Po enem letu se Abe poslavlja z mesta prvega moža japonske vlade. Breme je bilo pretežko. Foto: Reuters
Po enem letu se Abe poslavlja z mesta prvega moža japonske vlade. Breme je bilo pretežko. Foto: Reuters
Taro Aso
Bo novi japonski premier Taro Aso? Kdor koli bo obul Šinzove čevlje, ga čaka težko delo. Foto: Reuters
Po letu dni odstop Abeja

Pri tem je dejal, da vidi več možnosti za podaljšanje misije japonskih vojakov v Afganistanu, če bo vlado vodil kdo drug. Ravno podaljšanje mandata je Abe postavljal kot pogoj, da ostane premier. Največ možnosti za nasleditev Abeja na mestu premierja in predsednika stranke naj bi imel Taro Aso, njegov tesni sodelavec in glavni tajni Liberalnih demokratov, nekdaj pa je bil tudi zunanji minister ter minister za gospodarsko načrtovanje.

Liberalni demokrati bodo sicer novega premierja med petimi kandidati izbrali prihodnji torek. Abe bo do preklica opravljal naloge premierja. "Odločil sem se, da v teh razmerah potrebujemo spremembo. Ljudje potrebujejo voditelja, ki ga podpirajo in ki mu zaupajo," je dejal.

Odstop pravo presenečenje
Kljub pritiskom in namigom o odstopu je današnja napoved presenetila politične analitike, ki so pričakovali, da bo Abe odločitev sprejel po obravnavi podaljšanja misije v parlamentu. Misija japonski vojakov se bo sicer iztekla novembra. "Čas odstopa je presenetljiv. Dejal (op. Abe) je, da bo njegova služba pod vprašanjem, ko bo na dnevnem redu protiteroristična zakonodaja, zato ne vem, zakaj se je za odstop odločil še predtem," je bil presenečen Koiči Hadži z inštituta NLI Research Institute.

Mizuho Fokušime, vodja opozicijske Soicaldemokratske stranke, je obsodil čas odstopa, češ da je neodgovoren, in dejal, da bi moral Abe odstopiti že po julijskem porazu.

Padec vrednosti jena
Napoved je pustila sledi tudi na japonski borzi, saj se je vrednost jena in delnic zmanjšala. 52-letni Abe, prvi po drugi svetovni vojni rojeni premier, je pred letom dni vodenje vlade prevzel od priljubljenega Džuničira Koizumija, kot svoj glavni cilj pa obljubil izvedbo gospodarskih reform in izboljšanje državne varnosti. Veliko pozornosti je Abe namenil diplomaciji, predvsem okrepitvi odnosov s Kitajsko in z Južno Korejo, zavzemal pa se je tudi spremembo pacifistične ustave.

Abe prehitel opozicijo
Opozicija, ki je na julijskih volitvah, ko so volivci izbirali polovico članov zgornjega doma, močno zmagala, se je pripravljala, da bo Abeja danes temeljito izprašala o Afganistanu, a jih je z napovedjo o odstopu prehitel. Glavne kritike je Abe v zadnjih mesecih slišal na račun pokojninske politike, ki so se jim pridružili še številni, predvsem z denarjem povezani škandali, v katere so bili vpleteni ministri njegove vlade. Kmetijski minister Tošikatsu Macuoka je po razkritju afere storil samomor, zaradi vpletenosti v finančne nepravilnosti pa je odstopil tudi njegov naslednik Norihiko Akagi. Podpora javnosti se je iz meseca v mesec manjšala, vse glasnejše pa so postale zahteve po odstopu.

K. T.

Po letu dni odstop Abeja