Foto: AP
Foto: AP

"Koncept je bil odobren," je dejal vodja Afriškega centra za nadzor in preprečevanje bolezni John Nkengasong. Zdravstvena organizacija AU bo zagotovila temelje za novo telo – Afriško agencijo za pripravljenost in odzivanje (APRA).

Afriški center za nadzor bolezni si prizadeva združiti sredstva afriških držav in uskladiti ukrepe za boj proti covidu-19. Nova organizacija bo dobila avtonomno strukturo, ki ji bo dala obsežna pooblastila in ji bo omogočala, da neposredno poroča posameznim vladam.

Ena od glavnih nalog organizacije bo oblikovanje akcijskega programa za hiter odziv na prihodnje pandemije, je povedala vodja komisije AU za covid-19 Olive Shishana. Po njenem mnenju financiranje nove organizacije ne bi smelo biti zahtevno.

Od izbruha pandemije covida-19 je bilo v Afriki, ki ima okoli 1,3 milijarde prebivalcev, dokumentiranih 10,8 milijona okužb. Vendar strokovnjaki menijo, da je resnično število zaradi številnih neprijavljenih primerov veliko višje.

Nkengasong je za prihajajoče tedne napovedal tudi več pobud za mobilizacijo mladih Afričanov za pomoč kampanjam cepljenja. Vključene bodo tudi cerkve in verske skupine.