Hugo Chavez je v teh 10 letih užival visoko podporo javnosti. Foto: EPA
Hugo Chavez je v teh 10 letih užival visoko podporo javnosti. Foto: EPA
Hugo Chavez
Chavezovi podporniki na ulicah Caracasa pobirajo podpise za referendum, s katerim bi venezuelski predsednik lahko na oblasti ostal še dlje. Foto: EPA

Chavez je ob tem, ko upa na zmago na bližajočem se referendumu, s katero bi lahko ostal na oblasti še desetletje ali celo več, 2. februar razglasil za državni praznik.
Nekdanji padalec, ki je nekoč vodil neuspešni puč, preden je na oblast prišel prek volitev, je ob slovesnostih ob obletnici gostil latinskoameriške levičarske voditelje in tako še krepil svoj sloves regijskega voditelja.
Predsedniki treh revnih držav, Nikaragve, Bolivije in Hondurasa, ki so od Chaveza prejeli poceni nafto, so se pridružili venezuelskemu predsedniku na grobu Simona Bolivarja, junaka iz 19. stoletja, ki je izgnal Špance z območja.
Trgovine in šole so bile za slovesni dan zaprte, na tisoče ljudi pa se je zbralo ob glavni aveniji v Caracasu, ko se je Chavez v spremstvu treh predsednikov v odprtem džipu zapeljal mimo.
Kontroverzen in priljubljen
Chavez je v svojih 10 letih na oblasti vedno znova zmagoval na volitvah, premagal pa je vse, od državnega udara, državne stavke in referenduma o odpoklicu.
54-letni politik ostaja priljubljen med pretežno revnim prebivalstvom Venezuele, saj porablja denar od nafte za klinike in šole, popularen pa je tudi zaradi svojih populističnih govorov, v katerih obsoja "zlobni imperij" ZDA.
A vsi niso navdušeni nad Chavezom, češ da si je v teh letih nabral tolikšno moč, da bi se ga že lahko skoraj označilo za diktatorja. Javno mnenje je tudi deljeno ob bližajočem se referendumu, s katerim želi Chavez dobiti pravico, ostati na oblasti toliko časa, dokler zmaguje na volitvah.
Če na referendumu izgubi, bi moral ob koncu svojega šestletnega mandata predsedniški stolček zapustiti leta 2013.

K. S.