Hayat Hotel v Mogadišu je bil priljubljen med vladnimi uradniki. Foto: Reuters
Hayat Hotel v Mogadišu je bil priljubljen med vladnimi uradniki. Foto: Reuters

Militanti Al Šababa so v petek Hayat Hotel napadli z dvema avtomobiloma bombama, se prebili v stavbo in začeli streljati na ljudi. "Do zdaj smo potrdili, da je umrlo 12 ljudi, večinoma civilistov," je za Reuters potrdil somalijski obveščevalni uradnik, ki se je identificiral z imenom Mohamed.

V napadu so islamisti zajeli neznano število talcev, kar vladnim varnostnim silam onemogoča uporabo težkega orožja, je še povedal obveščevalec. Talce zadržujejo v drugem nadstropju, ob tem pa so porušili več stopnišč v zgradbi, zato je dostop do njih otežen.

Po zajetju hotela so posredovale vladne varnostne sile, ki že več kot 20 ur skušajo prevzeti nadzor nad hotelom. V hudih spopadih je bil porušen dobršen del hotelske zgradbe. Prestolnico Mogadiš so zvoki eksplozij in streljanja pretresali vso noč med petkom in soboto.

Vladne varnostne sile skušajo prevzeti nadzor. Foto: Reuters
Vladne varnostne sile skušajo prevzeti nadzor. Foto: Reuters

Odgovornost za napad je v izjavi tudi uradno prevzela islamistična milica Al Šabab, ki je povezana z Al Kaido, kažejo podatki obveščevalne skupine SITE, ki spremlja izjave za javnost džihadističnih skupin.

Prvi napad pod predsednikom Mohamudom

Islamistični uporniki se že več kot desetletje borijo proti vladi. Prizadevajo si prevzeti nadzor nad Somalijo in vpeljati režim, ki temelji na strogi interpretaciji islamskih zakonov.

Gre sicer za prvi večji napad, odkar je maja položaj predsednika Somalije zasedel Hasan Šejk Mohamud. Hotel Hayat je priljubljen med somalijskimi poslanci in vladnimi uradniki, vendar ni znano, ali je med ubitimi ali zajetimi tudi kdo izmed njih.