Izpuščaji, ki jih povzročajo opičje kože. Fotografija je bila posneta v bolnišnici v Kinšasi, glavnem mestu DR-ja Kongo. Foto: Reuters
Izpuščaji, ki jih povzročajo opičje kože. Fotografija je bila posneta v bolnišnici v Kinšasi, glavnem mestu DR-ja Kongo. Foto: Reuters

"Cepiva so prispela v DR Kongo. Zdaj so na poti v skladišča, kampanja cepljenja pa naj bi se začela konec meseca," je povedal vodja evropskega organa za pripravljenost in odzivanje na izredne zdravstvene razmere (Hera) Laurent Muschel.

100.000 odmerkov cepiva je del pošiljke 215.000 odmerkov, ki jih je za obvladovanje izbruha opičjih koz oziroma mpox v Afriki tamkajšnjim partnerjem obljubila Hera. Kot so zatrdili v Bruslju, bodo preostanek pošiljke dostavili v prihodnjih dneh.

"Na podlagi pandemije covida-19 vemo, da se lahko proti zdravstvenim grožnjam, kot je mpox, borimo le s partnerskim sodelovanjem in globalno čezmejno solidarnostjo," je dejala evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides.

Poleg tega bodo prizadete afriške države dodatnih 351.500 odmerkov cepiva prejele od skupine Ekipa Evropa, ki jo med drugim tvorijo Francija, Nemčija, Španija, Malta, Portugalska, Luksemburg, Hrvaška, Avstrija, Poljska in več drugih članic EU-ja.

Opičje koze so pri ljudeh prvič odkrili leta 1970 ravno v DR-ju Kongo. Odtlej je bilo širjenje okužb med ljudmi omejeno zlasti na nekatere zahodno- in srednjeafriške države. Maja 2022 so se primeri okužb opičjih koz, ki povzročajo vročino, bolečine v mišicah in izpuščaje na koži, začeli hitro širiti po vsem svetu, predvsem med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi.