Na jugu Afrike živi več kot 200.000 slonov. Foto: Reuters
Na jugu Afrike živi več kot 200.000 slonov. Foto: Reuters

Med živalmi, ki jih bodo ubili, je 83 slonov, 30 nilskih konjev, 60 bivolov, 50 impal, 100 modrih gnujev in 300 zeber, je po poročanju CNN-a v ponedeljek sporočilo namibijsko ministrstvo za okolje, gozdarstvo in turizem.

Šlo bo za živali iz nacionalnih parkov in s skupnostnih območij s trajnostnim številom živali, ubili pa jih bodo profesionalni lovci.

Namen programa je pomagati olajšati učinke suše v državi na jugozahodu Afrike.

Namibija je maja, ko so se učinki suše poslabšali, razglasila izredne razmere. Po ocenah naj bi se 1,4 milijona ljudi, okoli polovica prebivalstva države, spopadalo z visoko stopnjo akutne prehranske negotovosti.

Odstrel živali bo zmanjšal pritisk na vodne vire na območjih, kjer je preveč divjih živali za pašo in obstoječe vodne vire, je še sporočilo ministrstvo.

Oblasti želijo s programom tudi zmanjšati možnosti za konflikt med sloni in ljudmi, ki se lahko okrepijo v času suše, ko živali v iskanju hrane in vode lahko pridejo v stik z ljudmi.

Na jugu Afrike živi več kot 200.000 slonov. Te živali suše močno prizadenejo. Lani naj bi jih v regiji zaradi pomanjkanja vode umrlo več sto.

Ministrstvo je še sporočilo, da je bilo več kot 150 živali že ubitih, s tem pa so zagotovili več kot 57.000 kilogramov mesa.