Bor Pavlovčič je prvi planiški dan, ko je bil del slovenskega nacionalnega paketa, dokazal, da je znova konkurenčen svetovni skakalni eliti. Foto: BoBo
Bor Pavlovčič je prvi planiški dan, ko je bil del slovenskega nacionalnega paketa, dokazal, da je znova konkurenčen svetovni skakalni eliti. Foto: BoBo

"Pred sezono sem pospešeno delal in prinašal nazaj, kar je bilo nekako že zamujeno, in potem nisem dobil priložnosti v ekipi, kar me je, moram reči, da kar pošteno potrlo in mi zbilo samozavest. Tako so bili potem tudi skoki temu primerni. Potreboval sem "reset". Šel sem na dopust, si vzel čas zase in prišel nazaj z novo željo. V bistvu od sredine januarja sem nazaj v polnem teku," je svojo sezono opisal skakalec kluba ND Rateče - Planica.

Ne ve, zakaj je to tabutema

Mogoče sem se preveč sprostil in verjel, da bo rezultat prišel brez večjega dela, a seveda ni tako. Ena težava potem vodi v drugo in na koncu je rezultat vsega skupaj tak. Potrudil se bom biti z glavo bolj pri stvari, ker, če se preveč sprostim, potem lahko hitro stvari uidejo.

Bor Pavlovčič

Preteklo zimo je sklenil na 13. mestu svetovnega pokala, s čimer je bil drugi najuspešnejši Slovenec. Trikrat je stal na odru za zmagovalce, pika na i najboljši sezoni v karieri pa je bila Planica, kjer je eno tekmo končal na tretjem mestu, za konec praznika v zibelki letenja na smučeh pa je poletel do osebnega rekorda 249,5 m, kar je tudi najboljša slovenska daljava do zdaj pod Poncami. Toda v pripravljalnem obdobju pred olimpijsko zimo so se začele težave, ki so ga oddaljile od slovenske ekipe za svetovni pokal.

"Eni imamo več težav s težo, drugi jih sploh nimajo. Mislim, da je odvisno od človeka, saj smo si vsi različni. Res se zelo malo govori o tem. Ekipe nekako skušajo vse skupaj skrivati. Vidim, da je tudi pri tujcih tako. Sicer ne vem, zakaj, ampak je res to kar malce tabutema. Res je, da je treba biti za dolge in varne skoke treba suh in telesno pripravljen, nedvomno pa se to ne da s takim telesom, kot sem ga imel jaz poleti," je razkril 23-letni Mojstrančan, ki je pristavil, da je bila razlika telesne teže poleti in v pretekli tekmovalni sezoni tudi deset kilogramov.

Kot sam pravi, je med zimo potreboval "odklop", da je zbral misli. Uspelo mu je na oddihu na Zanzibarju, kjer se je posvetil kajtanju, vmes pa je tudi začel pogrešati skoke: "Nekako je bilo vprašanje, kaj bi počel. Odločil sem se za kajtanje. Zanzibar je bil najugodnejši in na koncu se je tudi izkazalo za pravo odločitev. Konec decembra sem si vzel čas za dopust, da popolnoma odmislim skoke in pozabim na vse, da vidim potem, kaj bo in kako naprej. Že na Zanzibarju sem začel pogrešati skoke in videl, kaj mi dejansko dajejo vsak dan. Ko sem se vrnil, sem začutil željo tudi po tistih malenkostih in mogoče težkih stvareh, ki jih moram narediti, da pridem v formo."

Vesel, da ga je Planica letos zbudila

Sorodna novica Lanišek v Planici nadaljuje, kar mu je uspelo v Vikersundu, ne pa tudi v Pekingu

V četrtek je bil na letalnici bratov Gorišek edini iz slovenske ekipe, ki prihaja iz domačega kluba, zelo razpoložen. Kvalifikacije je končal na 21. mestu, bolj kot rezultat pa ga z optimizmom navdaja daljava 233,0 m. Bil je tudi edini slovenski orel, ki je v četrtek dvakrat poletel prek 230,0 m, kar mu je uspelo še na treningu. "Lani sem bil tu odlično pripravljen in suveren. Letos rezultatskih ciljev nimam. Prišel sem sam sebi potrdit, da znam. Prvi dan sem res užival. Vesel sem, da sem se hitro ujel z letalnico. Vedel sem, da sem dobro pripravljen, da so skoki znova na visoki ravni, a sem imel pomisleke, kam moji skoki spadajo glede na konkurenco. Sem zadovoljen."

Toda glavni preizkus prihaja po sezoni, česar se tudi sam zaveda: "Mislim, da sem nekaj stvari že uredil v glavi. Spremenil sem mišljenje, veliko me pa še čaka. Po Planici moram z glavo biti bolj pri stvari in se takoj lotiti dela. Ne smem se sprostiti. Upam, da mi bo uspel drugačen pristop kot lani. Res je, da je bila v minuli sezoni prevelika skrajnost s težo navzdol. Letos tega nisem naredil in sem že iz tega vidika mogoče malce v prednosti. Motivacije za zdaj zagotovo ne manjka, upam pa, da bo tako tudi v tednih po sezoni, ko bomo bolj sproščeni. Verjamem, da je bila lanska situacija dobra šola. Nedvomno sem se marsičesa naučil, le upam, da bom to šolo izkoristil in se dobro pripravil na naslednjo sezono. Planica je seveda velika motivacija, in vesel sem, da me je uspela to sezono zbuditi."