Gomo je v enem dnevu zapustilo skoraj pol milijona ljudi. Foto: Reuters
Gomo je v enem dnevu zapustilo skoraj pol milijona ljudi. Foto: Reuters

3470 metrov visoki ognjenik Nyiragongo, ki velja za enega najdejavnejših na svetu, je začel bruhati lavo v soboto, pri čemer je umrlo 35 ljudi. Predtem je nazadnje izbruhnil januarja 2002, pri čemer je umrlo več kot sto ljudi.

Znanstveniki, ki spremljajo delovanje ognjenika, so opozorili pred potencialno katastrofo – tako imenovanim limničnim izbruhom, ko bi ognjenik sočasno izbruhnil pod dnom jezera Kivu in ob njegovih bokih.

Tisoči revnejših prebivalcev so se na pot podali peš. Foto: Reuters
Tisoči revnejših prebivalcev so se na pot podali peš. Foto: Reuters

Izbruh pod jezerom lahko sprosti na stotine ton ogljikovega dioksida, ki je trenutno raztopljen v globinah vode. Plin bi se dvignil na površino jezera in ustvaril ogromen neviden oblak, ki bi izpodrival kisik in zadušil življenje.

Gomo je zaradi opozoril danes zapustilo kar 400.000 ljudi. Mesto je bilo po poročanju francoske tiskovne agencije AFP z izjemo peščice ljudi in vozil popolnoma prazno. Nekaj družin je z vrečami na glavah mesto zapustilo peš. Policije ali vojaškega osebja ni bilo videti, je pa nekaj varnostnikov razporejenih okoli lokalnih vil.

Popotresni sunki se umirjajo

Tamkajšnji vulkanologi so od sobotnega izbruha ognjenika, ki leži osem kilometrov od mesta Goma, zaznali več sto potresnih sunkov, ki pa se zdaj počasi umirjajo. "Vendar v tem trenutku ne moremo izključiti izbruha na zemlji ali pod jezerom, ki bi se lahko zgodil kmalu in brez opozorila," je opozoril lokalni guverner, general Constant Ndima.