Abij je leta 2019 prejel Nobelovo nagrado za mir. Foto: EPA
Abij je leta 2019 prejel Nobelovo nagrado za mir. Foto: EPA

Po ZDA in Združenem kraljestvu sta se za poziv svojim državljanom, naj zapustijo Etiopijo, odločili še Nemčija in Francija. Tudi Združeni narodi so družinskim članom svojega osebja naročili, naj do 25. novembra zapustijo državo.

Vojna med uporniki iz pokrajine Tigraj in vladnimi silami je izbruhnila lani novembra. Doslej je umrlo že več tisoč ljudi, dva milijona pa jih je ostalo brez doma. Spopadi so sprožili hudo humanitarno krizo, kjer je več sto tisoč ljudi na robu stradanja.

Tigrajski uporniki poročajo, da napredujejo proti glavnemu mestu Adis Abeba, in napovedujejo končno zmago. Tigrajska ljudska osvobodilna fronta (TPLF), ki vlada v Tigraju, zahteva, da vlada umakne zaporo pokrajine in dovoli prihod humanitarne pomoči. Od Abija, ki je letos zmagal na volitvah, zahtevajo tudi odstop.

Abij je še vedno prepričan o zmagi vladnih sil, ki se jim bo po napovedi na družbenih omrežjih vodil pridružil na bojišču. "Odpravil se bom na bojišče in osebno vodil obrambne sile," je zapisal na Twitterju. "Tisti, ki želite biti med etiopskimi otroki, ki jih bo slavila zgodovina, vstanite danes za svojo državo. Srečajmo se na bojišču," je še dodal Abij, ki je leta 2019 prejel Nobelovo nagrado za mir za končanje vojne med Etiopijo in Eritrejo.

Tigrajski uporniki zahtevajo odhod Abija. Foto: Reuters
Tigrajski uporniki zahtevajo odhod Abija. Foto: Reuters

Medtem, ko Abij obljublja svoj odhod na fronto in boj za Etiopijo, njegova vlada za dramatičen razvoj dogodkov krivi "propagando in teroristični govor zahodnih medijev". V prestolnici naj bi bilo vse v najlepšem redu in popolnoma varno.

Mrzlično iskanje premirja

Vmes se nadaljujejo mrzlična prizadevanja Afriške unije (AU) in držav, kot so ZDA, za ustavitev sovražnosti in iskanje diplomatske rešitve. Ameriški posebni odposlanec za Rog Afrike Jeffrey Feltman, ki se je pravkar vrnil iz Etiopije, je novinarjem povedal, da so dosegli nekaj napredka, vendar pa ga lahko uniči nevaren razvoj dogodkov na terenu.

Feltman je bil v Etiopiji skupaj s posebnim odposlancem AU-ja, nekdanjim predsednikom Nigerije Olusegunom Obasanjom. "Kar nas skrbi, je, da bo alarmantno stanje na terenu prehitelo krhek napredek diplomacije," je dejal Feltman.

"Na žalost obe strani želita doseči cilje z vojaško silo in obe verjameta, a sta na pragu zmage. Naj bo jasno, da vojaške rešitve ni," je dejal Feltman.

Napredek, o katerem je govoril, naj bi bil v tem, da sta se obe strani veliko bolj pripravljeni pogovarjati s posredniki glede mirovnega procesa.

V Etiopiji ni miru