Malijske oblasti vseskozi zatrjujejo, da ruski najemniški vojaki ne sodelujejo v spopadih, ampak le pomagajo pri urjenju malijskih vojakov in njihovem usposabljanju z rusko vojaško opremo. Foto: AP
Malijske oblasti vseskozi zatrjujejo, da ruski najemniški vojaki ne sodelujejo v spopadih, ampak le pomagajo pri urjenju malijskih vojakov in njihovem usposabljanju z rusko vojaško opremo. Foto: AP

Po navedbah uporniškega gibanja pod imenom Stalni strateški okvir za mir, varnost in razvoj (CSP-PSD), ki deluje na severu Malija, so v spopadih v četrtek in petek zasegli oklepna vozila, tovornjake in cisterne. Uporniki trdijo, da so poškodovali tudi vojaški helikopter, ki je nato strmoglavil v več sto kilometrov oddaljenem mestu Kidal.

Tiskovni predstavnik gibanja Mohamed Elmaouloud Ramadane je povedal, da so uporniki "obkolili celotno kolono malijskih vojakov in ruskih plačancev". Nekaj vojakov in ruskih borcev se je po njegovih besedah predalo upornikom.

Malijska vojska je po drugi strani zatrdila, da sta bila v dveh dneh spopadov ubita dva vojaka, še deset je bilo ranjenih, za vojaški helikopter pa je dejala, da je v petek strmoglavil v Kidalu med rutinsko misijo.

Več ruskih vojaških blogerjev je poročalo, da je bilo v zasedi blizu alžirske meje ubitih najmanj 20 pripadnikov nekdanje ruske vojaške najemniške skupine Wagner, ki se v Maliju na povabilo oblasti v Bamaku bori skupaj z vladnimi vojaki proti različnim oboroženim uporniškim skupinam.

Na posnetih, ki krožijo po družbenih omrežjih in jih ni bilo mogoče še neodvisno preveriti, je videti ubite malijske vojake in tuje borce, ko ležijo med uničenimi vozili.

Dolgoletni boj Tuaregov

Mali, kjer je vojska izvedla dva prevrata leta 2020 in 2021, se že nekaj let bori proti tuareškim in džihadističnim upornikom, ki nadzorujejo precejšen del ozemlja v tej sahelski državi.

Tuaregi naseljujejo predvsem sever Malija in imajo že dolgo zgodovino uporov proti osrednjim oblastem, ki jim očitajo zanemarjanje njihove skupnosti. Zaradi tega si prizadevajo za neodvisnost ozemlja, na katerem živijo njihovi pripadniki in ga sami imenujejo Azavad.

Zadnji obsežnejši upor proti malijski vladi so Tuaregi sprožili leta 2012, vendar so negotove razmere izkoristili z Al Kaido in Islamsko državo povezani džihadistični uporniki, ki so zasedli več območij, s katerih so se umaknile vladne sile.

Napad na vladne vojake bi lahko sprožil niz maščevalnih napadov in zločinov nad civilisti, ki jih na nekaterih območjih vojska obtožuje sodelovanja z uporniki.