Na zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2006 je zmagal Hamas. Foto: EPA
Na zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2006 je zmagal Hamas. Foto: EPA

Abasa je na mesto predsednika palestinskih avtonomnih oblasti po predlogu 75 članov izvolil 120-članski centralni svet Palestinske osvobodilne organizacije (PLO). Abas je bil že do zdaj na čelu PLO-ja, pod okriljem katerega potekajo pogajanja z Izraelom, in gibanja Fatah.

Ko je Arafat leta 1998 simbolično razglasil državo Palestino, je bil imenovan za prvega predsednika te države. Od njegove smrti leta 2004 je bil ta stolček izpraznjen.

Abasu se januarja izteče mandat
Gibanje Hamas, ki od junija lani nadzira Gazo in je od takrat tudi v sporu z Abasom in njegovim gibanjem Fatah, je imenovanje Abasa za simboličnega predsednika zavrnilo. "Predsednika države izvoli ljudstvo, ne pa telo brez legitimnosti, kot je centralni svet PLO-ja," so dejali v Hamasu, kjer so že predtem zagrozili, da Abasa kot predsednika palestinskih avtonomnih območij ne bodo več priznavali po osmem januarju, ko se mu bo iztekel štiriletni mandat.

Abas pa je v nedeljo zagrozil, da bo v začetku leta 2009 sklical predsedniške in parlamentarne volitve, če s Hamasom do omenjenega datuma ne bo dosežen dogovor o koncu razkola med Palestinci.

A. P.