ANC je Južni Afriki samostojno vladal od konca apartheida. Foto: Reuters
ANC je Južni Afriki samostojno vladal od konca apartheida. Foto: Reuters

ANC je bil tako primoran oblikovati koalicijsko vlado. 20 od 32 ministrstev ostaja v rokah ANC-ja, ki je Južni Afriki samostojno vladal od konca apartheida pred 30 leti. Med njimi so ministrstva za zunanje zadeve, finance, obrambo, energetiko in pravosodje ter ministrstvo za policijo.

12 ministrstev je pripadlo koalicijskim partnericam ANC-ja, torej strankam, ki so bile doslej v opoziciji. Največja med njimi, Demokratično zavezništvo (DA) Johna Steenhuisna, je dobila šest resorjev, med drugim ministrstva za notranje zadeve, okolje in javna dela, Steenhuisen pa je postal nov kmetijski minister.

DA je v izjavi po predstavitvi razdelitve resorjev pozdravil "novo obdobje na demokratični poti Južne Afrike", ki da ga bosta zaznamovala ničelna toleranca do korupcije in dobro upravljanje. Preostalih šest ministrstev so si medtem razdelile Zulujska nacionalistična Stranka svobode Inkatha (IFP) in druge manjše stranke koalicije.

"Prihodnja vlada bo dala prednost hitri, vključujoči in trajnostni gospodarski rasti ter oblikovanju pravičnejše družbe," je ob predstavitvi članov nove vlade dejal Ramaphosa, ki ga je južnoafriški parlament sredi junija izvolil za drugi mandat na čelu največjega afriškega gospodarstva.