Foto:
Foto:
Voditelj Rdečih Kmerov Pol Pot (levo) je nekaznovan umrl leta 1998.

17. aprila 1975 so v črno oblečeni pripadniki Rdečih Kmerov pod vodstvom Pola Pota vkorakali v prestolnico Nom Pen, ljudje pa so jih pričakali kot velike rešitelje. Sledila je vzpostavitev enega najbolj krutih režimov v zgodovini, katerega začetek je Pol Pot označil za leto nič.

Nom Pen izpraznjen v treh dneh
Rdeči Kmeri so izpraznili mesta, prebivalce pa preselili v podeželske komune. V treh dneh naj bi se prebivalstvo prestolnice skrčilo z dveh milijonov na zgolj 25.000. Rdeči Kmeri so odpravili denar in zasebno lastnino, centralno banko pa so razstrelili. Na letališču v Nom Penu so postavili stolp iz avtomobilov kot spomenik proti modernosti.

Višje sloje in intelektualce, med katere so uvrstili vse, ki so nosili očala, govorili tuji jezik ali bili pretirano urejeni, so označili za sovražnike režima in jih pobili. Prizanesli niso niti ženskam in otrokom. V manj kot štirih letih so pobili skoraj tretjino prebivalstva Kambodže.

Nekaznovani
Januarja 1979 je režim zrušila vietnamska vojska, Pol Pot pa je pobegnil v džunglo, od koder je do svoje smrti vodil gverilsko vojno. Do danes ni bil obsojen niti eden od voditeljev Rdečih Kmerov, Pol Pot pa je nekaznovan umrl leta 1998.

Združeni narodi in kamboška vlada, v kateri so številni pripadniki nekdanjega režima, so sicer začeli vzpostavljati sodišče, tako da bi se sojenja končno lahko začela.