Afganistanski predsednik je dejal, da je zavezan spoštovanju odločitve volilne komisije. Foto: EPA
Afganistanski predsednik je dejal, da je zavezan spoštovanju odločitve volilne komisije. Foto: EPA
Karzaj o volilnem izidu

V drugem krogu naj bi se pomerila dozdajšnji predsednik Hamid Karzaj in nekdanji zunanji minister Abdulah Abdulah, volilna komisija pa danes ni sporočila, koliko glasov sta dobila v prvem krogu, ki je bil 20. avgusta.
Afganistanska volilna komisija naj bi več podrobnosti glede drugega kroga volitev sporočila na novinarski konferenci v sredo.

Karzaj je glede na prve uradne izide sicer zmagal na volitvah, a je komisija za volilne pritožbe ugotovila, da več sto tisoč glasovnic ni veljavnih. Po objavi poročila ZN-ove komisije je bilo slišati napovedi, da bo podpora Karzaju padla na manj kot 50 odstotkov.

Komisija za volilne pritožbe je objavila poročilo o domnevnih množičnih volilnih prevarah na predsedniških volitvah, ki so potekale 20. avgusta. Zapisali so, da so našli jasne in prepričljive dokaze o nepravilnostih na voliščih po vsej državi. Natančnega števila neveljavnih glasov sicer niso razkrili, jasno pa je, da je neveljavnih več sto tisoč od skupno pet milijonov oddanih glasovnic in da so neveljavni glasovi z 210 volišč po vsej državi. Med dokazi za poneverbe so neprepognjeni volilni lističi, enako označena več kot polovica glasovnic s posameznega volišča in sto lističev z enakimi oznakami.

Abdulah pripravljen na drugi krog volitev
Predsednik Hamid Karzaj naj bi po prvem krogu volitev dobil 55 odstotkov glasov, njegov tekmec pa 28 odstotkov glasov. Abdulah Abdulah je za CNN povedal, da je pripravljen na drugi krog volitev, da pa je prav tako pripravljen na iskanje drugih možnosti.

"Prav tako, kot sem pripravljen na drugi krog volitev, puščam odprta tudi druga vrata," je povedal Abdulah in dodal, da je treba razmisliti o nekaterih praktičnih vprašanjih in razmerah v državi. Pri tem Abdulah ni natančno povedal, ali je pripravljen sodelovati v skupni vladi. "Preden bom preveč razkril, moram dobiti mandat svojih podpornikov," je Abdulah zaupal ameriški televizijski mreži.

Karzaj o volilnem izidu