nizih. Odločala je podaljšana igra, kjer je De Minaur povedel s 4:0. Zverev se ni predal, ampak je oddal le še točke. Z izjemno zagrizenostjo je osvojil zadnje štiri točke (7:5).

Preveč napak Avstralca v tretjem nizu
V šesti igri tretjega niza je De Minaur poslal dva forhenda v stranski avt, nato pa je z dvojno napako izgubil servis. Zverev je povedel s 5:2 in že serviral za zmago. Ni mu uspelo, Avstralec je znižal na 5:4. V deseti igri se je Nemec zbral in znova odvzel servis Avstralcu za zmago po dveh urah in 59 minutah.

Sorodna novica Đoković že operiran, boj s časom za olimpijske igre

V lanskem polfinalu Ruud oddal le sedem iger
Zverev je dobil enajst dvobojev zapored na pesku, saj je osvojil turnir serije 1000 v Rimu. V petek popoldne ga čaka spočiti Casper Ruud, ki ni igral od ponedeljka, saj je branilec naslova Novak Đoković predal četrtfinalni obračun zaradi poškodbe desnega kolena. Lani je Ruud v polfinalu odpravil Zvereva s 6:3, 6:4 in 6:0. To je bil že tretji zaporedni poraz Nemca v polfinalu Rolanda Garrosa. Predlani si je zvil desni gleženj in moral je predati dvoboj proti Rafaelu Nadalu, leta 2021 pa je bil v petih nizih boljši Stefanos Cicipas.

Zverev upa, da je zdaj pravi trenutek za finale
"Vsi me sprašujejo, kako sem se lahko regeneriral po dveh zelo dolgih dvobojih. Vedno imam isti odgovor. Tenisači počivamo decembra, ko ni na sporedu turnirjev. Že nekaj let sem navajen igrati pet nizov. Znova sem v polfinalu in zdaj upam, da bom enkrat tudi v finalu Rolanda Garrosa. Moj trener je oče, ki ga ne zanima, da sem utrujen na treningu. Od tretjega leta naprej vseskozi ure in ure tečem na treningu in to se obrestuje," je poudaril Zverev in dodal, da mu je dal tenis vse v življenju.

StatistikaZverevDe Minaur
Prvi servis (%)6948
Asi23
Dvojne napake54
Neizsiljene napake4853
Winnerji2028
Osvojene točke10496
Priložnosti za brejk5/63/8
Točke na mreži19/3419/28

Najstnica Andrejeva presegla vsa pričakovanja
Rusinja Mira Andrejeva je po skoraj dveh urah in pol s 6:7, 6:4 in 6:4 premagala drugo nosilko Arino Sabalenko.

17-letna Mira Andrejeva je postala najmlajša polfinalistka Rolanda Garrosa po letu 1997. Najmlajša igralka, ki je pred uspehom Andrejeve nastopila v polfinalu Rolanda Garrosa, je bila s 16 leti in osmimi meseci leta 1997 Švicarka Martina Hingis. Foto: Reuters
17-letna Mira Andrejeva je postala najmlajša polfinalistka Rolanda Garrosa po letu 1997. Najmlajša igralka, ki je pred uspehom Andrejeve nastopila v polfinalu Rolanda Garrosa, je bila s 16 leti in osmimi meseci leta 1997 Švicarka Martina Hingis. Foto: Reuters

Sabalenka je skozi dvoboj sicer imela nekaj težav in je zahtevala več zdravstvenih premorov. Belorusinja je dvoboj začela dobro in je na začetku povedla s 3:1, a je mlada Rusinja osvojila štiri igre ter prešla v vodstvo s 5:3. Sabalenka je nato zaigrala precej bolje in niz po podaljšani igri dobila s 7:6.

Rusinja je imela prednost tudi večino drugega niza, a bi po vodstvu s 4:2 Sabalenka skoraj izenačila na 5:5, vendar je Andrejeva izkoristila drugo žogo za brejk na servis Sabalenke in ga dobila s 6:4. Z enakim izidom se je končal tudi tretji niz, ob koncu katerega je Andrejeva prav tako izkoristila drugo žogo za brejk ter se veselila velikega uspeha.

"Danes sva s trenerjem pripravila poseben načrt, a si ga nisem zapomnila. Enostavno sem igrala tako, kot mi je odgovarjalo," je po koncu dvoboja dejala Andrejeva.

Ta se bo v polfinalu pomerila z Italijanko Jasmine Paolini, ki je s 6:2, 4:6 in 6:4 izločila četrto nosilko, Kazahstanko Jeleno Ribakino.

Jasmine Paolini se je prvič v karieri uvrstila v polfinale katerega izmed turnirjev za grand slam. Foto: Reuters
Jasmine Paolini se je prvič v karieri uvrstila v polfinale katerega izmed turnirjev za grand slam. Foto: Reuters

Novo italijansko veselje
28-letna Paolini bi dvoboj proti Ribakini lahko odločila že v drugem nizu, v katerem je imela pri izidu 4:3 na svoj servis dve priložnosti za vodstvo s 5:3, a je nato Kazahstanka izenačila in prišla do dveh žog za brejk za izenačenje, pri čemer je izkoristila drugo. Do konca drugega niza je dobila še dve igri in tako slavila s 6:4 ter dvoboj podaljšala v odločilen tretji niz. V njem je bila znova boljša Italijanka in slavila s 6:4.

"Dvoboj je bil resnično težek. V drugem nizu so me nekoliko preplavila čustva, a sem si rekla, da je vse v redu, in skušala udariti vsako žogico ter se na koncu uvrstila v polfinale," je dejala Paolini.

Z uvrstitvijo med štiri najboljše je le še dve zmagi oddaljena od dosežka rojakinje Francesce Schiavone, ki je na Rolandu Garrosu slavila leta 2010.

Ženski polfinale v četrtek
Andrejeva in Paolini se bosta v polfinalu pomerili v četrtek ob 16.30. Uro in pol prej bosta na igrišče v prvem polfinalu stopili še Poljakinja Iga Swiatek in Američanka Coco Gauff.

17-letna Rusinja izločila drugo nosilko Sabalenko

Četrtfinale (M), tabela:
RUUD (NOR/7) – ĐOKOVIĆ (SRB/1)
b. b.
Đoković je zaradi poškodbe desnega kolena končal z nastopi na Rolandu Garrosu.
ZVEREV (NEM/4) – DE MINAUR (AVS/11)
6:4, 7:6 (5), 6:4

ALCARAZ (ŠPA/3) – CICIPAS (GRČ/9)
6:3, 7:6 (3), 6:4
SINNER (ITA/2) – DIMITROV (BLG/10)
6:2, 6:4, 7:6 (3)


Četrtfinale (Ž), tabela:
SWIATEK (POL/1) – VONDROUŠOVA (ČEŠ/5)
6:0, 6:2
GAUFF (ZDA/3) – JABEUR (TUN/8)
4:6, 6:2, 6:3

PAOLINI (ITA/12) – RIBAKINA (KAZ/4)
6:2, 4:6, 6:4
M. ANDREJEVA (RUS) – SABALENKA (BLR/2)
6:7 (5), 6:4, 6:4