Predstojniki zapora vztrajajo, da iz zapora ni pobegnil nihče od zapornikov. Foto: Reuters
Predstojniki zapora vztrajajo, da iz zapora ni pobegnil nihče od zapornikov. Foto: Reuters

Med množičnim poskusom pobega se je po navedbah notranjega ministra DR Kongo Shabanija Lukooja zgodil stampedo, več ljudi je bilo poteptanih ali zadušenih, številne ženske so bile posiljene, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Streljanje v zaporu Makala se je začelo v ponedeljek zjutraj okoli 2. ure in je trajalo več ur. Med poskusom pobega so oblasti ustrelile in ubile 24 zapornikov. Po ministrovih besedah je poskus pobega povzročil tudi veliko materialno škodo. Izbruhnil je požar, ki je med drugim uničil upravne zgradbe, bolnišnico in skladišča hrane na območju zapora.

Čeprav oblasti ne navajajo, koliko zapornikov je pobegnilo ali poskusilo pobegniti iz zapora, je tiskovni predstavnik vlade Patrick Muyaya že v ponedeljek na nacionalni televiziji povedal, da so razmere pod nadzorom.

Poskus množičnega pobega iz zapora Makala ni edini tovrstni primer. Leta 2017 je med napadom privržencev sekte Bundu Dia Kongo, ki so osvobodili svojega vodjo Muando Nsemija, od tam pobegnilo približno 4500 zapornikov.

Zapor Makala je največji zapor v DR Kongo in je prenatrpan: v njem biva več kot 15.000 zapornikov, čeprav je njegova namestitvena zmogljivost omejena na 1500 zapornikov, poroča španska tiskovna agencija EFE.