Foto:
Foto:
Britanski zunanji minster Jack Straw.
Nekdanja komisarka ZN-a za človekove pravice Mary Robinson
Svetovnega socialnega foruma se je udeležilo okoli 100.000 ljudi.

Srečanje poteka pod geslom Sodelovanje za varnost in blaginjo. Odprl ga je iranski predsednik Mohamed Hatami, med drugimi pa se ga udeležuje tudi ameriški podpredsednik Dick Cheney.

V Davosu letos med 2.100 udeleženci iz 94 držav pričakujejo ameriškega podpredsednika Dicka Cheneyja, pakistanskega predsednika Perveza Mušarafa, iranskega predsednika Mohameda Hatamija, predsedujočega EU-ju, irskega premierja Bertieja Aherna, vodjo izraelske diplomacije Silvana Šaloma, jordanskega kralja Abdulaha II., pa tudi nekaj članov začasne iraške vlade.

Med najbolj vročimi temami Irak
Britanski zunanji minister Jack Straw je dejal, da koalicija pod ameriškim vodstvom želi, da bi imel Irak reprezentativno zvezno vlado. Koalicija pa ne bo narekovala prihodnosti te države. Prispevek ZN-a v volilnem procesu v Iraku bo ključen, je dejal Straw, in pozdravil odločitev generalnega sekretarja ZN Kofija Annana, da bi lahko ZN sodelovale pri uvedbi volitev v Iraku. Ponovil je, da je bila odločitev za vojno v Iraku pravilna, "saj bi bil sicer svet veliko nevarnejši".

V Davos prihaja tudi Kofi Annan
V Davos naj bi prispela tudi generalni sekretar ZN-a Kofi Annan in novi generalni sekretar Nata Jaap de Hoop Scheffer. V četrtek bo na njem nastopil slovenski predsednik Janez Drnovšek, ki se srečanja v Švici udeležuje že štirinajstič. Govoril bo o izzivih, ki vodilne menedžerje čakajo v Evropi.

"Oko javnosti na Davos"
Nekdanja visoka komisarka ZN-a za človekove pravice Mary Robinson pa je v Davosu odprla alternativno konferenco, imenovano Public Eye on Davos (Oko javnosti na Davos), na kateri sodelujejo predvsem nasprotniki globalizacije. Poudarila je odgovornost gospodarstva za splošno blaginjo. Predlagala je, da bi pri ZN-u sprejeli norme za zagotavljanje človekovih pravic v podjetjih. Te v osnovi zavračajo kakršno koli obliko regulacije - zagotoviti pa je potrebno snovno odgovornost podjetij do ljudi, je dejal Mary Robinson.

Tudi protestniki se zbirajo
Tako kot v preteklih letih je tudi letos za varnost udeležencev dobro poskrbljeno. Protestniki so se že zbrali, saj je v nekaterih švicarskih mestih prišlo do incidentov s policijo.

Končal se je socialni forum v Bombaju
V indijskem Bombaju pa se je danes s pohodom skozi središče končalo največje srečanje nasprotnikov globalizacije - Svetovni socialni forum. Pohoda se je udeležilo več deset tisoč aktivistov, ki so vzklikali protivojna in protikapitalistična gesla.

Šestdnevnega foruma se je udeležilo okoli 100.000 ljudi iz 132 držav, razpravljali pa so predvsem o nasprotovanju gospodarski liberalizaciji, vojni v Iraku ter rasnemu in kastnemu zatiranju. Organizacije iz različnih držav so se obenem dogovorile za kampanjo proti obnovitvi zastalih pogajanj o svetovni trgovini. Forum je tokrat prvič potekal izven brazilskega Porto Alegra.